Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti kokouksessaan 20.9.2017 esittää kaupunginhallitukselle Ruissalon Saaronniemessä sijaitsevien Villa Kolkanniemen ja Villa Ståhlströmin huviloiden teknisen kunnon parantamista Turun ammatti-instituutin opiskelijatyönä. Työ tehdään huviloiden alkuperäinen kesäajan käyttö ja suojeluarvot huomioiden mahdollisimman kevyesti, ylikorjaamista välttäen. Kunnostustöiden tavoitteena on saattaa huvilat edelleen vuokrattavaan kuntoon.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun ammatti-instituutin opiskelijat kunnostavat Ruissalossa sijaitsevat Villa Kolkanniemen ja Villa Ståhlströmin huvilat. Työn tarkoituksena on saada huvilat vuokrattavaan kuntoon niin, että tulevalla vuokralaisella on mahdollisuus jatkaa tilojen korjaamista omaan käyttöönsä soveltuvaksi. Historiallisesti arvokkaat ja suojellut huvilat ovat valmistuneet 1920-luvulla ja ovat kooltaan noin 210 m². Huvilat ovat olleet viimeksi vuokrattuina vuonna 2007. Molemmissa huviloissa on havaittavissa niiden pitkäaikainen käyttämättömyys.

Kolmen vuoden työsarka

Kiinteistötoimiala järjestää kohteen suunnittelun, valvonnan ja rakennuttamisen. Ammatti-instituutti voi aloittaa korjaustyöt elokuussa 2018. Ennakoivia toimenpiteitä voidaan tarvittaessa aloittaa jo keväällä 2018. Kahden huvilan osalta alustava arvio työn kestosta on kolme vuotta. 

Koulutuspäällikkö Henry Koskinen Turun ammatti-instituutista näkee haastavassa projektissa paljon hyvää. Huvilat sijaitsevat lähellä toisiaan, jolloin työn ohjaus hoituu kätevästi. On kokonaistaloudellisesti järkevää, että turkulainen opinahjo kunnostaa kaupungin kohteen. 

- Meidän tehtävänämme on saada rungot kuntoon, mikä tulee viemään aikaa. Onneksi meillä on paljon tekeviä käsipareja suhteessa palkkakuluihin. 

- Harvoin meille tarjotaan näin uniikkeja kohteita. Opiskelijat tulevat saamaan hyvää kokemusta korkeimmalla mahdollisella tavalla suojeltujen rakennusten korjaamisesta. Hans von Rettigin rakennuttamien huviloiden kunnostaminen on hieno mahdollisuus jatkaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden elämää.

Huviloita ei myydä 

Huviloiden myyminen ei ole tarkoituksenmukaista, koska Kolkan alue on yleisessä virkistyskäytössä ja sillä on luonnonsuojelullisia rajoitteita. Työn laajuuden tarkennuttua kaupunki voi käynnistää Matkailun palvelukeskus Visit Turun kanssa neuvottelut huviloiden vuokraamiseksi leirintäaluetta palvelemaan.

Toinen huviloista voi mahdollisesti korvata Ulapan huvilan leirikoulukohteena. Sivistystoimiala luopui Ruissalossa niin ikään sijainneen Ulapan huvilan käytöstä vuonna 2015.

Korjaustarpeet  kustannuksineen tarkentuvat kuntoarvioiden ja tulevien purkutöiden jälkeen. Arvio korjaustöiden kustannuksista on alustavasti 650 000 euroa (alv 0 %).

Uudella asemakaavalla huviloille laajemmat käyttömahdollisuudet

Saaronniemen leirintäalueen kehittämisen yhteydessä alueella käynnistettiin asemakaavamuutos vuonna 2014. Luovutuksen helpottamiseksi asetettiin tavoitteeksi Kolkan huviloiden käyttötarkoituksen laajentaminen. Uusi asemakaava astui voimaan huhtikuussa 2016 ja se mahdollistaa Kolkan huviloiden käytön virkistys-, matkailu- ja majoitustoimintaan sekä loma-asumiseen. 

Hankkeen käynnistämispäätösesitystä laatineessa työryhmässä on ollut edustettuina Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksen ja konsernihallinnon lisäksi Museokeskus ja Ammatti-instituutti.

Karttalinkki Villa Kolkanniemi
Karttalinkki Villa Ståhlström

Kaupunginosa/Alue: