Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) ja Itämerihaaste toteuttavat huhtitoukokuun taitteessa viikon mittaisen Rantojen siivousaalto -tempauksen. Tempauksen tarkoituksena on lisätä tietoa roskaantumisesta ja tarjota kansalaisille mahdollisuus osallistua konkreettisesti vesiensuojeluun.

Erilaisia roskien keräystempauksia on järjestetty viime vuosina runsaasti eri tahojen toimesta. Tänä vuonna Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -kampanja ja Helsingin ja Turun koordinoima Itämerihaaste yhdistävät voimansa viikon mittaiseen Rantojen siivousaaltoon, jotta puhtaampien vesistöjen puolesta saavutettaisiin ennätyksellisiä tuloksia. 

Rantojen siivousaalto pyyhkäisee Itämereltä Atlantille saakka

Rantojen siivousaalto -viikko käynnistyy lauantaina 29.4. Puhtaat rannat -tapahtumilla Helsingissä, Turussa ja Tallinnassa ja päättyy Pohjoismaiden yhteiseen Nordic Coastal Clean-up Day -tapahtumaan 6.5.2017 Siisti Biitsi -kampanjan hengessä ulottaen talkoot Islantiin saakka.

Tapahtumissa voi osallistua siivoustalkoisiin, ihmetellä roskien löytötavaratoimiston kauhugalleriaa, saada opastusta kierrätyksestä ja lajittelusta sekä monipuolista tietoa roskaantumisen vaikutuksista vesiimme.

– Itämerihaaste järjestää samana päivänä useammassa kaupungissa rantojensiivoustalkoot nyt kolmatta kertaa. Haastamalla tänä vuonna Kuntaliiton kanssa Suomen kunnat mukaan toivomme saavamme paljon uusia kuntia aktivoitumaan! Kunnan työntekijät voivat järjestää viikon aikana omia talkoita tai toimittaa vapaaehtoisryhmille jätesäkkejä, keräimiä ja olla apuna roskien poiskuljetuksessa. Yhteistyömme on kansainvälistä, ja Tallinnassa talkoot järjestetäänkin jo 26. kerran! Pietarin kaupunki on myös mukana yhteistyössämme virittelemällä aihetta omissa talkoissaan jo lauantaina 22.4., kuvailee Itämerihaasteen Helsingin koordinaattori Lotta Ruokanen.

Vuoden 2016 Puhtaat rannat -talkoissa kerättyjä roskia.

Kansalaisten avulla 100 puhdasta rantaa

Vaikka Rantojen siivousaalto kestää yhden viikon, ovat kansalaisille suunnatut Siisti Biitsi -kampanja ja kaupungin kevättalkookausi esimerkiksi Helsingissä ja Turussa käynnissä koko kevään.

Rantojensiivoustalkoot voi järjestää kuka tahansa aina yksittäisestä ihmisestä kaveriporukoihin ja harrastusryhmistä organisaatioihin millä tahansa rannalla. Talkoot pyydetään ilmoittamaan siistibiitsi.fi-sivustolle, josta voi myös tulostaa roskaraportointilomakkeen ja kampanjamateriaalia. Raportointi on tärkeää, sillä sen pohjalta PSS ry kerää valtakunnallista tietoa rantojen roskaisuustilanteesta.

Neljättä kertaa järjestettävä Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -kampanja on tänä vuonna osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Kolmen aikaisemman vuoden aikana kampanjan avulla on kerätty yhteensä 117332 roskaa 322 rannalta 3584 ihmisen voimin. Tänä vuonna Suomi 100 -juhlavuoden hengessä tavoitteena on saada mukaan joka tuhannes suomalainen ja 100 rantaa.

– Pohjoismaat ovat monessa asiassa maailmanlistoilla ykkösinä. Eksoottisen pohjoisen luontomme ja vesistöjemme vaaliminen yhteisponnistuksella onkin luontevaa naapuritoimintaa ja hyvä esimerkki muulle maailmalle yhteistyön voimasta, iloitsee Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektikoordinaattori Jenny Gustafsson.

Pysy aallonharjalla seuraamalla Rantojen siivousaalto -sivua Facebookissa.