Turun Logomossa 18.10. järjestettävä Vuosisadan Kulttuurigaala juhlistaa 100-vuotiasta suomalaista kulttuuria monimuotoisesti yhdistämällä gaalailtaan lukuisia palkitsemisia, viihdettä ja korkeakulttuuria. Yleisöäänestyksen finaalivaihe alkaa 14.9. ja päättyy aivan televisioitavan gaalan loppuhetkillä.

Vuosisadan kulttuuripersoonan julkistamisen ohella yksi gaalan mielenkiintoisimmista palkitsemisista on Vuosisadan kansainvälistymispalkinnon jakaminen. Ehdokkaiksi on asetettu videotaiteilija Eija-Liisa Ahtila, oopperalaulaja Karita Mattila, elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, arkkitehtikaksikko Ilmari Lahdelma ja Rainer Mahlamäki, sinfoninen metalliyhtye Nightwish, kirjailija Sofi Oksanen ja säveltäjä Kaija Saariaho. Ministeri Ilkka Kanerva luonnehtii palkintoluokan monimuotoista ehdokasjoukkoa sillanrakentajiksi.

-Palkintolautakunta on onnistunut ehdokasvalinnoissaan tuomaan loistavasti esille suomalaisen kulttuurin monimuotoisuutta kansainvälisillä estradeilla. Suomalaisena voi tuntea suurta ylpeyttä ehdokasseitsikon ainoalaatuisesta taiteellisesta lahjakkuudesta, joka on toiminut monella tavalla imagomme vahvistajana ja sillanrakentajana kansainvälisessä yhteistyössä, painottaa ministeri Kanerva.

Yleisöäänestyksen finaalivaihe alkaa 14.9.

Vuosisadan kulttuuripersoonan yleisöäänestyksen ensimmäinen vaihe käynnistyi kesäkuussa ministeri Lauri Tarastin johtaman Kulttuurigaalan palkintolautakunnan valitsemien sadan ehdokkaan kesken. Äänestys tältä 100-listalta jatkuu vielä runsaan viikon, jonka jälkeen finaalivaiheeseen valitaan 20 ehdokasta: puolet yleisöäänien perusteella ja toiset kymmenen palkintolautakunnan toimesta.

TOP20-ehdokkaat julkistetaan syyskuun 14. päivänä. Samalla myös yleisöäänestyksen toinen vaihe alkaa osoitteessa kulttuurigaala.fi ja jatkuu aina lokakuun 18. päivänä järjestettävän Vuosisadan Kulttuurigaalan suoran televisioinnin loppuhetkille saakka.

Rintalan uniikkipuvut punaisella matolla

Suomalainen luovuus on läsnä jo gaalan sisääntulossa. Punaiselle matolle tuo näyttävyyttä upea kooste Suomen tunnetuimpiin muotitaitelijoihin lukeutuvan Jukka Rintalan juhlapuvuista. Lähes 30 vuoden ajalta koottu 20 puvun otos on Rintalaa omimmillaan: ajatonta, tyylipuhdasta ja kauneudelle kumartavaa.

-Koen, että uniikkipukujeni näyttely Kulttuurigaalassa on kunnianosoitus koko Suomen muodille taiteen alana. Kaikki esille tuotavat puvut ovat puhtaasti suomalaista designia ja työtä, korostaa taiteilija Rintala.

 

Kulttuurigaalan lisätiedot: Mikko Vanni, Life Style Invest, Mikko.vanni@lifestyleinvest.fi