Talvisodan alkaessa vuonna 1939 Risto Haapakoski toimi nuorena poikana lähettinä. Hän on nyt 92-vuotiaana tyytyväinen elämäänsä turkulaisessa palvelutalossa. Sotaan liittyviä ja muitakin menneitä tapahtumia hän kertaa mielellään. Kansallista veteraanipäivää vietetään 27.4.2017.

Kansallinen veteraanipäivä

  • Kansallinen veteraanipäivä on sotaveteraanien kunniaksi 27. huhtikuuta vietettävä juhlapäivä. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 Lahdessa osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta.

Itsenäisyyden juhlavuosi

  • Turku lisää merkittävästi rintamaveteraanien avopalveluja itsenäisyyden juhlavuonna. Kaikille turkulaisille rintamaveteraaneille ja veteraanitunnuksen omaavalle henkilölle tehdään henkilökohtainen palvelu- ja hoitosuunnitelma kesään 2017 mennessä.

Veteraanipalveluohjaaja Eija-Leena Lehto ja Risto Haapakoski

Talvisodan alkaessa Risto oli 15-vuotiaana lähettinä sotilaspoikien osastossa kotipitäjässään Ypäjällä.

- Vein kirjeitä ympäri pitäjää, joissa oli tieto lähdöstä rintamalle, hän kertoo.

Risto oli jo nuorena pitkä ja vahva, siksi hän kesti hyvin sota-ajan rasituksia. Hänestä tehtiin sotilaspoikaosaston johtaja. Sotilaspoikajohtajien toivottiin tutustuvan armeijaan ennen kutsuntoja.

- Lähetin hakemukseni ja minut valittiin. Meitä oli siellä parikymmentä. Kuukauden kuorin mm. perunoita ja tein toki paljon muutakin. Osastolla oli mm. ruotsalainen ja venäläinen tykki ja ranskalaisia 20 mm:n kivääreitä, jotka tulivat tutuiksi. Viihdyin siellä hyvin ja kuukausi kului nopeasti.

Seuraavaksi edessä olivat kutsunnat 17-vuotiaana.

- Kun olin jo saanut vähän kokemusta, minut valittiin ensimmäisenä ypäjäläisenä panssaritorjuntaan. Siitä matka alkoi Huuhanmäelle, jossa olin muutamaa vuotta ennen Viipurin kasarmin valmistumista. Sieltä etenin myöhemmin aliupseerikouluun ja valmistuin sieltä.

Pesäpalloa ja kirjojen kirjoittamista

Risto on pelannut aikanaan myös pesäpalloa Hyvinkäällä. Eikä pelkästään pelannut vaan hänellä oli tärkeä rooli pesäpalloinnostuksen leviämisessä kaupungissa.

Hyvinkään Tahkon nettisivuilla todetaankin: Tärkeä hetki oli, kun Risto Haapakoski Ypäjältä tuli opettajaksi Hyvinkäälle vuonna 1954. Hyvinkään Itä-Länsi perinne alkoi 1955 ja nuorten kaupunkisarja lähti käyntiin mm. Risto Haapakosken toimesta 1956.

- Sanotaankin, että istutin Hyvinkäälle pesäpallon, Risto mainitsee.

Hyvinkäältä Risto muutti vaimonsa kanssa Turkuun 25 vuotta sitten. Sukulaiset asuivat Turun seudulla, mm. Kustavissa, jossa Riston äidin isoisä merikapteeni Gustaf Reinhold Nyholm palkkasi aikanaan opettajan kotiinsa. Tästä sai alkunsa koulu, jossa kävi myöhemmin mm. kirjailija Volter Kilpi. Hän toimi myöhemmin koulussa myös opettajana. Myös Risto Haapakoski on työuransa aikana toiminut opettajana ja rehtorina Hyvinkäällä.

Risto on myös kirjoittanut paljon erilaisia kirjoja mm. pesäpallosta sekä historiikkeja.

   

Turku haluaa lisätä veteraanien kotona asumista tukevia palveluja

Risto on juuri palannut pitkältä sairaalajaksolta. Ja viihtyy hyvin kotonaan turkulaisessa palvelutalossa. Siinä auttavat Turun kaupungin kotona asumista tukevat palvelut rintamaveteraaneille.

Turun kaupunki lähetti maaliskuussa 2017 kirjeet kaikille turkulaisille rintamaveteraaneille. Kaikille rintamaveteraaneille ja veteraanitunnuksen omaavalle henkilölle tehdään henkilökohtainen palvelu- ja hoitosuunnitelma. Samalla aloittivat työnsä kaksi veteraanipalveluohjaajaa Eija-Leena Lehto ja Tanja Fokin.

- Ja jokainen veteraani myös tavataan henkilökohtaisesti. Tapaamisissa selvitetään, millaisesta kotona asumista tukevasta avusta veteraani hyötyisi, Eija-Leena Lehto kertoo.

Veteraaniohjaaja Eija-Leena Lehto on käynyt tapaamassa Ristoa ja hänen omaisiaan noin viikko sitten. Palvelu- ja hoitosuunnitelma on nyt tehty ja Eija-Leena tulee tapaamaan Ristoa uudelleen sopimuksen kanssa.

- Sopimus käydään vielä tarkasti läpi ja Risto saa oman kappaleen allekirjoitettavaksi ja itselleen säilytettäväksi. Jos voinnissa tapahtuu muutoksia, palveluja voidaan muuttaa tarpeen mukaisiksi, Eija-Leena Lehto lisää.

- Nyt täällä omassa kodissa kaikki on hyvin. Tyttären ja pojan perheellä on kaikki hyvin ja voin itsekin paremmin. Täällä omassa kodissani minun on hyvä olla. Ruokaa tulee melkein liiankin isoja annoksia joka päivä, Risto lisää.

Kun päivät lämpenevät, Risto aikoo viettää aikaa myös enemmän ulkona. Nyt se onnistuu hyvin, sillä maksuttomiin rintamaveteraanien palveluihin kuuluu ulkoiluapu. Myös siivous- ja pyykkäysapua on luvassa.

Risto taittelee päivän Turun Sanomista tv-ohjelmat esiin, mainokset siirretään sivuun. Lounaan ja levon jälkeen voikin vähitellen avata television.

   

Jo edesmenneen vaimon Meri Mirjami Haapakosken kuva on pöydällä.