Turun kaupunki toivottaa perinteisesti kaupunkiin muuttavat uudet opiskelijat tervetulleeksi Study in Turku -messuilla, jotka järjestettiin tänä vuonna jo 18. kertaa. Mitä uutta tekemistä messuilta löytyi ja millaisena kaupunkina Turku näyttäytyy opiskelijoille?

1. Sopivan kokoinen kaupunki

Turkuun lääketieteen opiskelujen perässä muuttaneet Mari ja Henna ovat asuneet vasta muutamia viikkoja Turussa. Forssasta muuttaneen Hennan mielestä Turku on sopivan kokoinen kaupunki. Uudet opiskelijat kertovat nauraen odottavansa jo klinikkaa eli käytännön harjoittelua, joka alkaa tosin vasta muutaman vuoden päästä. Mari ja Henna ostivat messuilta liput TYY:n (Turun yliopiston ylioppilaskunta) Tyylikkääseen avaukseen. Juhliin on aiempina vuosina osallistunut muutamia tuhansia opiskelijoita. Mari sanookin odottavansa opiskelijaelämää.

2. Haussa haalarimerkkejä

Muutaman vuoden Turussa tulkkausta Diakissa opiskelleet Maria ja Janita ovat tulleet messuille muun muassa hakemaan haalarimerkkejä. Maria aikoo ehkä mennä messuilta löytyneelle tanssikurssille tai kokeilemaan kenguru-hyppyjä. “Kangoo Jump” on liikuntamuoto, jossa käytetään eräänlaisia hyppysaappaita.

– Turku on hyvä mesta opiskelijoiden mielestä. Jokiranta on kiva, kertoo Maria. Pohjanmaalta kotoisin oleva Janita pitää Turussa uuden kotinsa lähellä olevista Halisen pelloista ja Ruissalosta, koska ne muistuttavat synnyinseudusta.

3. Kulttuuritoiminta monipuolista Turussa

Hanna ja Pasi esittelivät Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetin toimintaa Saaralle. Harrastejärjestö kokoaa yhteen scifistä ja fantasiasta kiinnostuneita. Kaikki ovat tervetulleita, tällä hetkellä ikähaarukka on lukioikäisistä yli 40-vuotiaisiin. Pasi sanoo, että myös AMK-opiskelijoita olisi kiva saada toimintaan enemmän mukaan.

Saara on aloittamassa tietokone- ja viestintätekniikan opinnot, mutta kertoo jo odottavansa valmistumista. – Turkuun on ollut tosi kiva muuttaa, kaikki on lähellä. Kulttuuritoiminta on myös monipuolista, kertoo Kaarinasta Turkuun muuttanut Saara.

4. Kirjamessut ovat opiskelijoiden mieleen

Turun messukeskuksen tapahtumat ovat tänä syksynä edullisia opiskelijoille. Kaikkiin syksyn tapahtumiin pääsee kaksi opiskelijaa yhden hinnalla. Tapahtumarikkaalle päivälle tulee tällöin hintaa 6,5 e/opiskelija. Erityisesti kirjamessuilla käy paljon opiskelijoita.

5. Aina takaisin Turkuun

Annukka ja Milka kävivät SPR:n ensiaputeltassa harjoittelemassa ensiaputaitoja. Lähihoitajaopiskelija Anni antoi hyvät pisteet tajutonta esittävän henkilön auttamisesta. SPR järjestää Turussa monenlaista toimintaa vapaaehtoisille, järjestön kautta voi ryhtyä vaikka ystäväksi tai saattajaksi sitä tarvitsevalle.

Annukka ja Milka muuttivat Turkuun opiskelemaan fysioterapiaa. Opinnot alkavat ammattikorkeakoulussa Ruiskadulla, mutta siirtyvät uuteen rakennukseen sen valmistuttua Kupittaan lähelle. – Olen asunut ympäri Suomea, mutta palannut aina Turkuun takaisin. Tämä on sellainen ”pieni-suuri kaupunki”, kertoo Annukka.

– Turku on tapahtumarikas ja täällä on jokaiselle jotakin, jatkaa Itä-Suomesta Turkuun muuttanut Milka.

6. Ryhmästä apua vaikka esiintymisjännitykseen

Niina ja Johanna esittelivät messuilla Turun Tyttöjen Talon -toimintaa. Melkein kaikki toiminta on maksutonta ja suunnattu alle 28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille tai sellaisiksi itsensä kokeville. Yliopistonkadulla sijaitsevassa Tyttöjen Talossa voi oleskella ja tavata muita, osallistua erilaisiin ryhmiin tai vaikka piipahtaa ilmaisella terveydenhoitajan Pop in -vastaanotolla terveyteen ja ihmissuhteisiin liittyvissä kysymyksissä.

– Opiskelijoita voisi kiinnostaa syksyllä alkavista ryhmistä esimerkiksi Tärinä-ryhmä, joka on suunnattu erilaisissa tilanteissa jännitystä kokeville tai Hämmentävä Ruoka -ryhmä, jossa keskustellaan ruokaan liittyvistä asioista, kertoo Johanna.

7. Keskusta lähempänä

Turkuun tietojenkäsittelytieteitä opiskelemaan tullut Santeri tutustuu rekrytointipalveluja opiskelijoille tarjoavaan Legioonaan. – Muutin Raumalta Turkuun, tämä on erilainen, ihan mukava kaupunki. Plussaa, että asun nyt lähempänä keskustaa, pohtii Santeri.

8. Toimintaa miehille

Monipalvelukeskus Tsempissä kokoontuu miehille suunnattu kohtaamispaikka. Ohjaaja Perttu toivottaa opiskelijat tervetulleiksi. – On ollut pelitoimintaa, palloilua, kokkailua. Tehdään sitä mitä kävijät toivovat.

9. Purjehtimaan pääsee ilman kokemustakin

Laura ja Eerika kertovat, että Akateemisella purjehdusseuralla on oma purjevene Pansion laiturissa. Purjeveneellä pääsee paikkoihin, joihin ei muuten olisi asiaa. – Kun löytyy porukkaa niin mennään. Kaikki ovat tervetulleita eikä tarvitse olla mitään kokemusta purjehtimisesta, kertoo Laura.

Syksyllä on tulossa tutustumispurjehduksia, jolloin mukaan pääsee muutamalla eurolla. Lauralla ja Eerikalla on kokemusta viikkojakin kestävistä purjehduksista. Heidän mukaansa purjehtiminen kehittää muun muassa yhteistyötaitoja kun jokaisen pitää pelata yhteen hiileen.

10. Kiertoajelulta ideoita uusiin käyntikohteisiin

Joensuusta Turkuun muuttanut Anna osallistui Study in Turku -kiertoajelulle. Bussi kiersi tunnissa Turun keskeisimmät paikat. Anna jatkaa kulttuurituotannon opiskelujaan Turun humanistisessa ammattikorkeakoulussa.

– Ajattelin, että Turku olisi isompi. Täällä pääseekin kävellen joka paikkaan, sanoo Anna ilahtuneena. – Ajelun jälkeen on selkeämpi kuva kaupungista, esimerkiksi Portsa tuli nähtyä ensimmäistä kertaa. Pidän Turun vanhoista rakennuksista, Joensuussa niitä on vain muutamia. Tuli myös hyviä ideoita siitä, missä voisi käydä kuten Käsityöläismuseo, kertoo Anna.

Teksti ja kuvat: Annina Ranimo
Kirjoittaja työskentelee Turun ammattikorkeakoulussa viestintäharjoittelijana