Tilatarveselvitys on tuo esiin peruskorjausvaihtoehdon lisäksi kolme eri laajennusvaihtoehtoa. Selvityksen mukaan uusi talo voitaisiin ottaa käyttöön syyskaudella 2022.

Konserttitalon peruskorjaus on osa Aninkaisten kehittämissuunnitelmaa:

Turun konserttitalo on vuonna 1952 valmistunut Suomen ensimmäinen, vain konserttikäyttöön rakennettu sali. Tila on tullut teknisen käyttöikänsä päähän ja vaatii täydellisen peruskorjauksen. Peruskorjausprosessin aloittamiseksi on laadittu tilan pääkäyttäjän, Turun filharmonisen orkesterin tilatarveselvitys. Koko konserttitaloa kattavaa peruskorjausta ei ole sen historiassa aiemmin tehty.

Samalla kun selvitetään itse rakennuksen parantamista, arvioidaan myös konserttitalon roolia laajemmassa kaupunkikehityksessä. Konserttitalon sijainnin ja saavutettavuuden asettamia haasteita ratkotaan osana suunnittelukokonaisuutta, johon kuuluvat Aninkaisten alueen kohteet Puutorista aina linja-autoaseman, ratapihan ja Parkin kentän ympäristöön asti. Konserttitalon lähialueiden sekä liikennejärjestelmän kehittämisen avulla on mahdollista integroida konserttitalo osaksi entistä viihtyisämpää ja toimivampaa kaupunkiympäristöä.

Tilatarveselvityksen mukaan konserttitalon uudistamistarpeet liittyvät mm. pääsalin lavaan ja akustiikkaan, harjoitus- ja sosiaalitilojen lisäämiseen sekä logistiikan parantamiseen käyttäjien ja tavaraliikenteen näkökulmasta.

Konserttitaloon tarvitaan filharmonisen orkesterin esitys- ja harjoitustarpeisiin monikäyttöinen tila. Se voisi toimia orkesterin harjoitustilana silloin, kun pääsali on ulosvuokrattu. Tämä mahdollistaa pääsalin joustavamman ulosvuokrauksen.

Lisäksi tarvitaan uusi, kooltaan ja muodoltaan muunneltava monitoimitila laajimmillaan noin 250 - 300 hengelle. Monitoimitila mahdollistaisi erityyppisten sidosryhmätilaisuuksien sekä pääsalista irrallisten tapahtumien järjestämisen.

Perusvaihtoehto

Tarveselvityksen perusteella on käynyt selväksi, että vain pieneen osaan orkesterin tilatarpeista kyetään vastaamaan nykyisten tilojen puitteissa. Tästä syystä selvityksen osaksi otettiin myös konserttitaloon yhteydessä olevat Turun ammatti-instituutin tilat konserttitalon takana, Aninkaisten koulutalon A-siivessä.

Työnimellä ”perusratkaisu” kulkeva esitys sisältää konserttitalon olemassa olevien tilojen peruskorjauksen, lisätilojen ottamisen Aninkaisten koulutalon A-siivestä ja niiden peruskorjauksen orkesterin käyttöön sekä uudisrakentamalla toteutettavan tavaranlastaustilan Sibeliuksenkadun Arkistonpolun puoleiseen päähän.

Ensimmäisessä kerroksessa nykyisin sijaitsevat orkesterin hallintohenkilöstön toimistotilat esitetään siirrettäväksi koulutalon neljänteen kerrokseen. Jäävä tila otetaan yleisötiloiksi kahvila/ravintola -käyttöön.

Ensimmäiseen kerrokseen esitetään puhkaistavaksi yhteys koulutalon puolelle. Koulutalosta otettaisiin nykyisin liikuntasalikäytössä oleva tila monitoimitilaksi sekä konserttitalon käyttöön pieni auditorio.

Toisessa kerroksessa sijaitsee hankkeen merkittävin tila, pääsali. Orkesterin tilatarpeisiin pyritään vastaamaan madaltamalla sekä laajentamalla päälavaa kohti permantoa. Lavan laajentamisen vuoksi menetettävät istumapaikat korvataan tiivistämällä nykyisellään väljähköt penkkirivit. Tavoitteena on, että nykyinen paikkamäärä (1002 paikkaa) säilyisi.

Kolmannessa kerroksessa pääsalin puolelle esitetään parvien rakentamista istumapaikkojen lisäämiseksi salin kummallekin sivulle. Koulutalon puolelta otettaviin 3. kerroksen tiloihin tultaisiin sijoittamaan kaivattuja harjoitushuoneita yksilö- ja ryhmäharjoittelua varten.

Nykyisin konserttitalon kellarikerroksessa sijaitsee keilahalli. Nämä tilat ovat tarveselvityssuunnitelmassa varattu konserttitalon tulevan talotekniikan tarpeisiin.

Peruskorjaukseen liittyviä teknisiä tarpeita ja toimenpiteitä suunnitellaan ja täsmennetään hankkeen seuraavassa vaiheessa, jossa laaditaan hankesuunnitelma.

Laajennusvaihtoehdot

 

Peruskorjausvaihtoehdon lisäksi tarveselvitys määriteli myös erilaisia lisärakennusoptioita. Ne kulkevat tarveselvitysvaiheessa työnimillä:

1. Alikulku-laajennusvaihtoehto

Alikulku-laajennusvaihtoehdossa rakennettaisiin kulkuväylä Aninkaistenkadun alitse Puutorilta konserttitaloon. Tämä mahdollistaa konserttitalon pääsisäänkäynnin siirtämisen Puutorin puolelle. Alikulku-laajennusvaihtoehto kytkee konserttitalon ja Puutorin toisiinsa tehden niistä yhtenäisemmän kokonaisuuden. Puutorin puolella alikulkutunneliin voitaisiin rakentaa yhteys Puutorin pysäköintihalliin.

2. Puutori-laajennusvaihtoehto

Puutori-laajennusvaihtoehto toteuttaa vaihtoehdoista parhaiten Puutorin kokonaiskehittämistä. Laajennusosaan on mielekästä toteuttaa sisäinen kulkuyhteys ja se voidaan toteuttaa kadun alta (Alikulkulaajennus) tai lasitettuna kävelysiltana. Alikulkuvaihtoehto on toimivampi, sillä siihen sijoittavat vaatesäilytys- ja muut tilat parantavat kohteen sisäisen logistiikan toimivuutta.

3. Maariankadun pääty -laajennusvaihtoehto

Tämä vaihtoehto on toteutettavissa ilman alikulkua Puutorille. Vaihtoehto toteuttaa Puutorin elävöittämistavoitetta heikommin kuin laajentaminen Puutorille. Vaihtoehdossa on tarpeen siirtää Aninkaisissa sijaitseva kaupunginarkisto toisiin tiloihin, uudisrakennuksen sijoittuessa osittain tämän paikalle.

Hankkeen kustannusarviot

Kustannusarvio perustuu tarveselvityksessä esitettäviin tilamuutoksiin sekä tällä hetkellä tiedossa oleviin rakennusteknisiin reunaehtoihin. Kustannusarvio tulee tarkentumaan hankkeen jatkosuunnittelun edetessä.

Ratkaisuvaihtoehtojen kustannusarviot:

  • Konserttitalon ja koulutalon orkesterille siirtyvien tilojen peruskorjaus + lastaustila 33.606.000 €
  • Alikulkutunneli (kevyt liikenne) 6.700.000 €
  • Puutori-laajennusvaihtoehto 10.900.000 €
  • Maariankadun pääty -laajennusvaihtoehto 10.450.000 €

Peruskorjaukseen ja laajennukseen liittyvät irtaimistohankintakulut arvioidaan alustavasti olevan 2 - 3 miljoonaa euroa.

Hankkeen toteutus ja aikatauluarvio

Hankkeen toteutusmuodoksi esitetään kustannustehokkaimman lopputuloksen aikaansaamiseksi yhteistyö-/allianssimallia. Hankkeen toteutusmuotoon otetaan kantaa tarkemmin hankesuunnitteluvaiheessa.

Hankkeen toteutusaikataulu:

  • 2018: Hankesuunnitelman laatiminen ja aikataulun täsmentäminen
  • 2019: Hankkeen yhteistyökumppaneiden kilpailutus ja valinta. Suunnittelun aloitus. TFO muuttaa pois konserttitalosta kesäkuussa 2019 kauden päättyessä ja TFO:n väistötila-aika alkaa.
  • 2019: Elokuussa Turun musiikkijuhlien jälkeen kohde suljetaan peruskorjausta varten.
  • 2020, 2021 ja kevät 2022: Rakennustyöt. TFO muuttaa takaisin peruskorjattuun ja laajennettuun konserttitaloon syyskaudeksi 2022.

Maanantaina 23.10.2017 kokoontuvalle Turun kaupunginhallitukselle esitetään, että se lähettäisi tarveselvityksen lausuntokierrokselle eri lautakuntiin ja muille asianosaisille. Lausunnot pyydetään toimittamaan marraskuun loppuun mennessä.

Asiasanat: