Uudet paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat eli vasut on nyt otettu käyttöön koko maassa. Tutustu Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaan!

Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen -päivää vietetään 5.9.2017

Opetushallitus kutsuu kaikki varhaiskasvatuksen toimijat yhdessä juhlistamaan paikallisia vasuja ja järjestämään 5.9.2017 oman Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen -tapahtuman. Tarkoitus on tutustuttaa uusiin varhaiskasvatussuunnitelmiin sekä kertoa, miten ne näkyvät lasten varhaiskasvatuksessa.

Tunnelmia tapahtumista voi seurata somessa aihetunnisteella #vasuistavauhtia

Uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa lapsilähtöisyys korostuu entisestään, samoin huoltajien ja lasten osallisuus.

– Jokaiselle lapselle tehdään lain mukaan varhaiskasvatussuunnitelma, jossa huoltajien ja lapsen kanssa (ikätaso huomioiden) sovitaan, millä toimenpiteillä lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista tuetaan, taustoittaa varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Ulla Soukainen.

Tavoitteet varhaiskasvatukseen asetetaan henkilökunnalle ja oppimisympäristölle, ei lapselle. Varhaiskasvatuskeskustelu käydään lapsen syntymäpäivän aikoihin, jolloin samalla pystytään täyttämään huoltajien kanssa neuvolan yhteistyölomake.

– Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmalla ja neuvolan yhteistyölomakkeella on erilainen tavoite. Neuvolan yhteistyölomakkeessa arvioidaan lapsen kehitystä. Turun varhaiskasvatussuunnitelma on laadittu yksiköissä käytyjen keskustelujen pohjalta ja yhteistyötahoja hyödyntäen, kuten seurakunnan, neuvolan, vapaa-aikatoimialan jne. Suunnitelma on pyritty kirjoittamaan siten, että sen lukiessaan sekä huoltajat että varhaiskasvatuksen työntekijät tietävät, mistä turkulaisessa varhaiskasvatuksessa on kyse.

Tutustu varhaiskasvatussuunnitelmaan:

Lue lisää Turun kaupungin varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmista:

Opetushallituksen laatimat kansalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet valmistuivat lokakuussa 2016. Niiden pohjalta jokainen varhaiskasvatuksen järjestäjä on laatinut omat paikalliset vasunsa. Ne ohjaavat varhaiskasvatuksen toteuttamista ja kehittämistä päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja muussa varhaiskasvatuksessa.