Kaupungit tarvitsevat monialaisia osaajia tulevaisuuden suunnittelutehtäviin. Yhdyskuntasuunnittelun koulutusta pitäisi kehittää entistä monialaisemmaksi, selviää Turun kaupungin julkaisemassa tutkimuksessa.

TURUN KAUPUNKITUTKIMUSOHJELMA

Kaupunkitutkimusohjelma on Turun kaupungin ja yliopistojen yhteinen tutkimusohjelma, jossa tehdään kaupunkikehitystä koskevaa monitieteistä akateemista tutkimusta. Ohjelman tavoitteena on edistää kaupunkitutkimusta, tarjota työkaluja kaupungin päätöksentekoon ja kehittää yliopistojen ja kaupunginjohdon välistä tiedonvaihtoa. Yhteinen tutkimusohjelma on kansainvälisesti uraauurtava yhteistyömalli.

www.turku.fi/kaupunkitutkimus

Lähivuosien aikana Suomessa useimmat suuret ja keskisuuret kaupungit varautuvat väkiluvun kasvuun. Kaupungit vastaavat kasvavaan tila- ja palvelutarpeeseen täydennysrakentamisella ja liikkumisympäristön parantamisella. Kaupunkiseutu on usein kokonaisuus, johon kuuluvat myös kehysalueen kunnat.

Laajojen kokonaisuuksien hallinta edellyttää yhdyskuntasuunnittelijoilta monialaista tiimityötä ja taitoa ylittää ammattikuntien rajat. Turun kaupungin julkaiseman tutkimuksen mukaan suunnittelijoiden koulutusta pitäisi kehittää nykyistä monialaisemmaksi tarpeita vastaamaan.

Tarvetta yleisosaamiselle ja erikoistumiselle

Tutkimuksen mukaan tarvetta on erityisesti suunnittelijoille, jotka ovat erikoistuneet omaan aihealueeseensa, mutta jotka hallitsevat riittävästi muita suunnittelualoja sekä monipuolisia yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Ryhmätyössä suunnittelijalla on yksilöllinen rooli, hän voi olla esimerkiksi jonkin erityiskysymyksen, vuorovaikutuksen tai kokonaisvaltaisen suunnittelun osaaja. Konsulttitoimistoissa erikoistuminen nähtiin tärkeämmäksi kuin kuntasektorilla.

Koulutuksessa tulisi erityisesti ottaa huomioon kiinteistöosaaminen, tietotekninen osaaminen, talouskysymykset sekä lainsäädäntö ja erityisesti lakien soveltamisen ymmärtäminen.

Katseet myös kotimaan tarpeisiin

Viime aikoina yliopistot ovat panostaneet erityisesti kansainvälisyyteen. Yliopistojen olisi kuitenkin muistettava myös suomalaisen suunnittelujärjestelmän tarpeet.

- Moni haastateltu oli huolestunut käytäntöön tähtäävän opetuksen tarjonnasta tulevaisuudessa, ja muutama myös suomen kielen asemasta opetuksessa, tiivistää tiedotteessa tutkimuksen tekijä, dosentti ja tekniikan tohtori Markku Norvasuo Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Tutkimusta varten haastateltiin yhteensä 25 henkilöä eri suomalaisista kaupungeista syksyllä 2016. Haastatellut olivat mukana erityisesti käytännön suunnittelutyössä.

Tutkimuksen ovat rahoittaneet Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän ja Joensuun kaupungit.


Markku Norvasuo: Yhdyskuntasuunnittelun koulutustarveselvitys

Turun kaupunkitutkimusohjelman Tutkimusraportteja 1/2017, 42 s.