Analytiikkayhtiö Affecto Oy toteuttaa videoanalytiikkaa reaaliaikaisen ja kohdennetun mainonnan tueksi. Tänä vuonna Ruisrockissa hyödynnetään samaa teknologiaa, mutta lähestytään asiaa aivan uudelta näkökulmalta. Ruississa analysoidaan ihmisten tunnetiloja.

Turun kaupunki ja digikehitys

Turun kaupunki on edelläkävijä digiteknologian hyödyntämisessä. Näemme, että tehokkaampi, asiakaslähtöisempi ja kestävämpi kunta voidaan saavuttaa yhteisellä tahtotilalla, kyvykkyyksistä huolehtimalla ja digitalisaatiota hyödyntämällä. Tutustu Turun näkökulmiin.

Käytännössä festivaalialueella on kiinteitä kameroita sekä aidosti festarikansan keskellä liikkuvia kuvaajia GoPro-kameroiden kanssa. Kamerat ovat yhteydessä nettiin, ja videostriimiä analysoidaan videoanalytiikkaa hyödyntäen. Data kerää tietoa festarikävijän sijainnista, kellonajasta, iästä, sukupuolesta sekä tunnetilasta. Millainen fiilis Jenni Vartiaisen keikalla on? Onko rannalla onnellisempia ihmisiä kuin niityllä? Ruisrockin mediatiimi hoitaa analyysien hyödyntämisen festarin aikana. Lue Ruisrockin uutinen aiheesta.

Affecto Oy on tutkinut videoanalytiikkaa paljon, muttei koskaan näin suuren datamassan kanssa tai festivaaleilla – myös GoPro-kameroiden hyödyntäminen on ihan uutta.

Tätä projektia on ollut todella mielenkiintoista ja hauskaa tehdä. Lähestymistapa on aivan uusi, emme tiedä vastaavia festivaaliympäristössä tehtyjä tutkimuksia. Nyt kyseessä on pehmeämpi näkökulma, ei myynnin kasvatus vaan tunnetilojen tulkinta.
Anna Savisaari, Affecto Oy

Mistä videoanalytiikassa on kyse?

Videoanalytiikkajärjestelmä on valjastettu selvittämään missä ja milloin festivaaleilla on eniten hymyjä ja onnellisuutta. Vaikka videoanalytiikkajärjestelmällä ei ole älyä tai ihmisen oppimiskykyä, muistuttaa metodi silti pienen vauvan tapaa oppia tulkitsemaan kasvonilmeistä tunnetiloja. Järjestelmälle voidaan opettaa miltä eri ikäryhmien ihmiset näyttävät, mitä sukupuolta he ovat, tai millaisilla kasvonilmeillä ilmennetään mitäkin tunnetilaa. Koneoppimisen metodein, valtavalla massalla kuvia, ohjelmaa on opetettu tunnistamaan näitä seikkoja.

Ei henkilösuojaongelmia

Affecton konsultti Anna Savisaari kertoo, että tutkimuksesta on haluttu kertoa proaktiivisesti etukäteen, jottei asia tule kävijöille yllätyksenä. Hän kuitenkin korostaa, ettei datasta ole tunnistettavissa yksittäisiä henkilöitä eikä videomateriaalia tallenneta. Kyseessä on siis perinteistä videostriimiä turvallisempi tekniikka, koska vain anonyymi data tallentuu.

Ajatus siitä, että kone saadaan tulkitsemaan tunteita, on huikea! Jatkohyödyntämisen mahdollisuudet ovat rajattomat. On todella jännittävää nähdä kuinka paljon iloa ja onnellisuutta Ruissi tuottaa kävijöilleen tänä vuonna!

Kaupunginosa/Alue: