Tyytymättömyys omaan kehoon, yhteisen ajan puute ja sosiaalinen media. Nämä asiat jäytävät turkulaisten parisuhteita ja puhuttavat seksuaaliterapeutti Marjukka Takalan vastaanotolla.

Marjukka Takala, terveydenhoitaja ja seksuaaliterapeutti

Työpiste sijaitsee Mäntymäen sairaala-alueella.

Asiakas voidaan ohjata seksuaaliterapeutin vastaanotolle esim. terveysasemalta, neuvolasta tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta.

Ensimmäisellä käynnillä mietitään tavoite, mitä kohden seksuaaliterapia etenee. Toisinaan ongelma saadaan ratkaistua jo ensimmäisellä terapiakäynnillä, yleensä käyntejä kertyy useampia.

Lisätuen tarvetta, esim. psykoterapiaa, fysioterapiaa tai lääkärissä käyntiä mietitään tarpeen mukaan.

Vastaanottokäyntien lisäksi seksuaaliterapeutti järjestää ryhmätoimintaa. Tällä hetkellä käynnissä on raiskauksen kokeneiden naisten vertaistukiryhmä.

- Käsiteltävät asiat ovat muuttuneet. Parikymmentä vuotta sitten seksuaalinen suuntautuminen ei ollut avointa vaan sitä piiloteltiin jos ei nyt itseltä, niin ainakin muilta. Nykyään kipuillaan sukupuolen kokemuksen kanssa sekä pariskuntien keskinäisestä ajanpuutteesta, Takala kertoo.

Marjukka Takala on terveydenhoitaja ja seksuaaliterapeutti, jonka luona keskustellaan seksuaaliterveyteen liittyvistä asioita sekä kartoitetaan parisuhteeseen liittyviä ongelmia. Vastaanotolla voi käydä yksin, kaksin tai vaikka nuori yhdessä perheensä kanssa.

- Seksuaaliterveyteen liittyy paljon häpeää, eikä kenenkään tarvitse hävetä yksin. Koskaan ei ole liian myöhäistä keskustella ja sanoa ääneen, jos asia vaivaa.

Oma kehonkuva puhuttaa kaikkia iästä riippumatta

Nuorten kanssa seksuaaliterapeutti keskustelee mm. seurustelusta, eroista, ekasta kerrasta, seksitaudeista sekä sukupuolen ristiriitaisuuksista. Pariskuntia puhuttavat yhteisen ajan puute, some, riittävyys, uskottomuus, alkoholin käyttö tai lähisuhdeväkivalta. 

Lähes jokaisen lempiaihe vastaanotolla on ”minä itse”.

- Oma kehonkuva on TOP3-kärjessä vastaanotolla käsitellyistä asioista. Yhä useampien on vaikea olla tyytyväinen itseensä sellaisenaan. Arvostusta haetaan muualta, esimerkiksi somesta, tosi-tv-ohjelmista ja fitness-kauneudesta.

Sosiaalisesta mediasta puhutaankin yleisesti yhteisen ajan ja läheisyyden ryövääjänä. Lisäksi sosiaalisen median ulkonäkökeskeiset kuvat aiheuttavat paineita.

Takala muistuttaa, että some ja kännykkä pitäisi laittaa myös omassa sängyssä tauolle.

- Aivan samalla tavalla, kuin lasten kännykät takavarikoidaan ennen nukkumaanmenoa. Sängyssä pitäisi puhua päivän asiat ja olla läsnä kumppanille. Usein ristiriitoja parisuhteessa aiheuttaa se, että toinen selaa puhelinta ja toinen haluaisi tehdä jotain muuta.

Elämä on arkea, ei viikonlopun odotusta

Somen lisäksi tärkeitä aiheita seksuaaliterapeutin vastaanotolla ovat pariskuntien yhteisen ajan puute sekä haluttomuus ja halujen eriparisuus.

- Yksi suurimmista kompastuskivistä on yhteisen ajan puute jokapäiväisessä arjessa. Elämä on arkea. Se ei ole viikonloppujen, lomien tai juhlien odottamista. Jokaisena päivänä pitäisi irrota hetki aikaa puolisolle ja kuuntelemiselle, jotta pysyy kartalla mitä parisuhteessa tapahtuu.

Takala muistuttaakin, että arvostus ja kunnioitus parisuhteessa toisen tekoja ja sanomisia kohtaan on tärkeää. Myös palautteen antaminen ja toisen huomioiminen ovat ihan perusasioita.

- Jokaisessa parisuhteessa tulee kriisejä, eikä ristiriitoja pidä pelästyä, vaan ne pitäisi tarmokkaasti selvittää. Parisuhde kestää riidat, kun ne myös selvitetään, eikä lakaista maton alle odottamaan räjähdystä.

Yhteistä aikaa pitäisi raivata kalenterista ja varata se säännöllisesti.

- Intiimiläheisyys on paikallaan aina, mutta ei koskaan pakottamalla tai uhkailemalla. Treffeille ei tarvitse lentää Barcelonaan, vaan treffit voi tehdä kotisohvalle teekupin äärelle ja olla aidosti toisen äärellä. Ilman kännykkää, tietokonetta tai ipadia.