Europeade kokoaa Turkuun yli 6 500 kansanmusiikin ja -tanssin harrastajaa, jotka esittävät tapahtuman aikana yli 600 näyttävää esitystä. Muutamat tanssijat ja pelimannit vinkkaavat meille kunkin tapahtumapäivän suosikkihetkensä ja kertovat samalla hieman itsestään.
Katariina Räikkönen


Torstai 27.7.

Nimi: Katariina Räikkönen
Kotipaikka: Raisio
Ryhmäsi nimi Europeadessa: Konkkaronkka, Fyyrkantti ry

Miksi olet ja mitä teet Europeadessa? Olen Europeadessa tanssijana sekä irlantilaisen tanssiryhmän oppaana. Tanssin muun muassa keskiviikkona Joki-esityksessä sekä avajaisissa.

Monettako kertaa olet Europeadessa? Tämä on toinen Europeade-festarini. Viime vuonna olimme Namurissa, Belgiassa ja ensi vuonna lähdemme Portugaliin.

Mitä suosittelet yleisölle torstaina 27.7.?
1. Jokirannassa Varvintorilla on kattavasti lasten ja nuorten ryhmien esityksiä klo 14-16.30. Voit nähdä upeita esityksiä Slovakiasta, Espanjasta, Belgiasta, Tsekeistä, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Ruotsista, Saksasta ja Suomesta! 
2. Klo 15.30 Yliopistonkadulla esiintyy upea lasten ja nuorten irkkuryhmä Emerald Isle Irish Dancers!
3. Avajaisissa Gatorade Centerillä klo 19 näet kaikki yli 6000 Europeade-tanssijaa samalla kertaa. Tulossa on upea show, jota et halua missata!

Mikä on parasta Europeadessa? Europeadessa parasta on kaikki. Viime vuodesta jäi parhaimpana muistona mieleen, kun iltajuhlassa tanssimme erimaiden nuorten kanssa vuorotellen jokaisen maan tansseja. Tunnelma oli mahtava ja kaikki pitivät hauskaa, vaikka vettä satoi kaatamalla.

Ilmari Hunsa

Perjantai 28.7.

Nimi: Ilmari Hunsa
Kotipaikka: Nousianen
Ryhmäsi nimi Europeadessa: Joki – Ån, muuten vapaa pelimanni

Miksi olet ja mitä teet Europeadessa? Tulen soittamaan Joki-Ån –teoksessa ja olen mukana myös Kiikureiden konsertissa, mutta pääsääntöisesti pyrin osallistumaan jameihin soittaen ja mahdollisesti tanssien. Tanssimiseen riittää pari neliöä lattiaa ja katukivikin käy. Ilta tanssit kiinnostavat, koska mm. polskaa, sottiisia ja hamboa pääsee liian harvoin tanssimaan. Jameissa on mukavinta yhdessä soittamisen ilo ja siinä hetkessä syntyvä hyvä meininki ilman turhia suunnitteluja.

Monettako kertaa olet Europeadessa? Ensimmäistä kertaa.

Mitä suosittelet yleisölle pe 28.7.?
1. Musiikkiesitykset Europeade by night: musiikkia ravintoloissa 
2. Jamisoitot rantaravintoloiden terasseilla
3. Iltatanssit Europeade by night: Europeade-kylässä Varvintorilla.

Mikä on parasta Europeadessa? Kansainvälinen yhteisöllisyys, joka tuo alan harrastajat yhteen. Ilman musiikkia ei ole tanssia eikä tanssia ole ilman musiikkia. Turhia miettimättä ”musiikkikorva tarkkana ja tanssivarvas herkkänä paikasta toiseen” on leppoisin metodi mukavaan illanviettoon. Huonon kielitaidon omaavana olkoon musiikki ja tanssi yhteinen kielemme koko viikon.                                                   

Gerry Jones: "Pukeudu kilttiin, niin kaikki kauniit naiset haluavat valokuvaan."

Lauantai 29.7.

Nimi: Gerry Jones, tunnetaan myös nimellä ”haitarinsoittaja kiltissä”
Kotipaikka / Maa: Liverpool, Iso-Britannia 
Ryhmäsi nimi Europeadessa: MacLennan Scottish Group

Miksi olet ja mitä teet Europeadessa? Tulen Europeadeen haitarinsoittajaksi (siltä varalta, että säkkipillinsoittajat väsyvät!) ja osallistumaan muuhun musiikkiin pääesitysten ulkopuolella – sitä kutsun nimellä “apres-ski”!

Monettako kertaa olet Europeadessa? Luullakseni olen käynyt parikymmentä kertaa, vuodesta 1984 alkaen, ja välissä oli yksi kymmenen vuoden tauko. 

Mitä suosittelet yleisölle la 29.7.?
1. Katuesityksiä. Älä pelkästään katso vaan mene mukaan.  Muuten et ylitä yleisön ja esiintyjien välistä “kuilua”. Lähesty esiintyjiä, jotka odottavat esiintymisvuoroa. Juttele heidän kanssaan ja ota valokuvia. Valokuvauta itsesi heidän kanssaan. Se on ihailun osoitus heidän pukuaan kohtaan.
2. Suuri kulkue. Etsi itsellesi paikka, josta on hyvä näkyvyys, ja hyvä istumapaikka.  Paraatin kulku ohitsesi voi kestää yli kolme tuntia! Ota paljon kuvia. (Varmista ensin, että akku on täynnä ja muistikortti tyhjä.)
Vilkuta, hurraa, taputa – osallistu. Paikka, missä ryhmät kohtaavat ja asettuvat jonoon on mainio paikka valokuvaamiseen, muiden tapaamiseen, juttelemiseen ja selfieiden ottamiseen!
3. Europeade ball -iltajuhla. Älä jää vain seuraamaan sivusta vaan osallistu itsekin. Monet esiintyjistä eivät ole pukeutuneet esiintymisasuun, joten tanssi kenen kanssa vain ja kaikkien kanssa. Hankkiudu jokaiseen näkemääsi piiriin. Liity kaikkiin tanssijariveihin. Kaikki me 6000 esiintyjää olemme ystävällisiä ja hyväntuulisia. (Jätä kamera kotiin – muuten vain hukkaat sen väkijoukkoon.)

Mikä on parasta Europeadessa? Sinun ei tarvitse käydä joka puolella Eurooppaa: Euroopan parhaat puolet tulevat luoksesi.

Ana Vaz Pinto

Sunnuntai 30.7. 

Nimi: Ana Vaz Pinto
Kotipaikka /Maa: Figueira da Foz / Portugali
Ryhmäsi nimi Europeadessa: Olen kansainvälisen Europeade-komitean jäsen, Portugalin edustaja

Miksi olet ja mitä teet Europeadessa? 
Se on minulle mieluisinta vapaaehtoistyötä.

Monettako kertaa olet Europeadessa? Olen käynyt siellä viimeiset 30 upeaa vuotta.

Mitä suosittelet yleisölle sunnuntaina 30.7.?
1. Päätöstilaisuuden loppuhuipennus on liikuttava hetki Europeadessa: eurooppalaiset kaikilta eri alueilta ja eri taustoista kokoontuvat yhteen monimuotoisuudessaan tanssimaan ja laulamaan. Koko Eurooppa on yhtä.
2. Lipun ojentaminen Viseun kaupungille. Olen siitä hyvin iloinen. Portugali saa 25 vuoden jälkeen toivottaa Europeaden tervetulleeksi puutarhojen täyttämään Viseun kaupunkiin. Olen varma, että kaikki tulevat nauttimaan siellä olemisesta… estamos à vossa espera! (=Me odotamme sinua!)
3. Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä, haluan käydä folktorilla. Ajattelen, että käsitöitä pitää vaalia. Ne on aina tehty rakkaudella. 

Mikä on parasta Europeadessa? Ystävyys, kunnioitus ja monimuotoisuus.

Asiasanat: