Traagisista puukotusiskuista Turun kauppatorilla on kulunut viikko. Kaupunki on palautunut arkeen, kriisivalmiudet on purettu ja ihmiset käyvät keskustassa kuten ennenkin. Kauppatori sykkii elämää Turun sydämenä.

Poliisi jatkaa kuitenkin näkyvää partiointiaan ydinkeskustassa – ja ihmiset käyvät hakemassa poliisilta turvatankkausta. Uusi hieno sana kuvaa sitä tunnetta, joka kotikaupungissamme syntyi nopeasti iskujen jälkeen.

– Kaupunkilaisten yhtenäisyys heti iskujen tapahduttua sekä halu katsoa nyt yhdessä eteenpäin on ollut hyvin vaikuttavaa. Se kertoo mielestäni Turusta olennaisen: kotikaupunkimme on eheä ja voimakas kohtaamaan erilaiset tragediat, sanoo kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Turun kaupunki rakentaa turvallisuutta monenlaisilla toimilla. Turvallisuus syntyy kaikista päätöksistä, mitä kaupungissa tehdään. Turvallisuutta luodaan niin kaavoitusratkaisuilla, katuvaloilla, nuorille tarjottavilla harrastusmahdollisuuksilla kuin päätöksillä siitä, mihin pyörätiet rakennetaan tai että leikkipuistot ovat kunnossa.  

Haluan vielä kerran kiittää poliisia ja pelastustoimea sekä kaikkia kriisin kanssa työskennelleitä ammattilaisia.

Aleksi Randell

Keskeisimpiä turvallisuuden takaajia kriisin keskellä ovat kuitenkin terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut sekä voimakas viranomaisyhteistyö.

– Haluan vielä kerran kiittää poliisia ja pelastustoimea sekä kaikkia kriisin kanssa työskennelleitä ammattilaisia omassa ja kumppaneiden organisaatioissa. Työ on ollut kauttaaltaan ammattitaitoista, saumatonta ja yhteistyökykyistä, kaupunginjohtaja Aleksi Randell sanoo.

Kaupunki käynnisti kriisityön heti

Turun kriisivalmiudet käynnistettiin perjantaina 18.8. nopeasti heti iskujen jälkeen. Kaupungin vastuulla oli kriisin alettua käynnistää kriisiapu. Tätä varten hyvinvointitoimialan sosiaalipäivystys avasi reilun tunnin kuluttua tapahtuneesta kriisipuhelimet ja Tyksin päivystykseen perustettiin kriisikeskus, josta ihmiset hakivat psykososiaalista apua. Toiminnasta tiedotettiin vahvasti kaikissa kaupungin kanavissa ja medialle.

Kaikki kriisitoiminta tehtiin tiiviissä yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa

Puheluita sosiaalipäivystyksen kriisipuhelimiin tuli viikon aikana reilut 200, yhteispäivystyksen kriisikeskukseen tuli viikonlopun aikana (la-su) 40 yhteydenottoa. Yhteydenottajat ovat tapahtumien silminnäkijöitä, uhrien auttajia, yleensä paikalla olleita tai muuten tapahtumasta ahdistuneita.

Sosiaalipäivystyksen johdolla organisoitiin myös SPR:n henkisen tuen jalkautuvat partiot Turun Kauppatorille lauantaiksi ja sunnuntaiksi. Partiot auttoivat ihmisiä keskustelemalla ja ohjaamalla tarvittaessa jatkotuen piiriin. Kontakteja oli lauantaina 35. Maanantaiaamuun mennessä SPR:n vapaaehtoiset ovat auttaneet 385 tuntia ja henkilökohtaamisia on ollut arviolta 500–600 henkilöä. Partio päivystää edelleen torilla aamusta iltaan tulevaan sunnuntaihin asti.

Koulujen ja päiväkotien valmiuksia käsitellä kriisiä lisättiin

Myös sivistystoimialalla käynnistettiin toimet jo perjantaina viikonlopun aikana työstettiin tukimateriaalia koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilöstön käyttöön ja tarjoamalla kriisitukea tarpeen mukaan.

Päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin toimitettiin sunnuntaina 21.8. menettelytapaohje. Ohjeen liitteenä oli kriisipsykologi Salli Saaren ja SPR:n kriisitoimintaryhmän tekemä tiedote, joka sisälsi ohjeita, miten käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa.

Ohjeena oli, että kaikkien kanssa keskustellaan tapahtuneesta, mutta lapset ja nuoret, jotka ovat olleet tapahtumapaikalla, tunsivat uhreja tai joissa tapahtuma muuten voi nostaa esille vanhoja traumoja, tavataan ensisijaisina. Heitä ja muita, jotka ovat tavallista suuremman avun tarpeessa, ohjattiin koulupsykologin, koulukuraattorin tai kouluterveydenhoitajan vastaanotolle. Opetus- ja ohjaushenkilöstön kaikki muut työtehtävät ohjeistettiin siirtämään tuonnemmaksi.

Turvallisuuden ylläpitämiseen ja edistämiseen tähtäävää työtä tehdään viranhaltijoiden yhteistyönä joka päivä.

Tapahtunutta on käsitelty päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa heti maanantain ensimmäisillä tunneilla. Kaikille on tehty selväksi, että tapahtuneesta saa puhua, jos siltä tuntuu. Mikäli lapset ja nuoret halusivat keskustella asiasta, varattiin riittävästi aikaa asian läpikäymiseen.

Asiaa käsiteltiin varmasti perheissä ja kaveripiirissä viikonlopun aikana, ja aiempien vastaavien kokemusten perusteella on ollut myös tilanteita, että oppilaat eivät ole enää halunneet puhua asiasta. Olennaista oli, että tapahtumaa käsitellään riittävästi, mutta samalla myös pyrittiin palaamaan arkeen.

– Kaupungin turvallisuuden ylläpitämiseen ja edistämiseen tähtäävää työtä tehdään viranhaltijoiden yhteistyönä joka päivä kaikilla toimialoilla. Tapahtuneen selvitysten edettyä tullaan arvioimaan mitä voimme vielä tehdä paremmin, Randell summaa.