”Kaveria ei jätetä” -sanonta on peräisin sota-ajalta. Katariinan toimintakeskuksessa avautuneessa näyttelyssä on esillä teoksia, joissa muistutetaan erilaisista kavereistamme, heistä, joita on autettu eikä jätetty pulaan. Tiina Elina Nurminen on yksi heistä.

Lisätiedot

Kaveria ei jätetä -näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuotta.  Se muistuttaa, että Suomi tarvitsee kaikkia ja kaikille löytyy oma paikkansa. Teoksia on esillä 27:ltä taiteilijalta.

Näyttely on auki vuoden 2017 loppuun asti Katariina toimintakeskuksessa (os. Jagellonicankatu 4)

Vapaa pääsy toimintakeskuksen aukioloaikoina: ma–pe klo 9.00–14.00.
Kesällä 26.6.2017–6.8.2017 toimintakeskus on suljettu.

Tapaan erityistaiteilija Tiina Elina Nurmisen Toivolan toimintakeskuksessa Mäntymäessä. Toivola on 25 kehitysvammaisen henkilön toimintakeskuspaikka. Tiina Elina on myös Turun suomaisen työväenopiston taideryhmän opiskelija.

Toivolasta lähdemme Tiina Elinan ja vastaavan ohjaajan Päivikki Hyvätin kanssa Katariinan toimintakeskuksen Kaveria ei jätetä -taidenäyttelyyn.

Pääosa Katariinan toimintakeskuksen näyttelyn teoksista on toteutettu työväenopiston erityistä tukea tarvitsevien taideryhmissä ohjaaja Eija Ruohon johdolla. Juuri siellä syntyi Katariinan näyttelyssä esillä oleva Tiina Elinan teos ”Ensimmäinen parkaisu”.

Teos kertoo Tiina Elinan syntymästä. Elämä alkoi keskosena 1960-luvulla. Aivan pienet keskoset kuten Tiina Elina saivat onnistuneen alun elämäänsä Lastenlinnan ylilääkäri ja arkkiatri Arvo Ylpön ansiosta.

Tiina Elina valittiin vuonna 2014 Taidekeskus Kettukin vuoden taiteilijaksi. Anne Berner avasi hänen näyttelynsä Galleria Arxissa Hämeenlinnassa. Näyttelyssä oli esillä taideteos, joka ripustetaan rakenteilla olevaan lastensairaalaan Helsingissä ja jonka säätiön hallituksen puheenjohtaja Anne Berner on.

   

Toivolassa tehdään taidetta

Kaveria ei jätetä -näyttelyn taiteilijat ovat myös Toivolan ja muiden Turussa toimivien kehitysvammaisten toimintakeskusten asiakkaita.

Monet kehitysvammaiset haluavat Toivolan toimintakeskukseen, koska toiminta on taide- ja käsityöpainotteista.

- Nyt Toivolassa on rakenteilla tuttuja paikkoja – Käsityöläismuseo, Samppalinnan tuulimylly, Käsityöläismuseo… Materiaalina käytetään pahvia ja aitoja värejä. Toivolassa suositaan myös kierrätysmateriaaleja kaikessa tekemisessä, Päivikki Hyvätti kertoo.

Turussa toimivat muut toimintakeskukset ovat Pompo, Oriketo ja Pormestari. Kaikkien toiminta painottuu hieman eri tavoin.

Katso videolta lisää Tiina Elina Nurmisen ja Päivikki Hyvätin tunnelmia