Turun kaupunki osallistui vuosien 2008–2016 aikana kuntien energiatehokkuussopimukseen, jossa sitouduttiin ennalta määriteltyyn säästötavoitteeseen. Tavoite kiinteistöjen ja infran energiankulutuksessa saavutettiin ja jopa ylitettiin.

Tänään alkaneella valtakunnallisella energiansäästöviikolla kampanjoidaan järkevän energiankäytön puolesta jo kahdettakymmenettä kertaa. Turku säästi energiaa tehostamalla infran ja kiinteistöjensä energiankulutusta. Yleisten alueiden valaistusta on tehostettu. Kaupungin omistamissa kiinteistöissä on otettu käyttöön tehokkaampia lämmöntalteenottojärjestelmiä, on vaihdettu parempia ikkunoita ja käytetty uutta automatiikkaa ohjaamaan rakennusten ilmastointia ja lämmitystä.

- Olemme tehneet Turun kaupungissa pitkäaikaista työtä energiatehokkuuden edistämiseksi ja tämä sopimuskausi oli hyvää jatkoa energiatehokkuustyölle, jota on tehty 90-luvun alusta asti. Sopimus antoi meille hyvän tavoitteen oman toiminnan kehittämiselle. On mukava nähdä, että säästöä kertyi yli tavoitteen, kertoo Kiinteistöliikelaitoksen energiavalvoja Kalervo Tuomi.

Energiatehokkuussopimuksella edistetään energiatehokkuuden toteutumista eri toiminta-alueilla. Turku säästi sopimuskauden aikana energiaa yli 18 000 MWh ja ylitti asetetun 17 500 MWh tavoitteen reippaasti. Säästetty määrä energiaa vastaa yli 800 omakotitalon vuoden lämmitystarvetta.

Sopimuksella kannustetaan energiatehokkuuteen

Energiatehokkuussopimuksen taustalla on energiatehokkuuden asiantuntijayritys Motiva sekä valtion ministeriöt ja eri toimialajärjestöt. Energiansäästösopimuksia on sovittu yhteensä kahdeksalla eri alalla, ja kunta-alan lisäksi mm. elinkeinoelämä sekä kiinteistö- ja öljyala ovat mukana sopimuksessa. Sopimusten tavoitteena on ohjata järjestelmällisesti parempaan energiatehokkuuteen sekä vauhdittaa myös uuden energiatehokkaan teknologian käyttöönottoa sekä lisätä uusiutuvan energian käyttöä.

Turku ensimmäisten mukana uuteen kauteen 2017 - 2025

Energiatehokkuudesta allekirjoitettiin uusi sopimuskausi 2017 – 2025, johon Turku liittyi ensimmäisten toimijoiden joukossa.

- Samalla teimme Kiinteistöliikelaitoksella uuden energiajohtamisen mallin, jolla jatkamme kaupungin energiankäytön tehostamista, Tuomi kehuu.