Suomessa kausi-influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa ja se kestää 2-3 kuukautta. Yksi tärkeimmistä ehkäisykeinoista on käsienpesu.

Influenssa on äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Epidemioita esiintyy joka talvi, jolloin 5-15 prosenttia aikuisista ja 20-30 prosenttia lapsista sairastuu.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lievänkin influenssan jälkitauteina esiintyy korvatulehduksia ja keuhkoputkentulehdusta.

Suomessa kausi-influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuodenvaihteessa ja se kestää 2─3 kuukautta.

 

Käsienpesu on erittäin merkittävässä roolissa infektioiden torjumisessa

Näkyvä lika huomataan pestä käsistä pois, mutta näkymättömien bakteerien ja virusten osalta tilanne on jo täysin toinen. Ihmisten käsistä leviää ympäristöön, julkisten paikkojen pinnoille lukuisia tauteja aiheuttavia mikrobeja, joista tunnetuimpia ovat hengitystieinfektioita aiheuttavat influenssavirukset tai ripuli- ja oksennustautia aiheuttava Norovirus.

Jokainen pystyy kuitenkin tekemään jotain estääkseen tartunnan. Yksi tärkeimmistä ehkäisykeinoista on käsienpesu aina kotiin tullessa, ennen keittiötöitä ja ruuanlaittoa sekä wc-käynnin jälkeen.

Kotona käsien pesemiseen riittää lämmin vesi ja saippua jokapäiväisen käsihygienian ylläpitämiseksi. Kotona riehuvan infektiotaudin aikana käsihygieniaa voi tehostaa käsihuuhteen käytöllä.

Lisätietoja (thl.fi):