Maailmankuulu sopraano Karita Mattila on ollut näkyvä hahmo kansainvälisen oopperamaailman huipulla 1990-luvulta saakka. Uusi Kulttuuriturkulainen osallistuu nimikkopuunsa istutustilaisuuteen 16.8. Samppalinnan puistossa. Tilaisuus on avoin yleisölle.

Karita Mattila

  • Sopraano Karita Mattila on esiintynyt laajalla repertuaarilla keskeisissä oopperataloissa kuten mm. Metropolitan Ooppera, Lontoon The Royal Opera House ja Wienin Valtionooppera.
  • Mattila on laulanut solistina mm. Milanon La Scalan orkesterin, Lontoon, Berliinin, New Yorkin, Bostonin, Los Angelesin ja Wienin filharmonikkojen sekä BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa.
  • Hänet on uransa aikana palkittu lukuisilla palkinnoilla ja huomionosoituksilla, mm Ranskan kulttuurikunniamerkillä ja Pro Finlandia-mitalilla.
  • Mattila on myös Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan kunniatohtori.

Karita Mattilan valinta vuoden 2017 Kulttuuriturkulaiseksi juhlistaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta sekä suomalaisen ja turkulaisen kulttuurielämän vaikutusta maailmalla.

Karita Mattilan nimikyltillä merkitty nimikkotammi istutetaan Samppalinnan puistoon. Nimikkopuun laatta paljastetaan yleisölle avoimessa tilaisuudessa uuden Kulttuuriturkulaisen läsnä ollessa keskiviikkona 16.8. klo 10. Tilaisuuden perinteiseksi ohjelmanumeroksi on onnittelupuheenvuorojen lisäksi vakiintunut Matti Rag Paanasen säveltämä fantaari Oma puu, jonka esittää trumpetilla Reino Kotaviita.

Kahdestoista Kulttuuriturkulainen

Turkuseuran kulttuurijaosto valitsee vuosittain Kulttuuriturkulaisen. Valinnalla halutaan nostaa esiin turkulaisen kulttuurielämän korkeaa laatua ja monimuotoisuutta, sekä kiittää ansioituneita taide- ja kulttuurivaikuttajia heidän elämäntyöstään. Idea vuoden Kulttuuriturkulaisen valitsemisesta ja hänen kunnioittamisestaan nimikkopuulla on alkujaan säveltäjä Matti Rag Paanasen, jolle itselle on istutettu oma puu Keniassa vuonna 1997.

Kulttuuriturkulainen valittiin nyt kahdennentoista kerran. Aiemmat Kulttuuriturkulaiset ovat kustannusosakeyhtiö Sammakon perustaja, kirjailija-kustantaja Seppo Lahtinen (2006), opas, kulttuurialan vaikuttaja Aiju von Schöneman (2007), musiikkipedagogi, säveltäjä Martti Parkkari (2008), oopperalaulaja, professori Matti Salminen (2009), kirjailija Harri Raitis (2010), kulttuurialan toimija Tryggve Forssell (2011), kirjailija Reijo Mäki (2012), tanssitaiteilija Raija Lehmussaari (2013), näyttelijä, ohjaaja ja teatterinjohtaja Mikko Kouki (2014), kuvataiteilija Saara Ekström (2015) ja tietokirjailija Rauno Lahtinen (2016).

Vuoden 2017 Kulttuuriturkulaisen nimikkopuun istutuksessa ja laatan toteutuksessa Turkuseuran yhteistyökumppaneina ovat olleet Turun Kiinteistöliikelaitos ja Turun ammatti-instituutti.

Lisätiedot: www.turkuseura.fi

Asiasanat: