Maaliskuun lopulla Turun linnan suurta suosiota saanut näyttely Valtapeliä – Reformaatio Suomessa täydentyy, kun Keskiaikaisessa vierastuvassa avataan 400 vuotta katolista aikaa -pienoisnäyttely.

Kevään aikana avataan myös Sturen kirkko ja Nunnakappeli uudistetussa asussa. Yhdessä kaikki nämä näyttelyt kertovat kristinuskon tulosta Suomeen, katolisen uskon vakiinnuttamisesta ja luterilaisen reformaation toteutumisesta. Päälinnan Keskiaikakierroksilla on mahdollisuus kuulla koko monisatavuotinen tarina. Valtapeliä-näyttelyopastuksilla, jotka jatkuvat huhtikuun 9. päivään asti, paneudutaan syventävästi 1500-luvun reformaatioajan elämään.

400 vuotta katolista aikaa

Suomessa elettiin katolista aikaa satoja vuosia ennen reformaatiota. Tähän aikaan ja hitaan muutoksen teemaan johdattelee 25.3. avautuva pienoisnäyttely Turun linnan Keskiaikaisessa vierastuvassa. Suomen kristillistymisessä ja katolisen kirkon juurtumisessa on yhä paljon avoimia kysymyksiä ja tutkittavaa. Valikoidut arkeologiset löydöt Maarian Taskulan rautakautisesta kalmistosta, vanhimman tunnetun kirkon paikalta Ravattulan Ristimäestä, Koroisten piispan kirkon alueelta ja Turun kaupunkialueelta kertovat kristillisten vaikutteiden leviämisestä, katolisen kirkon juurtumisesta sekä uskosta kiinteänä osana keskiajan arkielämää. Näyttelyn tuottaa Turun museokeskus yhteistyössä Turun yliopiston tutkijoiden kanssa.

Pieni meripihkasta valmistettu Kristuksen pää on ollut upotettuna ehkä koruun tai lippaaseen. Koriste on löytö Turun keskiaikaisten kortteleiden tutkimuksista. Kuva: TMK Martti Puhakka.

Sturen kirkko ja Nunnakappeli uudistuvat

Turun museokeskuksella on erittäin laaja ja ainutlaatuinen keskiaikaisten veistosten kokoelma, joista lähes 40 on esillä Sturen kirkossa ja Nunnakappelissa. Pyhimysveistokset on hankittu kokoelmiin 1800-luvulla lähialueen kirkoista. Kirkkojen näyttelyitä uudistetaan parhaillaan. Esille tulee uusia veistoksia, jotka ovat olleet esillä pyöreän tornin perusnäyttelyssä ja viettäneet muutaman vuoden varastossa. Näyttelyn uudistamisessa panostetaan erityisesti tilojen valaisuun ja äänimaailmaan, vaikka veistosten näytteilleasetteluakin muutetaan. Sturen kirkon tunnelmaa elävöitetään myös keskiaikaisella kirkkomusiikilla. Kirkoissa pyritään säilyttämään tilojen rauhallinen kirkollinen tunnelma. Muutosten jälkeen kirkot voi nähdä kokonaan uudessa valossa.

Puusta valmistettu pieni pyhimyksen pää on ehkä koristanut tuolin käsinojaa tai selkää. Koriste on löydetty Turun keskiaikaisen keskustan arkeologisilta kaivauksilta. Kuva: TMK / Martti Puhakka.

Lue lisää Valtapeliä – Reformaatio Suomessa -näyttelystä

Keskiaikaopastukset 4.2. asti lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12.15 ja 16.30.

Valtapeliä -näyttelyopastukset 3.-4.3 ja 10.-11.3. lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15.

Ryhmille opastuksia myös tilauksesta.