Surullinen laulu -konserteissa torstaina ja perjantaina 28.–29.9. klo 19 Konserttitalossa kuullaan Kozłowskan tulkitsemana yksi maailman vaikuttavimmista teoksista, Henryk Góreckin sinfonia nro 3, ”Surullisten laulujen sinfonia”.

Turun filharmonisen orkesterin solistiksi saapuu puolalaissopraano Joanna Kozłowska. Surullinen laulu -konserteissa torstaina ja perjantaina 28.–29.9. klo 19 Konserttitalossa kuullaan Kozłowskan tulkitsemana yksi maailman vaikuttavimmista teoksista, Henryk Góreckin sinfonia nro 3, ”Surullisten laulujen sinfonia”. Kozłowska on esittänyt teosta useiden maailmankuulujen orkestereiden kanssa ja hän on tehnyt sinfoniasta erinomaisen vastaanoton saaneen levytyksen Varsovan filharmonikkojen kanssa. Tunnelmaan johdattaa Jean Sibeliuksen viimeisiin teoksiin kuuluva melodraama ”Ett ensamt skidspår” Ralf Långbackan lausumana. Ylikapellimestari Leif Segerstam johtaa filharmonikoita.  Konsertti toteutetaan yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian sekä Gdanskin musiikkiakatemian kanssa. Oppilaitosten  muusikko-opiskelijat täydentävät jousistoa Góreckin Surullisten laulujen sinfoniassa ja tutustuvat ammattiorkesterin työskentelyyn.

Surullinen laulu -konsertti torstaina 28.9. on Twitter-konsertti, mikä tarkoittaa, että konserttia saa tietyiltä paikoilta salissa kommentoida sosiaalisessa mediassa. Konsertti lähetetään myös suorana orkesterin verkkosivuilla tfo.fi. Torstain konsertin jälkeen Konserttitalon yläaulassa järjestetään After Concert -tilaisuus, jossa konsertista ovat keskustelemassa yleisön kanssa Turun Sanomien toimittajat Tuomo Karhu ja Jaakko Mikkola, Turun ammattikorkeakoulun koulutus- ja tutkimuspäällikkö Eero Linjama sekä Turun yliopiston akatemiaprofessori Hannu Salmi. After Concert -tilaisuus lähetetään myös suorana orkesterin verkkosivuilla tfo.fi. Tilaisuuteen on konserttivierailla vapaa pääsy.

Henryk Góreckin sinfoniassa nro 3 ”Surullisten laulujen sinfonia” sukelletaan syvimmän surun ja hauraan toivon väkeviin tunteisiin. Riipaisevan kauniit melodiat yhdessä yksinkertaisen kauniin musiikin kanssa ovat tehneet teoksesta yhden maailman vaikuttuvimmista ja koskettavimmista. Teoksessa kuvastuvat sodan kauhut ja lapsensa menettäneen äidin pohjaton suru. Konsertin aloittava Jean Sibeliuksen melodraama Ett ensamt skidspår, suom. Yksinäinen latu, on pienimuotoinen ja melankolishenkinen lausuntateos.

Joanna Kozłowska on saavuttanut huikeita arvosteluita tulkinnoistaan niin ooppera- kuin konserttilavoillakin. Góreckin Surullisten laulujen sinfonia kuuluu Kozłowskan keskeisimpään ohjelmistoon, ja hän on esittänyt teosta useiden maailmankuulujen orkestereiden kanssa.

Ralf Långbacka on omistautunut teatterinohjaaja sekä -johtaja ja hän on tehnyt teatteri-, elokuva-, ooppera-, radio-, sekä tv-teatteriohjauksia. Hänet tunnetaan myös kirjailijana. Långbacka nimitettiin taiteen akateemikoksi vuonna 2004.

Ylikapellimestari Leif Segerstam lukeutuu maailman tunnetuimpiin kapellimestareihin. Hän säveltää, levyttää ja johtaa orkestereita ahkerasti. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 300 sinfoniaa.

Surullinen laulu Turun konserttitalossa to 28.9. ja pe 29.9. klo 19.00. After Concert to 28.9. Verkkokonsertti ja livetweet-konsertti to 28.9. Leif Segerstam, kapellimestari, Joanna Kozłowska, sopraano, Ralf Långbacka, lausuja, Turun filharmoninen orkesteri. Sibelius – Górecki. Liput 23,50/18,50/9,50 €.

 

Turun filharmonisen orkesterin Change-sarja huipentuu

Surullinen laulu -konsertit jatkavat Turun filharmonisen orkesterin koko vuoden 2017 kattavaa You must be the change you wish to see in the world -sarjaa. Kuudessa eri konserttikokonaisuudessa tarkastellaan teoksia, jotka ovat muuttaneet maailmaa. Surullinen laulu -konsertteja edeltää avoin yleisöluento ”Trauma, muisti ja taide – kohtaamisen tiloja”. Luento järjestetään Turun pääkirjaston Tietotorilla ti 26.9. klo 17 ja keskustelijoina ovat Akhlad Al-Mudhafar, runoilija, Aziza Hossaini, ohjaaja-käsikirjoittaja, Päivi Kosonen, kirjallisuustieteen dosentti, kirjallisuusterapeutti, Maarit Leskelä-Kärki, kulttuurihistorioitsija, dosentti, Hanna Meretoja, yleisen kirjallisuustieteen professori sekä Laura Sillanpää, nukketeatteritaiteilija, sanataiteilija.

Change-sarjan viimeinen konserttikokonaisuus on marraskuun alussa kuultava Juhlakonsertti: Reformaatio! to 2.11. ja pe 3.11. Turun tuomiokirkossa. Konsertissa kuullaan Pauliina Isomäen kantaesitys Vuorisaarna ja konserttiin liittyvä maksuton luento järjestetään Turun pääkirjaston Tietotorilla ma 30.10. klo 17.

Asiasanat: