Turun seudun kalastusalueet, Turun kaupunki ja rajavartiolaitos tehostavat yhteistyössä kalastuksen valvontaa kevään ja syksyn aikana. Valvonnalla pyritään vähentämään erityisesti uhanalaisiin vaelluskaloihin kohdistuvaa luvatonta kalastusta ja kalastusta kielletyillä alueilla.

Halistenkoski. Kuva: Janne Tolonen

Turun seudun merialueella ja alueen joissa, on havaittu toistuvasti laittomia pyydyksiä ja kalastusta kielletyillä alueilla. Ongelmaa korostuu erityisesti Aurajoella.

Aurajoella laiton kalastus on keskittynyt Halistenkosken alapuoliselle jokiosuudelle, josta on toistuvasti poistettu laittomia pyydyksiä.  Verkkokalastus on kielletty kalastusalueen päätöksellä koko Aurajoessa ympäri vuoden. Lisäksi mato-onginta on kalastuslain mukaan kiellettyä Aurajoen koskialueilla.  Myös muilla jokialueilla on löydetty laittomia pyydyksiä. Merialueelta kalastuksenvalvojille tulee ilmoituksia erityisesti väärin sijoitetuista ja puutteellisesti merkatuista pyydyksistä, jotka aiheuttavat vaaraa myös vesiliikenteelle.

Luvattomat pyydykset ja kalastaminen kielletyillä alueilla uhkaavat erityisesti jokiin nousevia uhanalaisia vaelluskaloja sekä rannikkovesissä keväisin kutevia kalalajeja. Kalastusrajoitusalueilla ja kalastuslain säännöillä pyritään turvaamaan kalojen luontainen lisääntyminen. Saaristomeren lohikalakannat ovat äärimmäisen uhanalaisia. Lohikalat nousevat merestä jokiin kesän ja syksyn aikana, jolloin ne jäävät helposti pyydyksiin.

Turun kaupunki päivitti alkuvuodesta kaupungin vesialueiden kalastusmääräykset. Kaupungin omistamille vesialueille Saaristomerelle asetettiin uusia rajoitusalueita ja verkkokalastusalueita pienennettiin Pitkäsalmessa ja Kuuvan niemen ympäristössä. Pohjoissalmi poistui verkkokalastuskäytöstä kokonaan. Pohjoissalmi on äärimmäisen uhanalaisen meritaimenen vaellusreitti ja Saaristomeren kuhan kutualuetta.

Suomessa on kalastuslakiin perustuva kalastusmaksujärjestelmä. Muunlaista kalastusta kuin onkimista ja pilkkimistä harjoittavan 18–64- vuotiaan kalastajan on suoritettava valtiolle kalastonhoitomaksu. Pyydyskalastukseen ja erityiskalastuskohteisiin tarvitaan lisäksi kalaveden omistajan lupa. Yleiskalastusoikeudella saa onkia, pilkkiä sekä kalastaa silakkalitkalla ilman kalastuslupaa.

Valvontaviranomaisella ja kalastuksenvalvojalla on oikeus ottaa talteen kalastuksessa käytetty pyydys ja kalastusväline sekä saalis jos kalastusääntöjä tai määräyksiä on rikottu. Kalastusrikkomuksesta tuomitaan sakkoja.

Kalastusluvat: