Salla Sjögren ja Maiju Virtanen olivat ensimmäiset Turun ammatti-instituutin laboranttiopiskelijat, jotka matkustivat kahdeksi kuukaudeksi Madridiin työssäoppimaan.

Tänä vuonna laboranteiksi valmistuneet 18-vuotiaat Salla Sjögren ja Maiju Virtanen olivat ensimmäiset onnekkaat Turun ammatti-instituutin laboranttiopiskelijat, jotka matkasivat kahdeksi kuukaudeksi Madridiin työssäoppimaan. Nyt heitä odottaa muuttuva ja jännittävä tulevaisuus.

– Kolme vuotta sitten koulun aloittaessa ei osannut edes ajatella, että kemia on kiinnostavaa, sillä ammattikoulun kemia poikkeaa niin paljon yläasteen kemiasta, Maiju muistelee ja uskoo tehneensä oikean valinnan, kun hän lähti opiskelemaan laborantiksi.

Salla on samoilla linjoilla. Hän kertoo matematiikan numeronsa olleen jo yläasteella kymppi. Sitä hän ei osaa kertoa onko se kivaa, mutta se ainakin on kivaa, että sitä osaa, hän naurahtaa ja paljastaa, että ainakaan lukio ei ollut häntä varten.

Tytöt tutustuivat toisiinsa ja ystävystyivät ensimmäisenä opiskeluvuonna. Tuolloin opiskelu oli enimmäkseen teoriaa ja perusoppiaineiden käsittelyä. Toisena ja kolmantena vuonna pääsi laboratorioon oppimaan käytännön asioita.

– Opiskelu on ollut perusliuoksien tekemistä, mittauksia ja analyyseja. Jonkin verran on ollut myös biokemiaa. Aika paljon ollaan laitteiden kanssa tekemisissä, Salla täsmentää, johon Maiju lisää, että lisäksi matematiikkaa lasketaan melko paljon.

Unelmamatkalle Madridiin

Kaksi kuukautta sitten matkalaukut oli pakattu täyteen, kun seikkailu sai alkunsa. Viime keväänä työssäoppimispaikkaa ulkomailta haki viisi laboranttiopiskelijaa, mutta vain kaksi, Salla ja Maiju, saivat paikan.

– Espanjassa oli tosi kivaa ja erilaista, ja totta kai lämmin verrattuna Suomeen, neljä päivää sitten kotiin palanneet tytöt iloitsevat.

Yleensä Erasmus-vaihdossa työssäoppiminen kestää ammattikouluissa neljä viikkoa. Salla ja Maiju olivat onnekkaita, ja saivat paikan yrityksestä, joka halusi heidät pidemmäksi aikaa. Siitä oli hyötyä, sillä ensimmäinen kuukausi oli ollut enimmäkseen paikkaan sopeutumista.

Espanjassa odotti uusi ja erilainen maailma. Suomessa laborantin opiskelukin on poikkeavaa, verrattuna muuhun maailmaan, sillä se perustuu enimmäkseen koneisiin ja tekniikkaan. Espanjassa opiskelijat saattavat tunneilla muun muassa tunnistaa eri hyönteislajeja. Työpaikalla tytöt osasivatkin tehdä asioita, mikä ei välttämättä espanjalaisilta niin hyvin sujunut.

Salla mittasi analyyseja pääosin bensa- ja kivihiilinäytteistä. Maiju tutki muun muassa vesinäytteitä ja talousroskaa. Työpäivät olivat pitkiä, mutta mukavia. Aamulla töihin lähdettiin ennen kahdeksaa ja kämpälle palattiin iltakuuden maissa. Tytöt saivat koko kahdesta kuukaudesta erittäin positiivista palautetta.

– Ei siellä olisi haluttu, että lähdetään pois. Voidaan kuulemma palata koska tahansa takaisin, Salla naurahtaa.

Katse kohti tulevaisuutta

Kolmessa vuodessa koulu on tuonut paljon ystäviä ja ammatin. Arki tulee valmistumisen jälkeen muuttumaan, mikä tuntuu tytöistä haikealta, mutta jännittävältä.

Molemmat lähtevät useammaksi kuukaudeksi kesätöihin Paraisille. Maiju on hakenut opiskelemaan prosessi- ja materiaalitekniikkaa Turun ammattikorkeakouluun. Myös Salla katsoo jatko-opintoja vaihtoehtona, jos työt eivät jatku.

 

Lue lisää:

Laboratorioala Turun ammatti-instituutissa