Turun kaupunki on mukana Helsingin yliopiston kehittämishankkeessa, jossa selvitetään, miten lapsi kokee varhaiskasvatuksen arjen tilanteet ja tapahtumat. Tarkoituksena on löytää parhaita keinoja varhaiskasvatuksen toteuttamiseen ja kehittämiseen.

Kehittävä palaute varhaiskasvatuksessa -hankkeen tavoitteena on kehittää päiväkotien toimintaa havainnoimalla. Aiheesta on olemassa yllättävän vähän tietoa, vaikka hanketta vetävän Helsingin yliopiston dosentti Jyrki Reunamon mukaan varhaiskasvatuksen kulut Suomessa ovat 3 miljardia euroa vuodessa

Hankkeessa Helsingin yliopiston kouluttamat havainnoijat seuraavat 2500:aa lasta näiden varhaiskasvatusympäristöissä. Näin selvitetään miten lapsi kokee varhaiskasvatuksen arjen tilanteet ja tapahtumat. Varhaiskasvatusyksiköiden johtajat arvioivat johtamistaan ja yksikkönsä toimintaa sekä yli neljänsadan lapsiryhmän varhaiskasvattajat arvioivat lasten suhtautumistapoja, ryhmänsä toimintakulttuuria ja omaa työskentelyään.

Turussa on koulutettu 17 observoijaa, jotka käyvät syksyn aikana havainnoimassa päiväkodeissa mukaan arvotuissa ryhmissä. Saadun tiedon perusteella kehitetään varhaiskasvatuksen toimintatapoja, joilla voidaan parantaa lapsen osallisuutta, hyvinvointia ja oppimista. Tuloksista valitaan sopivimmat kehittämistehtävät, joista keskustellaan paitsi varhaiskasvattajien kanssa, myös vanhempainilloissa ja lasten kanssa. Tavoitteena on löytää parhaat mahdolliset käytännöt varhaiskasvatuksen toteuttamiseen ja kehittämiseen.

– Lapsia havainnoidaan normaalistikin, mutta tämän sähköisen työkalun avulla saadaan käsitys siitä, mitä Turun varhaiskasvatuksessa tapahtuu ja sen perusteella voidaan lähteä kehittämään toimintaa. Varhaiskasvatuslaissa määritellään, että arviointia pitää suorittaa, ja tämä on yksi osa turkulaista arviointia, Turun kaupungin varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Ulla Soukainen kertoo.

Kyseessä on Opetushallituksen tukema 12 kunnan yhteishanke varhaiskasvatuksen kehittämiseksi. Hankkeen avulla saadaan noin 100 000 havaintoa lasten toiminnasta varhaiskasvatusyksiköissä. Yhteistyökumppanina toimii Helsingin yliopisto, jonka aiempaan, vuonna 2009 alkaneeseen Orientaatioprojektiin hanke pohjautuu. Hankkeessa ovat mukana Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Hämeenlinna, Järvenpää, Kerava, Kouvola, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sipoo, Turku ja Vantaa. Perspektiiviä antaa projektin sama toteutus Taiwanissa.

Lisätietoja hankkeesta /
http://blogs.helsinki.fi/reunamo/

Lisätietoja / Turun kaupungin sivistystoimiala, varhaiskasvatus
palvelupäällikkö Ulla Soukainen, 040 1817 069
ulla.soukainen@turku.fi