Turun kaupungin ympäristönsuojelun tekemät kunnostustyöt Friskalanlahden Natura 2000-alueella näkyvät alueen linnuston monipuolistumisena. Monen yleisen lajin määrät ovat lisääntyneet, ja tänä keväänä myös useat harvinaisuudet ovat muuttomatkallaan levähtäneet Friskalanlahdella. Toukokuun aikana alueella on havaittu mm. mustapäätasku, jalohaikara, erittäin uhanalainen mustapyrstökuiri, sekä äärimmäisen uhanalainen rantakurvi.

Friskalanlahti on matala merenlahti, jota peltoaukeat ympäröivät.  Pelloilta valuvat ravinteet rehevöittävät luontaisestikin rehevää lahtea. Rehevöitymisen seurauksena ruovikko leviää rantaniityille, ja niiden arvokas lintu-, kasvi- ja hyönteislajisto taantuu. Turun kaupungin ympäristönsuojelu on ponnistellut Friskalanlahden kunnostamiseksi. Ruovikon leviämistä on 1980-luvulta alkaen hillitty laidunnuksella, joka monipuolistaa niittyjen ja rantaviivan lajistoa, ja estää ruovikon leviämistä. Laidunnus ei kuitenkaan yksin riitä, vaan erilliset hoitotyöt ovat välttämättömiä etenkin paikoilla, joille laiduntavalla karjalla ei ole pääsyä. Vuonna 2015 laajenevaa ruovikkoa murskattiin matalaksi, jotta lintujen ruokailuolot paranisivat. Etenkin kahlaajille ja monille varpuslinnuille avomaat ovat elintärkeitä niin pesimä- kuin muuton aikaisina ruokailualueinakin. Lisäksi alueen lampareita on kunnostettu mm. sammakoiden ja sudenkorentojen elinolojen parantamiseksi.

Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen aluevastaava Kim Kuntze vahvistaa, että lintuvesien kunnostuksella on suuri merkitys linnustolle.

- Ruovikon niitto ja laidunnuksen aloittaminen ovat lisänneet huomattavasti Friskalanlahden linnustoarvoja. Esimerkiksi jänkäsirriäistä ei ollut havaittu Friskalassa lainkaan 2000-luvulla, kunnes viime keväänä lahdella levähti kymmeniä yksilöitä. Myös vesilintujen, esimerkiksi tavin, levähtäjämäärät ovat Tiira-havaintotietokannan mukaan kasvaneet hoitotoimenpiteiden ansiosta. Tämä on ilahduttavaa, sillä rehevien lintuvesien vesi- ja rantalinnut ovat taantuneet viime vuosina koko maassa, Kuntze kertoo

Kuntze korostaa, että lintulahtien kunnostus on pitkäjänteistä työtä, jota on jatkettava vuosien ajan. Friskalanlahdella laiduntavat naudat jatkavat luonnonhoitotyötään, ja myös ruovikon murskaus toistetaan tarvittaessa.

Hirvensalon kaakkoislaidalla sijaitseva Friskalanlahti kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan. Se muodostaa yhdessä Rauvolanlahden ja Kulhon saaren kanssa linnustollisesti tärkeän kokonaisuuden, jolla pesii tyyppilajien lisäksi useita harvalukuisia ja uhanalaisia lajeja. Alueella on lintutorni, josta lintuja voi tarkkailla niitä häiritsemättä.