Turun nuorisopalveluiden, Turun NMKY:n ja Hansakorttelin yhteistyöllä Hansan Kultatalossa olevaa pop up -nuorisotilaa voidaan 18.9. alkaen pitää auki maanantaista perjantaihin.

Turun Hansakorttelin Kultatalon pop up -nuorisotila on jatkossa auki jokainen arkipäivä. Aukioloaikojen laajennus entisestään on ollut sekä nuorten että Hansakorttelin vartijoiden toive.

– Nuoret ovat toivoneet tilan aukioloaikojen laajentamista useasti ja useita kanavia pitkin – suoraan työntekijöiltä, Turku.fi-sivujen palautepalvelun ja sosiaalisen median kautta. On hienoa, että näin yhteistyöllä voimme vastata nuorten toiveisiin, Tatu Moisio Turun nuorisopalveluista sanoo.

Hansakorttelin vartiointia hoitavan Avarn Securityn esimies Lauri Takkinen ei peittele tyytyväisyyttään. Niin Hansakorttelilta kuin sen vartijoilta, yrittäjiltä ja nuorilta itseltäänkin on lähes poikkeuksetta tullut positiivista palautetta tilasta. Myös jokapäiväistä aukioloa on toivottu laajalti.

– Toimeton haahuilu kauppakeskuksessa ei ole varmaan kellekään kovin mielekästä. On tärkeää, että nuorilla on selkeä paikka kokoontua, pelailla ja jutella sekä mahdollisuus vaikka kysyä neuvoja nuorisotyöntekijöiltä mieltä askarruttavissa asioissa, Takkinen sanoo.

Nuoret eri puolilta Turkua tulevat tapaamaan kavereita keskustaan, vaihtavat bussia täällä tai jäävät keskustaan oleskelemaan, jos käyvät jotain alueen koulua. Palautteissa on nähty tärkeänä, että keskustassa on taide- ja toimintatalo Vimman toimintojen lisäksi perinteisempi nuokkari oleskelutiloineen, biljardeineen, pelikoneineen ja teemailtoineen.

Tatu Moisio kertoo, että jo kahden päivän viikoittaisella aukiololla tilassa on ollut keskimäärin 1045 yksittäistä kävijää kuukaudessa, mikä on nuorisotilalle suuri määrä kahdeksaa päivää kohden. Nuoria on Hansakorttelissa ja sen ympäristössä paljon.

– Tämän yhteistyön tarkoituksena ja tavoitteena on kauppakeskuksen käytävien ja järjestyksenvalvojien työn rauhoittaminen entisestään sekä turvallisuudentunteen lisääminen. Toisaalta tarkoituksena on mahdollistaa nuorten kohtaamisia, tarjota heille mahdollisuus tulla kuulluksi ja löytää mielekästä tekemistä, pääsihteeri Satu Alanen YMCA Turku – Turun NMKY:stä summaa.

– Turun NMKY:n näkökulmasta tämä yhteistyö on juuri sitä, mitä varten yhdistys on olemassa. Meille on tärkeää olla ja toimia siellä missä nuoret ovat.

Kesäkuunuokkarista
jokapäiväiseksi palveluksi

Turun nuorisopalvelut aloitti 2015 kesäkuussa pop up -nuorisotilatoiminnan Hansakorttelissa. Seuraavana kesänä väliaikaisnuokkari avattiin jälleen, nyt entistä paremmassa paikassa Hesburgerin vanhoissa tiloissa, ja kävijämäärä kymmenkertaistui. Syksyllä 2016 nuorisotila avattiin Kultatalon toiseen kerrokseen ja se oli auki ensin perjantaisin, mutta nyt keväästä 2017 alkaen myös keskiviikkoisin. Uudella yhteistyöllä tilaa voidaan nyt pitää auki joka arkipäivä. Turun nuorisopalvelut vastaa toiminnasta keskiviikkoisin ja perjantaisin, NMKY maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin. Tila on auki joka arkipäivä kello 14–20.45 ja toiminta on nyt suunnattu erityisesti 13–17-vuotiaille. Säännöt tilan käytössä pysyvät samoina jatkossakin.

Hansakorttelin nuorisotilaan pääsee ilman nuorisokorttia, joka vaaditaan muissa nuorisotiloissa. Ilmaisen kortin saa haettua kuitenkin myös Hansan tilasta.

Pop-up-nuorisotila Hansakorttelin Kultatalon toisessa kerroksessa avoinna 18.9. alkaen maanantaista perjantaihin kello 14–20.45.