Turun kirjastosilta vaihtaa värejään The Tall Ships Races 2017 -purjelaivatapahtuman ja kansanperinnefestivaali Europeaden kunniaksi.

Turun Kirjastosilta

  • Kirjastosilta vihittiin käyttöön 3.12.2013.
  • Sillan omistaa Turun kaupunki
  • Sillan on suunnittelut Insinööritoimisto Pontek Oy pääsuunnittelijanaan Juhani Hyvönen. Sillan on rakentanut Kreate

Tällä viikolla käynnistyvä The Tall Ships Races 2017 -purjelaivatapahtuma on yksi Suomi 100 -juhlavuoden näyttävimmistä yleisötapahtumista. Suurten purjelaivojen odotetaan houkuttelevan Turkuun jopa puoli miljoonaa kävijää.

Seuraavalla viikolla käynnistyvä kansanperinnetapahtuma Europeade taas täyttää Aurajokirannan värikkäillä kansanmusiikin ja -tanssin näytöksillä.

Tulevina viikkoina Turun kirjastosillan kaiteen 1 818 LED-valaisinta loistavat vuorotellen kummankin suurtapahtuman teemaväreissä.

Kirjastosilta on valaistu The Tall Ships Races -tapahtuman aikana 20.-24.7.  ja Europeade-tapahtuman aikana 26.-30.7. Valot syttyvät illalla noin kello 23 ja sammuvat aamulla yhtä aikaa kaupungin muun katuvalaistuksen sammuessa.

Kirjastosilta juhlii ja ottaa kantaa

Joulukuussa 2013 avattu Kirjastosilta on vaihtanut väriä useaan otteeseen. Esimerkiksi Suomen itsenäisyyden kunniaksi silta on valaistu sinivalkoiseksi ja Turun päivänä sekä Turku Pride -viikonloppuna se on loistanut sateenkaariväreissä. Oranssilla valaistuksella on vastustettu naisiin kohdistettua väkivaltaa ja violetilla muistettu keskoslapsia. Marraskuussa 2015 Pariisin terrori-iskun uhreja kunnioitettiin trikolori-valaistuksella.  Talvella 2016 Kirjastosilta muuttui Satusillaksi ja sai punaisen valaistuksensa oheen myös jouluisen äänimaailman.

Kirjastosilta Europeade-valaistuksessa.

Kuvat eri väreissä leiskuvasta Kirjastosillasta ovat levinneet laajalti sosiaalisessa mediassa ja silta on saanut osakseen myös kansainvälistä huomiota. Yksin Facebookissa kuvat kantaaottavasta Kirjastosillasta ovat tavoittaneet jopa 100 000 käyttäjää.

Turun kaupunki hyödyntää Kirjastosillan valaistusta yleishyödyllisissä tarkoituksissa. Kaupalliseen käyttöön valaisulupia ei anneta.

Turun Kirjastosilta on myös palkittu useasti. Viimeisimpänä Kirjastosilta sai kesäkuussa 2016 Pohjoismaiden tie- ja liikennefoorumi PTL:n myöntämän pohjoismaisen siltapalkinnon. Kirjastosillassa palkintolautakunnan vakuutti ennen kaikkea sillan yksityiskohtien huoliteltu suunnittelu valaistusratkaisuineen, ja sillan soveltuminen ympäristöönsä. Tätä aiemmin sille on myönnetty kolme kotimaisia tunnustusta.