Logomossa 5.4. järjestämässä seminaarissa pohdittiin, pitäisikö olla huolissaan lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisen nykytilasta. Asiantuntijapanelistien keskustelun taustana oli 2016 julkaistu LIITU-tutkimus 9-15-vuotiaiden lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä. Keskustelussa kuulsi huoli, mutta illan aikana löydettiin myös ratkaisuja.

Onnistumisen avaimet lasten ja nuorten liikunnalliseen elämään -seminaari

Klo 17.30
Lasten ja nuorten liikunnan edistämisen nykytila ja tulevaisuuden näkymät Turussa
Markus Kalmari, Liikuntapalvelujohtaja, Turun kaupunki


klo 17.40
Pitääkö olla huolissaan -paneelikeskustelu lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisen nykytilasta ja suosituksista liikunnan edistämiseksi
Juontaja Anna Sorainen

Panelistit:

  • Antti Blom, Liikkuva koulu -ohjelman johtaja
  • Henrik Dettman, Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja
  • Jyrki Välimäki, Vasaramäen koulun rehtori
  • Sami Kalaja, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtaja
  • Tommi Vasankari, UKK-instituutin johtaja

Onnistumisen avaimet – miten yhdessä edistämme lasten ja nuorten liikuntaa Turussa?

klo 20.15
Yhteenveto ja jatkoaskeleet
Markus Kalmari, Liikuntapalvelujohtaja, Turun kaupunki

 

 

"Lapset aloittavat seuratoiminnan aiempaa nuorempina"

Logomon panelistipenkkeihin istutettiin joukko liikunnan kanssa päivittäin työskenteleviä asiantuntijoita. Lasten ja nuorten liikuntaharrastamisen ja urheilemisen erilaisia puolia edustivat Antti Blom, Liikkuva koulu -ohjelman johtaja, Henrik Dettmann, Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja, Jyrki Välimäki, Vasaramäen koulun rehtori, Sami Kalaja, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtaja ja Tommi Vasankari, UKK-instituutin johtaja. Keskustelua vetänyt Anna Sorainen esitti illan aikana erilaisia poimintoja vuonna 2016 julkaistun lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä selvittäneen LIITU –tutkimuksen tuloksista ja johtopäätöksistä, joita panelistit kommentoivat. Näkökannoissa huomioitiin niin kodin, koulun kuin seuratoiminnan merkitys lasten ja nuorten liikkumisessa.

Yksi LIITU-tutkimuksen huomioista on, että lapset aloittavat seuratoiminnan aiempaa nuorempina. Vastaavasti niin kutsuttu drop out -ikä eli ikävaihe, jolloin liikuntaharrastuksesta luovutaan, on laskenut. Henrik Dettmann totesi, että hänen mielestään aivan pienten lasten ei ole vielä tarkoituksenmukaista osallistua ohjattuihin harjoituksiin. Näin hän toimii myös oman lapsensa kanssa. Lisäksi Dettmann otti paneelikeskustelussa kantaa myös niin sanottuun harrastetakuuseen, jossa jokaiselle lapselle taattaisiin yksi harrastus. Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajan mukaan yksi harrastus ei riitä, vaan lapselle tulisi taata useampi harrastus. Tällä varmistettaisiin monipuolisen harjoittelun lisäksi liikunnan koettu mielekkyys. Myös muilta panelisteilta löytyi kannatusta ja tutkimustietoa vahvistamaan monipuolisen harjoittelun ja harrastamisen tärkeyttä. Sami Kalaja huomautti, että menestyksekkäissä urheilumaissa, kuten Saksassa ja Norjassa nuoret harrastavat useampaa lajia, kunnes vasta 14-15 –ikäisinä tekevät lopullisen lajivalintansa.

LIITU-tutkimuksen tulosten mukaan koulupäivinä liikutaan enemmän kuin viikonloppuisin. On selviä viitteitä siitä, että kotona ruudun edessä vietetty aika vie yhä enemmän aikaa lasten ja nuorten liikkumiselta. Kännykkäsovellukset ja liikunnan pelillistäminen nähtiin paneelikeskustelussa toisaalta myös mahdollisuutena, jota ei vielä ole täysin osattu hyödyntää lasten ja nuorten liikkumisen edistämisessä.

Koulupäivän aikaisen liikunnan edistämiseen etsittiin keinoja paneelikeskustelun lisäksi myös seminaarin Onnistumisen avaimet –osallistujien keskusteluosuudessa. Turussa lasten ja nuorten liikunnan edistämiseksi on käynnistynyt valtakunnallisesti suurin Liikkuva koulu –hanke syksyllä 2016. Hankkeessa kehitetään Turkuun pysyviä toimintamalleja lasten ja nuorten liikunnan edistämiseksi koulupäivien aikana ja niiden yhteydessä järjestettävissä harrastekerhoissa.

Lue lisää:

Liikkuva koulu Turussa

Seura – kiinnostuitko olemaan mukana lasten ja nuorten koulupäivän aikaisessa liikunnallisessa harrastetoiminnassa?

Ota yhteyttä Turun Liikkuva koulu -koordinaattoreihin:

Marie Rautio-Sipilä             
marie.rautio-sipila@turku.fi        
040 632 9098            

Annukka Muuri
annukka.muuri@turku.fi
040 620 7533