Vuosisadan kulttuuripersoonan yleisöäänestys on edennyt finaalivaiheeseen. Sadan suomalaisen eri aloja edustavan taiteilijan joukosta valikoituneet 20 suosituinta legendaa jatkavat kilpailussa kohti Vuosisadan Kulttuurigaalan loppuhuipentumaa Turun Logomossa 18.10.

Äänestys jatkuu kansalta saatujen äänien ja palkintolautakunnan tekemien valintojen pohjalta muotoutuneelta TOP20-listalta. Sanna Stellanin ja Jaakko Saariluoman juontama Kulttuurigaalan suora televisiolähetys päättyy juhlavasti Vuosisadan kulttuuripersoonan julkistamiseen.

Gaalan tunnustuksena voittajille jaetaan upeat Kultalilja-veistoksen pienoismallit. Kullattu naisfiguuri on kopio Suomen itsenäisyyden alkuajan tunnetuimman kuvanveistäjän Wäinö Aaltosen alkuperäisteoksesta.

Kultaliljan saavat mm. Vuosisadan kulttuuriteko ja kulttuurivaikuttaja samoin kuin Kulttuurin kansainvälistymispalkinnon voittaja. Kulttuurin tulevaisuutta juhlistetaan Suomi 100 -hengessä useammalla tunnustuksella ja veistoksella.

Huikeita viihde-elämyksiä

Gaalan monipuolisia musiikkielämyksiä nousevat Logomon lavalle täydentämään Katri Helena ja Jenni Vartiainen, Irina, Mikko Leppilampi sekä sinfoninen metalliyhtye Northern Kings. Solisteista on jo aiemmin julkistettu Paula Koivuniemi sekä oopperalaulajat Helena Juntunen ja Matti Salminen.

Katsojat saavat nauttia Jorma Uotisen loihtimasta tanssitaiteesta sekä sirkusammattilaisten taidonnäytteistä. Mukana ovat niin ikään a cappella -yhtye Rajaton, Suomen vanhin viihdeorkesteri Dallapé, Turun filharmoninen orkesteri Leif Segerstamin johdolla ja Turun Kaupunginteatteri. Muotitaiteilija Jukka Rintalan juhlapukunäyttely punaisen maton äärellä luo asiaan kuuluvat puitteet jo gaalaan sisään tultaessa.

Ministerin Suomi-palkinnot jaetaan gaalassa

Yksi gaalan ehdottomista kohokohdista on Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon Suomi-palkintojen jako. Museoliitto puolestaan paljastaa muusikko ja kirjailija A.W. Yrjänän valinnan Vuosisadan museoksi.

Myös kirja-alan ja gaalan oikeudenhaltijoihin kuuluvan Ylen toteuttaman Vuosisadan kirja -yleisöäänestyksen voittaja palkitaan gaalassa. Ylen ohella gaalan oikeudenhaltijoita ovat Turun kaupunki ja Veikkaus sekä pääjärjestäjänä Life Style Invest.

Vuosisadan kulttuuripersoona -yleisöäänestyksen 20 finalistia aakkosjärjestyksessä:

Alvar Aalto

Eija-Liisa Ahtila

Peter von Bagh

Jörn Donner

Akseli Gallen-Kallela

Tove Jansson

Aki Kaurismäki

Eino Leino

Juice Leskinen

Väinö Linna

Vesa-Matti Loiri

Karita Mattila

Pertti Pasanen

Kaija Saariaho

Helene Schjerfbeck

Jean Sibelius

Jari Sillanpää

Edith Södergran

Mika Waltari

Tapio Wirkkala

 

Lisätiedot ja yleisöäänestys: kulttuurigaala.fi