Messukeskus täyttyi tiistaina lähes 1 200 kieliluokan oppilaasta, jotka pelasivat ryhmissä Seppo-alustalle tehtyä peliä.

Kuva: Oona, Lotta, Antto, Aapo ja Akseli katsovat puhelimesta videota, jossa opetataan beatboxauksen alkeita. Kun on harjoiteltu tarpeeksi, nuoret lähettävät videopätkän Seppo-oppimisalustalle rakennetussa pelissä eteenpäin arvioitavaksi.

Turun kieliluokkien oppilaat ovat kokoontuneet tiistaina Messukeskukseen Kielikarnevaali-tapahtumaan pelaamaan Seppo-alustalle rakennettua peliä ja samalla tapaamaan muita kieliluokkalaisia. Pelin punaisena lankana on se, että maailman kielet ovat kuolemassa sukupuuttoon ja mahdollisimman paljon pisteitä keräämällä ryhmä voi pelastaa ne. Ainakin tämä ryhmä, nimeltään ”Sairaaannopeet”, näyttää tyytyväiseltä.

– Nyt on jo viides tehtävä menossa. Kielitaitoa on päästy käyttämään monella tapaa, suomen lisäksi englantia ja saksaa puhuvat nuoret kertovat.

Aapo on Puolalassa ja muut oppilaista Wäinö Aaltosen koulussa. Kieliluokalla karttuneesta kielitaidosta on ollut hyötyä myös muualla, esimerkiksi Oona kertoo puhuneensa englantia esimerkiksi ulkomailla.

Aika luovia tehtäviä täällä on ollut ja hyviä vastauksia!

– Onhan siitä paljon hyötyä, muutkin miettivät yhteen ääneen.

Kun ”Sairaaannopeet” saa tehtävän valmiiksi ja lähettää sen eteenpäin, sen avaavat Messukeskuksen toisessa kerroksessa tietokoneen äärellä työskentelevät ysiluokkalaiset. Puolalan 9C-luokan Elise ja Elsa ovat saaneet tehtäväkseen tuomaroida ensimmäisiä tehtäviä.

– Me nähdään tässä mitä ryhmät ovat vastanneet ja voidaan sitten antaa niille pisteitä, Elise ja Elsa näyttävät.

Hanke kehittää kieliluokkaopetusta
 

Aluksi Kielikarnevaalin ajatuksena oli tuoda vain muutama kieliluokka yhteen, mutta lopulta Messukeskuksessa olivatkin kaikki Turun 1.–9-luokkien kieliluokkalaiset, siis lähes 1 200 oppilasta.

– Tapahtuman pointtina on verkostoida oppilaita ja myös opettajia keskenään. Meillä on ihan rautaisia opettajia kieliluokilla ja toivon, että yhteistyötä tehdään tulevaisuudessa aina enemmän. Nyt meillä on hyvä pohja, jonka päälle rakentaa, hankekoordinaattori Satu Koistinen kertoo.

Turun Kielivirta -hanke on Opetushallituksen rahoittama kehittämishanke, jonka tarkoituksena on kehittää kieliluokkaopetusta Turussa ja tuoda näkyväksi sitä, mitä kieliluokilla oikeen tehdään. Hankkeella on rahoitus kuluvan vuoden loppuun, mutta rahoitusta haetaan myös ensi vuodeksi, jotta vastaavia tapahtumia voisi järjestää jatkossakin.

– Kielikarnevaalin kautta olemme saaneet myös mielettömän määrän yhteistyökumppaneita, jotka voivat jatkossa järjestää vaikkapa harrastustoimintaa, Koistinen iloitsee.

Yllä: Elsa ja Elise toimivat tuomareina, eli hyväksyvät tehtävät ja antavat niille pisteet.

 

Yllä: Turun yliopiston opettaja-opiskelijat opettivat sanoja eri kielillä.
Yllä: Mukana oli myös liikunnallisia tehtäviä.
Yllä: Päivän yllätysesiintyjä oli Felix Zenger, joka opetti kieliluokkalaislle beatboxauksen alkeet.