Samppalinnan uimastadionin 50 metrin allas, auringonottotasanteet ja hyppytornit näyttävät remontinkin jälkeen tutuilta. Tuttuudesta huolimatta kaikki pinnat hohtavat uutuuttaan. Remontti on tehty vanhaa ilmettä kunnioittaen ja huomioiden myös Turun museokeskuksen näkemyksiä.

Suurin muutos tekniikassa

  • Remontin suurin muutos on talotekniikan ja altaiden vedenkäsittelyjärjestelmän uusiminen.
  • Suodattimien ja uuden tasausaltaan vaatima lisätila louhittiin altaan eteläpäätyyn.
  • Lisäksi tehostettiin vedenkäsittelyjärjestelmää.
  • Uutta putkistoa varten louhittiin huoltotunneli. Allaspihan ja katsomon vedeneristeet uusittiin.
  • Rakennuprojektin johtamisesta vastasi Turun Kiinteistöliikelaitos. Arkkitehtitoimisto Lemmetti Arkkitehdit Oy hoiti suunnittelun ja pääurakoitsijana toimi Consti Korjausurakointi Oy.

Muuta uutta

  • Cafe Samppis, joka tarjoaa virvokkeita ja ruokaa pieneen ja isompaan nälkään.
  • Uimalan alueelle saa tuoda myös omia eväitä, mutta ei alkoholijuomia.
  • Samppalinnan maauimala on savuton.
     
  • Samppalinnan maauimalassa pidetään kahdeksan lasten alkeis- ja jatkouimakoulua 5–6-vuotiaille ja 7 vuotta täyttäneille maanantaista torstaihin 3.–13.7. tai 17.–27.7. klo 9–13.45. Turkulaiset voivat ilmoittautua keskiviikosta 7.6. klo 12 alkaen, muut 9.6. alkaen. Lisätiedot: turku.fi/maauimalat
     
  • Samppalinnan virallisia avajaisjuhlallisuuksia vietetään tiistaina 20.6, jolloin klo 6–20 on maksuton sisäänpääsy. Päivän aikana on tarjolla myös tutustumiskierroksia teknisiin tiloihin.

– Vanhoja rakenteita, detaljeja, interiööriä ja tilaratkaisuja on koitettu kunnioittaa, säilyttää ja palauttaa. Näiden rinnalle on suunniteltu myös uutta ajankohtaista arkkitehtuuria, tekniikkaa ja mm. esteettömyyttä on lisätty, vahvistaa Samppalinnan peruskorjausurakan arkkitehti SAFA Mikko Lemmetti, Lemmetti arkkitehdit Oy:stä.

Kaikki pinnat uusia

Vuonna 1955 valmistuneen Samppalinnan peruskorjaus oli välttämätön. Peruskorjauksessa kaikki pinnat uusittiin sekä ulkona että sisältä. Asiakkaille muutokset näkyvät esimerkiksi entistä selkeämpänä sisäänkäyntinä ja avarampina pukuhuonetiloina. Uimalan esteettömyyttä parannettiin muun muassa lisäämällä kaiteita, uusimalla hissi sekä rakentamalla ison altaan päätyyn luiska. Suihkujen määrää on lisätty ja myös allaspihalla on wc-tiloja. Saunoja on kummallakin puolella yksi.

Altaat palautetiin alkuperäiseen ulkoasuun maalatuiksi betonipinnoiksi ja ison altaan ympärille tehtiin uudelleen kahluuallas suihkuineen.

– Syynä ei ollut pelkästään alkuperäisen ilmeen tavoittelu, vaan myös toimivuus. Altaan laatoitus aiheutti vuosittain talvikauden jälkeen mittavia korjaustöitä. Kahluuallas puolestaan auttaa osaltaan ison altaan puhtaana pysymisessä, kertoo projektipäällikkö Reino Pöyhönen Turun Kiinteistöliikelaitokselta.

Rannekkeella sisään

Jos koeuinnit ja testaukset etenevät odotetusti, Samppalinnan maauimala avaa ovensa torstaina 1.6. klo 6. Uimala on avoinna 15.9. saakka maanantaista torstaihin klo 6–20, perjantaisin klo 6–19 ja viikonloppuisin klo 8–19.

Samppalinnassa otetaan käyttöön rannekkeet, joilla sekä kuljetaan porteista ja avataan ja suljetaan pukukaappi. Portit ovat kassan vieressä ja ulkona kahviopäädyssä.

– Kannattaa ladata sisäänpääsymaksut liikuntarannekkeille jo etukäteen, jotta välttää jonot. Jos ostaa 10 kerran sarjalatauksen 22.5.–4.6., saa yhden sisäänpääsyn kaupan päälle. Etukäteen latauksia voi ostaa Impivaaran uimahallissa ja Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalvelussa Kupittaalla. Kannattaa muistaa, että maauimaloissa käy sama lataus, mutta Impivaaran uimahallin latauksilla ei pääse uimaloihin, mutta muistuttaa uimalaitosten päällikkö Eeva Haapanen.

Maauimaloiden 10 kerran lataus maksaa 40 euroa, alennusryhmille 24 euroa ja lapsille (4–16-v) 20 euroa. Kertamaksu on aikuisille 5,5 euroa, alennusryhmille 3,5 ja lapsille (4–16-v) 3 euroa. Perhelippu maksaa 13 euroa.