Aurajokiranta täyttyi kansainvälisistä motoristeista ja runsaslukuisesta yleisöstä sunnuntaina 2.7., kun Jarno Saarisen patsas paljastettiin Barkerinpuistossa.

Motoristeja saapui paikalle kunnioittamaan legendaa runsaslukuisesti ympäri Suomea ja lisäksi Italiasta saapui noin 40 pyörää. Kaiken kaikkiaan yleisöä oli noin 2000-3000, hurjimpien arvioiden mukaan enemmänkin. Samaan aikaan järjestettiin myös motoristien Suomi-Italia -kokoontuminen Paraisilla.

Patsaan lahjoitti Italian Assisissa toimiva Motoclub Jarno Saarinen. Patsasta luovutettaessa Motoclubin puheenjohtaja Roberto Ballarani sanoi, että patsaan tuominen Turkuun on unelma moottorikerholle. Hän toivoi turkulaisten muistavan Jarno Saarisen ja tapahtuman yhdistävän motoristeja Suomessa ja Italiassa.

"Legendat elävät ikuisesti"

Jarno Saarisen leski Soili Karme piti yleisöä liikuttaneen, tunteikkaan puheen, jossa hän luonnehti Jarno Saarista älykkääksi, kielitaitoiseksi, määrätietoiseksi ja turvalliseksi kumppaniksi. Saariset olivat yhdessä 11 vuotta. Yhdessä Jarno ja Soili matkustivat kisoissa ja muodostivat tiimin, jonka yhteistyöllä Jarno Saarinen voitti maailmanmestaruutensa.

–Legendat elävät ikuisesti, sanoi Soili Karme.

Patsas on kuvanveistäjä Elia Alunni Tullinin ensimmäinen työ ulkomailla. Hän kertoi teoksen olevan tärkeä, koska hän itse on kuulunut Jarno Saarinen Motoclubiin lapsesta saakka. Alunni Tullinin isä on motoclubin perustajajäseniä.

–Olen itse motoristi ja Jarno Saarisen fani. On upeaa, että voin yhdistää intohimoni taiteeseeni.

 

 

Ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari Jarno "Paroni" Saarinen

Turussa syntynyt Jarno Saarinen on ainoa suomalainen, joka on voittanut ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden. Se tapahtui vuonna 1972. Kilpailuonnettomuudessa Monzan radalla vuonna 1973 menehtynyt Saarinen on maailmalla edelleen erittäin arvostettu. Vielä vuonna 2009 hänet valittiin 13. jäsenenä koko maailmassa Moto GP -ajajien Hall of Fameen eli Kunniagalleriaan sekä Suomen urheilijoiden Kunniagalleriaan. Saarisen muistoa vaaliva Motoclub Jarno Saarinen perustettiin vuonna 1977 Italian Petrignano di Assisissa.

Käyttämänsä "roikkuvan" ajoasennon myötä Jarno Saarinen on lyönyt leimansa tämänkin päivän Road Racing -ajajiin. Saarinen oli tunnettu siitä, että hän kurviin tullessaan siirsi painopisteensä sisäkaarteen puolelle roikkuen niin, että polvi viisti asfalttia. Tuo silloin harvinainen tyyli on nykyään jokaisen kuljettajan käyttämä.

Asiasanat: