Kiinan ja EU:n välisestä vesiyhteistyöstä järjestetään Turussa korkean tason poliittinen kokoontuminen 21.–22.9. Tilaisuudessa keskustellaan YK:n kestävän kehityksen vesitavoitteista, vedestä kiertotaloudessa sekä vahvistetaan Kiinan ja Euroopan vesiyritysten yhteistyötä. Torstaina 21.9. allekirjoitettiin yhteinen julkilausuma ("Turku Declaration") vesiyhteistyön edistämiseksi.

Lisäksi Kiina ja EU allekirjoittivat yhteistyöpöytäkirjan edistääkseen vuoropuhelua vesipolitiikassa. CEWP (China-Europe Water Platform) on Euroopan unionin ja Kiinan vesivaraministeriön välinen vesialan hallinnon, tutkimuksen ja yritysten yhteistyöverkosto, jonka vuosikokous järjestetään Turun linnassa.

Suomea edustaa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, jonka lisäksi paikalla ovat Kiinan vesiministeri Chen Lei, Viron ympäristöministeri Siim Kiisler, Ruotsin ympäristöministeri Karolina Skog sekä EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vella. Konferenssiin ja bisnestapahtumiin osallistuu lähes 400 vierasta yli 20 eri maasta.

China Europe Water Platform 21.9.2017 Turussa. Kuva: Suvi Elo, Maa- ja metsätalousministeriö

Vesiyrityksille ovet auki Kiinaan

Keskeinen osa konferenssia on bisnesosuus, jossa keskustellaan muun muassa veden merkityksestä kiertotaloudessa. Kokouksen yhteydessä järjestetään mittava matchmaking-tapahtuma, jossa yli 130 kiinalaista ja eurooppalaista yritystä etsii uusia yhteistyömahdollisuuksia. Matchmakingin toteuttavat Eurooppalainen yritysverkosto (Enterprise Europe Network) sekä Turku Science Park. Lisäksi osallistujilla on mahdollisuus vierailla Kiinan markkinoille pyrkivissä suomalaisissa yrityksissä. Yliopistojen ja tutkimuslaitosten edustajille luvassa on innovaatiotapahtuma.

Tapahtuma järjestetään maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön, ulkoministeriön, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Turun kaupungin, Varsinais-Suomen liiton, Satakuntaliiton sekä LOURA-vesiverkoston sekä useiden kotimaisten ja ulkomaisten yhteistyökumppaneiden yhteistyönä Kiinan vesivaraministeriön ja EU:n komission kanssa.

Suomi osallistuu aktiivisesti CEWP:n toimintaan. Maa- ja metsätalousministeriö johtaa Euroopan ja Kiinan välisen vesiyhteistyön Euroopan sihteeristöä vuosina 2018–2019. Sihteeristön myötä Suomen asema CEWP:ssä vahvistuu edelleen.

Lisätietoja tapahtumasta: 2017cewp.fi
Lisätietoja matchmaking-tapahtumasta: b2match.eu/cewp2017

Twitter: #2017CEWP #CEWP