Reilu 300 alakoulun 1–3 luokkalaista sekä heidän valvojansa osallistuivat torstaiaamuna Liikkuvan koulun järjestämään yhteistanssiin Kupittaan nurmikentillä. Aiempaa kokemusta tanssillisesta liikunnasta ei tarvittu, sillä liikunnanohjaajat Tytti Strandström ja Jasmin Al Kurdi opastivat koululaisia vaihe vaiheelta hauskan koreografian saloihin.

Tanssiaskelien joukossa oli yllättäviä liikkeitä, kuten pikajuoksua, hiihtoa ja marjojen kauhomista. Välillä taputeltiin itseä olkapäille ja tuuletettiin. Osa lapsista myös lauloi kertosäkeen mukana: ”Sul on sun muuvit, sul on sun muuvit, hikee ja endorfiinii.” Tanssin kruunasi jokaisen osallistujan tekemä oma erikoisliike sekä raikuvat aplodit koko reippaalle porukalle.

– Tanssiminen oli tosi kivaa ja yllättävän helppoa, hihkuivat yhteistanssiin osallistuneet Luolavuoren koulun 3 A luokkalaiset.

Liikunnassa on vain voittajia

Taustamusiikkina soi Liikkuva koulu -toiminnalle varta vasten tehty Sun muuvit -kappale. Kappaleen esittää Sakari Juntura yhdessä Ylonan ja Ekkiksen kanssa, ja sen on sanoittanut ja sovittanut Sakari Juntura. Koreografian on suunnitellut Valtteri Gutev.

Kertosäkeen helpot mutta sykettä nostattavat tanssiliikkeet on katsottavissa ja harjoiteltavissa Youtuben Näin tanssit Sun muuvit -opastusvideolta. Hyväntuulinen ja nopeatempoinen kappale kannustaa sanoituksellaan jokaista löytämään oman tapansa liikkua ja pitämään itsestään huolta terveellisillä elämäntavoilla. Se muistuttaa myös, että liikunnassa on vain voittajia, koska liikkumalla ei voi hävitä mitään.

Enemmän liikettä koulupäiviin ja vapaa-aikaan

Yhteistanssi kuului osana Action Day -toiminnallisia luokkaretkiä, joita järjestettiin kaikille alakoulun luokille Impivaaran ja Kupittaan urheilukeskusten alueella neljänä päivänä tällä viikolla. Monipuoliset luokkaretkipäivät toteutettiin yhteistyössä koululiikunnanohjauksen, Liikkuvan koulun, paikallisten urheiluseurojen ja muiden kansalaisjärjestöjen kanssa.

Toiminnallisten luokkaretkien tarkoituksena on tarjota lapsille vaihtoehtoja lisätä päivittäistä liikunta-aikaa mielekkäällä tavalla sekä parantaa luokkien ilmapiiriä. Liikkuva koulu -ohjelman tavoitteena on, että jokainen peruskoululainen liikkuu vähintään tunnin päivässä. Ohjelman avulla liikkuvuutta pyritään lisäämään sekä oppitunneilla, välitunneilla että oppilaiden vapaa-ajalla.

Kupittaan urheilukeskuksen toimipisteillä koululaiset pääsivät kokeilemaan 45 minuutin jaksoissa eri liikuntalajeja. Valittavana oli muun muassa pyöräily, yleisurheilu, capoeira, käsipallo, pétanque, tennis, taekwondo, tanssi, koripallo ja lacrosse. Paikalla pääsi tutustumaan myös 4H:n, VPK:n, Juoksusankarien sekä Nuokkaribiilin toimintaan.

Kiitosta koululaisilta

Luolavuoren 3 A luokkalaiset kävivät torstaina yhteistanssin lisäksi useilla toimipisteillä. Niistä lasten erityiseksi suosikiksi nousi lacrosse ja capoeira, joita vain harva oli kokeillut ennen. Päivässä oli heidän mielestään parasta nimenomaan uusiin lajeihin tutustuminen.

– Täällä on ollut kokoajan kivaa tekemistä. Tällaisia koulupäiviä saisi olla enemmänkin, joukosta kuului useiden joo-huudahdusten siivittämänä.

Tapahtumarikkaan tapahtuman päätteeksi Kupittaalta suuntasi kotia kohtia punaposkisia oppilaita, joilla oli voittajafiilis uusien kokemusten ja onnistumisten ansiosta. Toiminnallisille luokkaretkille osallistui tänä vuonna noin 1500 turkulaista alakoululaista.