Tämän vuoden Euroopan liikkujan viikon teema on puhdas, älykäs ja yhteinen liikkuminen.

Ympäri Eurooppaa vietettävän liikkujan viikon tavoitteena on edistää yhteisen liikkumisen ratkaisuja ja tuoda esille vähäpäästöisten liikennemuotojen hyötyjä. Esimerkkeinä järjestettävistä tapahtumista toimivat  yhteisautojen käytön opastus Itävallassa, pyöräile töihin -tempaukset Portugalissa sekä sähköautojen ja -pyörien testaus Ruotsissa. Tapahtumien tavoitteena on tuoda esiin vaihtoehtoja yksityisautoilulle ja edistää puhtaampia liikkumisen muotoja sekä uuden teknologian hyödynnettävyyttä yhteisliikenteessä.

Älykkäitä liikenneteknologioita hyödyntämällä helpotetaan yhteistä liikkumista ja sujuvoitetaan kaupunkiliikennettä. Tulevaisuudessa älykkäät ja vuorovaikutteiset liikennejärjestelmät voivat tarjota reaaliaikaista liikennetietoa, sähköistä hinnoittelua ja maksamista sekä parempia ajoneuvojen turvajärjestelmiä. Yhteiskäyttöiset kulkuneuvot integroituvat osaksi toimivaa joukkoliikennettä, joka edistää resurssitehokkuutta ja yhä useampien ihmisten sujuvaa liikkuvuutta.

Turussa uutisoitiin viime viikolla kaupunkipyöräkokeilun aloittamisesta keväällä 2018, mikä on hyvä esimerkki joukkoliikenteen kehittymisestä ja yhteisen liikkumisen edistämisestä Turun seudulla. Kaupunkipyörien käyttöönotto toteutetaan osana älykästä liikkumista edistävää CIVITAS ECCENTRIC -hanketta, jossa Turulla on johtava rooli liikkuminen palveluna -kehitystyössä.

Lisäksi osana Euroopan liikkujan viikkoa Turussa juhlitaan Humalistonkadun pyörätien valmistumista, joka mahdollistaa yhtäjaksoisen pyöräilyreitin jokirannasta rautatieasemalle. Pyöräilyn edistäminen tukee Turun hiilineutraalisuustavoitetta ja puhtaiden liikennemuotojen suosimista älykkäässä joukkoliikenteessä.

Brysselissä liikkujan viikolla korostetaan vaihtoehtoja yksityisautoilulle, ja viikon kohokohta on auton vapaapäivä, jota vietetään sunnuntaina 17.9.2017. Tällöin kaupungissa vapautuu tilaa muille tienkäyttäjille kuten kävelijöille ja pyöräilijöille. Lisäksi joukkoliikennettä voi käyttää maksutta. Brysselin lukuisat kunnat tarjoavat autottomalle viikolle myös paljon muuta ohjelmaa kuten pyörähuoltoja, sähköpyörien testausta sekä urbaaneja kävelykierroksia. Ympäri kaupunkia pystytetyille näytöille heijastetaan esimerkkejä onnistuneista älykkään liikkumisen hankkeista eri puolilta Eurooppaa.

Esittelyissä on myös mukana mm. Turun ympärivuotista pyöräilyä edistävä CIVITAS ECCENTRIC -hanke, jossa edistetään pyöräverkoston turvallisuutta ja parannetaan olosuhteita talvipyöräilylle.

 

Lisätietoja:

Civitas Eccentric -hanke
Euroopan liikkujan viikko 
Euroopan liikkujan viikon kansallinen sivusto 
Liikkujan viikko Brysselissä 
Liikkujan viikon tapahtumia Brysselissä 
Turun kaupungin uutinen yhteispyörien käyttöönotosta
Humalistonkadun pyörätien avajaiset 

 

 

Asiasanat: