Sadat kulttuuriperintöalan harrastajat ja ammattilaiset kokoontuvat parhaillaan Turussa. European Heritage Congressin kohokohta on European Heritage Awards -palkintoseremonia 15.5. Mikaelin kirkossa. Ainoa suomalainen palkinnonsaaja on tänä vuonna Paavo Nurmi Legacy -hanke.

Europa Nostra – miljoonien eurooppalaisten kansalaismielipiteen kanava

  • Euroopan merkittävin alan järjestö ja -verkosto, jäsenjärjestöissä 5 milj. jäsentä 40 maassa
  • Voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö
  • Tekee yhteistyötä EU:n kanssa ja jakaa Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot
  • Kampanjoi Euroopan uhanalaisen kulttuuriperinnön puolesta
  • Puheenjohtajana maailmankuulu oopperalaulaja maestro Plácido Domingo
  • Jäseninä sekä yhteisöjä että yksityishenkilöitä

Kongressin ohjelmassa on muun muassa seminaari “Sharing Heritage – Citizens Participating in Decision Making”, joka pidetään 13. toukokuuta Turun yliopistolla. Kongressi on erinomainen verkostoitumistapahtuma ja tilaisuus keskustella kulttuuriperintöalan uusista tuulista Euroopassa. Katseet suunnataan erityisesti vuoteen 2018, joka on nimetty Euroopan kulttuuriperintövuodeksi.

- Suomen vanhimpana kaupunkina olemme ylpeitä saadessamme isännöidä European Heritage Congressia Turussa juuri Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Kansainvälinen, monikulttuurinen ja merellinen kaupunkimme on todellinen eurooppalainen kulttuurikaupunki, jollaisena haluamme pysyä myös seuraavat 800 vuotta, sanoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Yleisö on tervetullut seuraamaan seminaaria Turun yliopistolle  klo 9.20-15.50. Myös EU:n kulttuuriperintöpalkinnon ja Europa Nostra -palkinnon voittajien esittelytapahtuma Excellence Fair 14.5. Sigyn-salissa on avoin yleisölle. Lisätietoja ohjelmasta.

Euroopan kulttuuriperintöpalkinto Paavo Nurmi -hankkeelle

European Heritage Congressissa juhlistetaan Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteisen kulttuuriperintöpalkinnon saajia. Turkulaisen juoksijalegendan perintöä vaaliva Paavo Nurmi Legacy -hanke on ainoana suomalaisena valikoitunut palkinnonsaajaksi tämän vuoden kilpailussa, kategoriassa kasvatus, koulutus ja tietoisuuden lisääminen.

Raadin valitsemien palkinnonsaajien kesken on yleisöäänestyksellä valittu kaksi parasta hanketta, jotka palkitaan yleisöpalkinnolla (Public Choice Award). Mikaelinkirkossa 15.5. järjestettävässä palkintojuhlassa julkistetaan yleisöäänestyksen voittaja sekä Grand Prix -voittajat, joille myönnetään 10 000 euron rahapalkinnot. Palkinnot jakaa Europa Nostran puheenjohtaja Plácido Domingo yhdessä koulutuksesta, kulttuurista, nuorisoasioista ja urheilusta vastaavan EU:n komissaari Tibor Navracsicsin kanssa.

- Palkinto on iso kannustin meille jatkossakin. Uskon, että monipuolisuus ja nykyaikaisuus olivat tärkeitä raadille, sanoo Paavo Nurmi Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen.

- Palkinnossa on nostettu esiin erityisesti lasten ja nuorten parissa tehty työ ja myös itse olemme huomanneet sen arvokkaaksi. Lapset ovat kiinnostuneita historiasta ja Paavo Nurmen tarinasta. Palkinto velvoittaa kantamaan viestiä eteenpäin myös jatkossa.

Kansainvälisellä yhteistyöllä koottu musiikkiohjelma

Turun musiikkijuhlat tuottaa palkintogaalan musiikkiohjelman yhteistyössä Luciano Pavarotti -säätiön ja Oopperalaulaja Matti Salmisen Säätiön kanssa.

- Meille on todella suuri kunnia saada olla mukana palkintogaalan järjestelyissä. Sekä Luciano Pavarotti -säätiön että Oopperalaulaja Matti Salmisen Säätiön keskeisenä tavoitteena on edistää nuorten oopperalaulajien uraa, toteaa Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Kongressin järjestävät Europa Nostra -järjestö ja sen paikallisyhdistys Europa Nostra Finland. Kongressi on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa, ja sen suojelijana toimii presidentti Sauli Niinistö.  Turun kaupunki sekä lukuisat julkiset ja yksityiset tahot Suomesta ja muualta Euroopasta tukevat tapahtumaa. Merkittävin tukija on Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelma.