Jarkko Laine -palkinnon voittaja vuodelle 2017 on valittu. Palkinto, 10 000 euroa ja Muovinen Buddha -patsas, myönnettiin Anu Kaajan novellikokoelmalle Muodonmuuttoilmoitus (Teos 2015).

Palkinto annetaan kahden edellisen kalenterivuoden aikana julkaistulle, haastavalle kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle.

Raadin perustelut: Anu Kaaja on omaehtoinen surrealisti, joka luottaa lukijaan. Hänen tekstinsä on kesyttämätöntä, haasteellista ja rajua, mutta samalla iloista sekä täynnä energiaa.  Aikamme sirpaleisuus näkyy Muodonmuuttoilmoituksen sekä muodossa että tyylissä, kuvakulmat yllättävät aina. Tarinoissaan hän tutkii ruumista, ruumiillisuutta, seksuaalisuutta sekä naisten ja miesten sukupuolirooleja tuottaen absurdia, abjektia, groteskia ilman pidäkkeitä, hurjastelee myyteillä ja laskeutuu rivouksista herkkyyteen sulavasti kuin joutsen veteen. Kaaja on erilaisten kielirekisterien käytön mestari, google tai Tampereen murre, tirkistely tai seksistinen vihjailu saavat hillittömiä ilmaisumuotoja. Hän luo uutta kieltä ja mielikuvituksellisia henkilöhahmoja. Kuvatessaan ikiaikaisia elämän asioita uusissa puitteissa ja nyrjäyttämällä kieltä sijoiltaan, hän onnistuu liikauttamaan lukijan ajatuksia uusiin asentoihin. Kaaja on poliittinen, mutta ehdottoman kirjallisesti; hänen romaaninsa on ajatustemme, aatteittemme ja arvostustemme hilpeää, mutta sittenkin niin surullista historiaa.

Palkintoraatiin kuuluvat Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís (pj.), professori Lea Rojola, toimittaja Seppo Puttonen, kääntäjä Outi Menna sekä kirjailijat Tommi Melender, Joni Pyysalo, Jaana Seppänen ja Sinikka Vuola.

Jarkko Laineen seuran hallinnoimaa kirjallisuuspalkintoa rahoittavat Haavikko-säätiö, Otavan kirjasäätiö, Tammi, Turun kaupunki, Turun yliopisto ja WSOY.

Kuva: Nina Huurrevaara