Hoitotyön arki on raskasta - riittääkö alalle tulevaisuudessakin osaajia? Löytyisikö teknologiasta avaimia haasteen ratkaisemiseen? Aiheen kimppuun kävivät Turun ammattikorkeakoulun sairaanhoitaja- ja insinööriopiskelijat sekä Turun kaupungin vanhuspalveluiden työntekijät. Tuotteitaan olivat esittelemässä myös alan yritykset. Ideat saivat lentää.

Päivien järjestelyistä vastasi Turun AMK:n koneautomaation opiskelija Riika Saurio osana opinnäytetyötään. Aiemmalta koulutukseltaan Riika on sairaanhoitaja, joten hänellä on vahva näkemys molempien alojen lähtökohdista päivän teemaan.

- Päivään lähti mukaan 10 konetekniikan insinööri- ja 17 sairaanhoitajaopiskelijaa, Riika Saurio kertoo.

- Jo se, että päivä alkoi klo 7.00 tutustumalla vanhuskeskuksen osastojen, on monelle opiskelijalle aivan erilainen tilanne, tuotantoautomation lehtori ja koulutusvastaava Sakari Koivunen lisää.

- Ja kun päivä alkaa klo 7.00, voi heti pohtia, miksi se alkaa niin aikaisin. Kaikki uudet ideat, joilla teknologia voisi olla helpottamassa  hoitotyön arkea, otetaan avoimin mielin vastaan, toteaa päivän ideoinnin kaupungin puolella käynnistänyt, projektipäällikkö Kristiina Hellsten Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta.

Mukana oli myös kymmeniä jo hoitoalla työskenteleviä Turun kaupungin vanhuspalveluiden työntekijöitä.

Osastoihin tutustumisen jälkeen päivä jatkui mukana olevien yritysten tuotteisiin ja niiden ominaisuuksiin perehtymisellä. Päivän päätteeksi pohdittiin opiskelijoiden ja alan ammattilaisten kesken moniammatillisissa ryhmissä uusia ideoita helpottamaan hoitotyön arkea.

     
   

Kuvassa testataan Moto Tiles -liikuntalaattoja, joilla kehitetään motoriikkaa ja liikkuvuutta. Laattojen värien vaihtumisnopeutta voi säädellä käyttäjän kunnon mukaan.

Villa Piiparissa käytössä turvalattiat

Runosmäen vanhuskeskuksen Villa Piiparin asukkaiden huoneisiin asennettiin vuoden 2014 remontin yhteydessä turvalattiat. Tarvittavat piuhat ja muu tekniikka kulkevat huoneiden lattiarajassa kapseloiduissa koteloissa.

- Pystymme itse määrittelemään asukkaan kunnon mukaan, millaisia ilmoituksia tai hälytyksiä huoneista haluamme. Hälytys tulee hoitajan taskussa mukana kulkevaan kännykkään, yksikön esimies Timo Säilä kertoo.

- Saamme tiedon esimerkiksi siitä, kun asukas lähtee huoneessa sängystä liikkeelle. Anturit tunnistavat, kun kantapäät osuvat lattiaan. Öisin tästä on erityisesti hyötyä.

Toimistossa tilannetta voi seurata isolta näytöltä. Asukkaiden turvallisuus paranee ja työntekijöiden työtaakka kevenee. Tekniikkaa on mahdollisuus vielä tulevaisuudessa hyödyntää laajemminkin.

   

Esittelyssä oli myös mobiilirobotti, jota voi hyödyntää esimerkiksi erilaisten esineiden kuljetuksissa. Laitteen voi myös ohjelmoida liikkumaan erilaisissa tiloissa.

Idea lattian tasoon laskettavasta sängystä valittiin voittajaksi

Uusia ideoita syntyi älytuoleista, muunneltaviin tiloihin ja monitoimiturvarannekkeeseen. Parhaimmaksi ideaksi valittiin lattian tasoon laskettava sänky. Jos asukas on esimerkiksi kaatunut tai pudonnut sängystä, hänet on helpompi kääntää takaisin lattiatasolla olevaan sänkyyn. Samalla asukkaiden turvallisuus paranee ja työntekijöiden arki helpottuu.

Kristiina Hellsten on ilahtunut positiivisesta ja innostuneesta ilmapiiristä, joka on vallinnut niin henkilökunnan kuin opiskelijoiden keskuudessa.
Päivälle voi mahdollisesti tulla myös jatkoa.

– Visionamme olisi luoda Runosmäkeen hoitotyön teknologian osaamiskeskus, Hellsten linjaa lopuksi.