Turku liittyi Alvar Aallon arkkitehtuuria tunnetuksi tekevän Aalto-kaupunkien verkoston jäseneksi. Yhdessä yhdentoista muun kaupungin kanssa Turku hakee verkostosta erityisesti matkailullista vetovoimaa voimakkaasti kasvavalla kulttuurimatkailun saralla.

Alvar Aalto on yksi maailman tunnetuimmista arkkitehdeistä, suomalaisista kiistatta tunnetuin. Hän oli työurallaan ja tuotannoltaan hyvin kansainvälinen. Aalto-kaupunkien verkostoon voi liittyä suomalainen tai ulkomaalainen kaupunki tai kunta, jonka alueella on vähintään yksi Alvar Aallon suunnittelema kohde. Kaiken kaikkiaan Aalto-kaupunkeja löytyy nelisenkymmentä ympäri maailman.

- Yhteistyölle kaupunkien kesken ja verkostoitumiselle on olemassa tilaus, kertoo Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh.

Vuonna 1898 syntynyt Aalto asui Turussa uransa kannalta merkittävän jakson vuodesta 1927 vuoteen 1933. Turussa sijaitsee kolme Alvar Aallon suunnittelemaa kohdetta. Aallon toi Turkuun Lounais-Suomen maalaistentalon suunnittelutehtävä. Talo kuuluu edelleen Humalistonkadun maamerkkeihin. Aallon kädestä on myös Läntinen Pitkäkatu 20:ssa sijaitseva standardivuokratalo. Kolmas ja merkittävin turkulaiskohteista on osoitteessa Kauppiaskatu 5 sijaitseva Turun Sanomien toimitalo. Näihin kohteisiin käy vuosittain tutustumassa suuri määrä arkkitehtuurimatkailijoita, pääosin ulkomailta.

Alvar Aalto teki Turun vuosinaan merkittävää yhteistyötä turkulaisen arkkitehdin Erik Bryggmanin kanssa. Yhteistyön tunnetuin kohde on Turun 700-vuotisjuhlamessujen kokonaisuus vuodelta 1929.

- Turku kuuluu itsestään selvästi merkittävien Aalto-kaupunkien joukkoon. Huomionarvoista on se, että Aalto teki kansainvälisen läpimurtonsa juuri Turussa toimiessaan ja asuessaan, muistuttaa Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Kuva: Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh ja kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen Alvar Aallon kotitalossa Helsingin Munkkiniemessä.