Taidetestaajat-hankkeen valtakunnallisiksi kohteiksi valitut Wäinö Aaltosen museo ja Turun filharmoninen orkesteri saavat vieraakseen yli 8 000 kahdeksasluokkalaista niin Varsinais-Suomesta kuin pääkaupunkiseudulta.

#Kehonkuva WAMissa

Wäinö Aaltosen museon taidetestaajille räätälöimä #Kehonkuva on matka nykytaiteeseen, omaan identiteettiin ja sosiaalisen median maailmoihin.

Millaisia kehon ihanteita meille tarjoillaan musiikkivideoissa, mainoksissa ja Instagramissa? Kuka määrää millainen keho on kaunis? Entä millaista kuvaa rakennamme itsestämme sosiaalisessa mediassa? Millaisia rooleja omaksumme?

Museon tämänhetkisessä näyttelyssä on esillä suomalaisten nykytaiteilijoiden kehollisuuteen liittyviä video- ja ääniteoksia, installaatioita, veistoksia ja valokuvia. Teokset tarjoavat loistavan tilaisuuden pohtia vastauksia kysymyksiin, jotka ovat läsnä 8.-luokkalaisten jokapäiväisessä elämässä ja median käytössä.

#Kehonkuvan ytimenä on kaksituntinen museovierailu, joka koostuu näyttelykierroksesta ja työpajasta. Työpajan ohjaajina vuorottelevat nukketeatteritaiteilija Pia Kalenius, kuvataiteilija Hertta Kiiski ja yhteisötaiteilija Kaisa Koulu, joten syksyn ja talven aikana teemoja lähestytään eri taiteenalojen näkökulmasta.

#Kehonkuva alkaa jo ennen vierailua ja jatkuu vierailun jälkeen. Näyttelyn teoksiin tutustutaan ennakkotehtävillä, joissa taidetestaajien pitää muun muassa ottaa selfie sekä tutkia alusvaatemainosten tapaa kuvata sukupuolta.Vierailulla jokainen taidetestaaja poimii näyttelystä itseään kiinnostavan teoksen koulussa tehtävää jatkotehtävää varten.

 

Kuusi Taidetestaajat-konserttia konserttitalossa

Turun filharmoninen orkesteri on järjestänyt taidetestaajille kokonaisuuden, jonka pääosassa on Hector Berliozin Fantastinen sinfonia sekä tutustuminen eri taiteenaloihin. Taidetestaajat-konsertteja on yhteensä kuusi, ja kaiken kaikkiaan noin 5 600 kahdeksasluokkalaista kokevat 22.11.–1.12. taidetestaajavierailun Episodi erään taiteilijan elämästä.

Yhteistyötä taidetestaajavierailulla tehdään Turun AMK:n Taideakatemian kanssa, opiskelijat tuottavat 8.-luokkalaisille ennakkomateriaalia sekä oheisohjelmaa vierailun ajaksi.

Konsertissa kuultava Fantastinen sinfonia kuvaa taiteilijan intohimoja, kärsimystä ja sukeltaa taiteilijuuden syviin ulottuvuuksiin. Turun filharmonista orkesteria johtaa kapellimestari Alberto Hold-Garrido, teos tulkitaan elävöitettynä tanssi- ja valotaiteella.

Taidetestaajat-hanke

Taidetestaajat-hanke vie kolmen lukuvuoden ajan kaikki Suomen 8.-luokkalaiset taidevierailuille. Kaikki taidetestaajat tekevät yhden vierailun lähialueellaan ja yhden pääkaupunkiseudulle tai pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen.

Taidetestaajissa on ensimmäisenä lukuvuonna mukana yli 99 prosenttia Suomen kahdeksasluokkalaisista. Vierailujen jälkeen oppilaat arvioivat kokemuksensa nettiselaimessa toimivalla sovelluksella.

Taidetestaajat-hankkeen rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. Hankkeen toteuttaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.