Turun kaupunki kasvattaa väestö- ja työpaikkatavoitteitaan positiivisen rakennemuutoksen tueksi. Turun kaupunginhallitukselle esitetään, että väestötavoitteeksi vuoden 2029 yleiskaavassa asetetaan 220 000 asukasta ja työpaikkatavoitteeksi 115 000 työpaikkaa. Tällä hetkellä suunnittelun lähtökohtina ovat 200 000 asukasta ja 105 000 työpaikkaa.

Yleiskaava

  • Yleiskaava on suunnitelma, jolla ohjataan yleispiirteisesti kaupunkiympäristön ja liikennejärjestelmien kehittämistä ja sijoittumista.
  • Tavoitteena on toimiva, taloudellinen ja eheä yhdyskuntarakenne.
  • Turun uuden yleiskaavan päämääränä on Turun aseman, vetovoiman ja kilpailukyvyn vahvistaminen. Yleiskaavan tavoitevuosi on 2029.
  • Luonnos on tarkoitus saada päätöksentekoon alkusyksystä 2017.
  • Lopullinen kaava 2018.
  • Yleiskaava hyväksyttäväksi kaupunginvaltuustoon 2019.

turku.fi/yleiskaava2029

Tavoitelukujen taustalla on kaupungin ennakoitua nopeampi kasvu ja väestönkehitys. Turun asukasluku on kasvanut seitsemän vuotta peräkkäin ja yleiskaavalle asetetut tavoitteet ovat ylittyneet. Elinkeinoelämän vahvat kasvunäkymät ovat lisänneet luottamusta siihen, että kasvu jatkuu ainakin koko yleiskaavan kattaman ajan. Tavoitelukujen tarkistamisella halutaankin varmistaa, että kasvun jatkumiselle on edellytyksiä myös kaavoituksessa ja yhdyskuntarakenteen suunnittelussa.

- Tarve yleiskaavan kasvutavoitteiden nostamiselle on konkreettinen osoitus alueen positiivisesta rakennemuutoksesta. Koskaan aiemmin kaupungin kasvu ei ole ollut niin nopeaa, että kesken yleiskaavaprosessin joudutaan alun perinkin kunnianhimoisiksi asetettuja tavoitteita nostamaan, sanoo kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

- Yleiskaavalla ja siinä asetetuilla tavoitteilla on suuri merkitys varmistettaessa, että kasvu tapahtuu kokonaisvaltaista kaupunkikehitystä kestävällä tavalla tukien.

Yleiskaavalla on suuri merkitys varmistettaessa, että kasvu tapahtuu kokonaisvaltaista kaupunkikehitystä kestävällä tavalla tukien.

Timo Hintsanen

Asukastavoitteen nostaminen 220 000:een on kunnianhimoinen tavoite. Sen toteutuminen edellyttää, että kaupungin asukasluku kasvaa vuosittain selvästi nopeammin kuin kuluneiden seitsemän kasvuvuoden aikana on tapahtunut. Kasvua esitetään ensisijaisesti ydinkaupunkiseudulle ja joukkoliikennevyöhykkeelle aiemman tavoitepäätöksen tapaan. Tämä tukee kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön kasvua.

Kunnianhimoiset tavoitteet edellyttävät aikaisempaakin täsmällisempää seurantaa. Mikäli poikkeamia havaitaan, pyrkii kaupunki reagoimaan niihin nopeasti palvelu- ja kaupunki-infran mitoituksessa, jotta väärin ajoittuvia tai mitoitettuja rakenteita ei pääse toteutumaan.

Tukea työpaikoille ja työperäiselle muutolle

Turun asukaslukua ovat viime vuosina kasvattaneet erityisesti kuntien välinen muutto ja maahanmuutto, mutta kaupungin tavoitteena on lisätä työperäistä muuttoa. Työpaikkojen määrän kasvua yleiskaavassa tuetaan osoittamalla yrityksille riittävästi niiden toiminnan luonteen mukaisia sijoittumismahdollisuuksia eri puolilta kaupunkia.

- Kuten kaikki tiedämme, ovat kaupunkiseudun kasvua erityisesti siivittäneet paljon tilaa vaativat meri- ja valmistava teollisuus. Niille toiminnoille on tarpeen osoittaa kasvun mahdollisuuksia myös jatkossa, kaupunkisuunnittelujohtaja Hintsanen sanoo.

- Tavoitteiden uusi muotoilu helpottaa sijoittumismahdollisuuksien etsimistä koko kaupunkialueelta eikä pelkästään Kehätien läheisyydestä.

Turun kaupunginhallitus käsittelee yleiskaavan tavoitteiden tarkistamista maanantaina 22. toukokuuta.