Turku Game Academyn virallisia avajaisia vietetään sunnuntaina erityisesti elektroniseen urheiluun suunnitellussa pelisalissa Jyrkkälän nuorisotilassa. Tilassa on tuolloin avoimet ovet. TGA:n ideana on tarjota nuorisotyöllinen alusta tavoitteelliselle pelaamiselle.

Turun kaupungin nuorisopalveluiden Turku Game Academy (TGA) sai alkunsa 2016 alkuvuodesta Pelittääkö?-kerhosta. Nopeassa tahdissa se on saanut uusia pelaajia ja nyt TGA:ssa on kuusi joukkuetta: kaksi kilpailevaa joukkuetta Counter Strike: Global Offensive eli CS:GO-videopelissä (K16), yksi kilpaileva ja yksi harrastajajoukkue League of Legends eli LoL-pelissä (K13) sekä yksi kilpaileva ja yksi harrastajajoukkue Overwatch-pelissä (K12).

TGA:n CS:GO-pelin kilpajoukkueista molemmissa kaikki pelaajat ovat global elite -tasolla, johon kuuluu noin prosentti maailman kaikista pelaajista.

– Kun meillä oli viimeksi rekry joukkueisiin, saimme yli 200 hakemusta. Valinnoissa on ajatuksena aina saada kuhunkin joukkueeseen samantasoisia pelaajia, jotta mielekkyys pelaamisessa säilyy. Myös elämäntilannetta ja mahdollisuutta sitoutua tavoitteelliseen pelaamiseen arvioidaan, TGA:ssa ohjaajana työskentelevä nuorisotyöntekijä Tanja Kuokkanen Turun nuorisopalveluista kertoo.

TGA järjestää tasaisesti try out -tilaisuuksia ja pop-up-pelitapahtumia, on mukana LAN-tapahtumissa ja järjestämässä niitä sekä osallistuu aktiivisesti eri turnauksiin ja Assemblyihin.

Ergonominen tila
ja monipuolista valmennusta

E-sports, elektroninen urheilu, on monilta osin verrattavissa ammattilaisurheiluun, kun sitä pelataan korkealla tasolla tavoitteellisesti ja säännöllisesti. Valmennus pitää sisällään paitsi pelaamista, myös fyysiset kuntoiluohjelmat, ruokavaliot ja palauttavaa harjoittelua.

– Nyt ohjaajavetoisia lähitreenejä on kerran viikossa, jolloin treeniin kuuluu liikuntaa ja ryhmäyttäviä toimintoja pelaamisen lisäksi. Pari kertaa viikossa on yhteiset etätreenit joiden lisäksi pelaajat treenaavat vielä itsenäisesti. Lähitreenejä tulee lisää, kun valmentajakuviot selviävät, Kuokkanen sanoo.

Elektronisessa urheilussa valmennus toimii usein vapaaehtoisvoimin – pelimaailmassa entiset kilpapelaajat alkavat usein valmentaa uutta polvea kilpapelaajia.

TGA:lla on käytössään myös treenikaavakkeet, jotka täytetään kustakin harjoittelusta. Näin myös jokaisesta etätreenistä saadaan tärkeää tietoa siitä, missä onnistuttiin ja missä ei.

TGA:n peliluola on täysin ergonominen istuinten, pöytien ja näppäimistöjen osalta. Suurten pelinäyttöjen taajuus on myös pelaamiseen ihanteellinen 144 hertziä. Pelihiiriä on tilassa, mutta kilpajoukkueiden pelaajat käyttävät yleensä omia hiiriään.

Kaikkiin peleihin haetaan tällä hetkellä myös uusia pelaajia – niin harrastaja- kuin kilpajoukkueisiinkin.
– Avointa toimintaa kehitetään lisää ja sille on tällä hetkellä suuri tarve. Muilta nuorisotiloilta voisi esimerkiksi koota harrastajia ja tulla porukalla tutustumaan ja lanittamaan – eli pelaamaan yhdessä verkossa –, Kuokkanen ehdottaa.

Avoimet ovet Jyrkkälän nuorisotilan Turku Game Academyssa 28.5. kello 14–18. Paikalla voi kokeilla pelejä, tavata pelaajia ja kysellä paikkoja joukkueista, tutustua e-sportsiin lajina yleisesti ja osallistua TGA:n peliluolan nimiäänestykseen.