Pilke-toiminnassa päihteitä käyttävät yli 60-vuotiaat halutaan takaisin elämään tavallista ja säännöllistä arkea. Pilke-ryhmät ovat vertaistuellisia pienryhmiä, pilkeporukoita, joihin päihteitä käyttäviä ja elämäntapansa syrjäyttämiä yli 60-vuotiaita etsitään, kutsutaan ja saatetaan.

Lisätiedot

Toiminta on käynnistynyt Helsingin Diakonissalaitoksella vuonna 2002. Ikääntyneiden vertaistuelliset päivätoimintaryhmät eli pilkeporukat ovat syntyneet osana Sininauhaliiton ”Liika on aina liikaa – ikääntyminen ja alkoholi” -hanketta (2005–2011). Vuodesta 2012 Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyö on jatkanut STEA:n (aiemmin RAY:n) ja Veikkauksen tuella Pilke-toiminnan kehittämistä ja levittämistä uusille paikkakunnille.

Pilke-toiminta tukee ikääntyneitä päihteidenkäyttäjiä arjessa

Pilke-toiminnassa päihteitä käyttävät yli 60-vuotiaat halutaan takaisin elämään tavallista ja säännöllistä arkea. Pilke-ryhmät ovat vertaistuellisia pienryhmiä, pilkeporukoita, joihin päihteitä käyttäviä ja elämäntapansa syrjäyttämiä yli 60-vuotiaita etsitään, kutsutaan ja saatetaan. Pilke-ryhmät ovat esimerkki kaupungin ja järjestöjen kuten Fingerroosin säätiön ja Sininauhaliiton tiiviistä yhteistyöstä, jota tehdään lähellä päihteitä käyttäviä ikääntyneitä.

Pilke-ryhmätoiminnan täyttäessä 15 vuotta Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyö haluaa yhdessä Turun kaupungin ja Fingerroosin säätiön kanssa kutsua Suomen kaikki Pilke-toimijat sekä ikääntyneiden päihdetyön kehittämisestä kiinnostuneet Turkuun.

Aika: Tiistaina 14.11.2017 klo 9.30–15.45
Paikka: Kylpylähotelli Caribia, Turku

Ohjelma:

klo 10.00 Avauspuheenvuoro, Riitta Liuksa, toimialajohtaja, Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

10.15–11.15 Ikääntyneet ja alkoholi – ennen, nyt ja huomenna
Jyrki Jyrkämä, Sosiaaligerontologian professori (emer.) Gerontologian tutkimuskeskus, Tampereen yliopisto ja Jyväskylän yliopisto

klo 11.15–12.00  Pilkeohjaajien & pilkeläisen puheenvuorot
                            Aamupäivän yhteenveto

klo 12.00–13.00  Lounas (omakustanteinen)

klo 13.00–14.30  Ryhmätyöskentely ja purku

klo 14.30–15.00  Suomi 100 -musiikkia, PILKE-yhtye

klo 15.00 Päivän yhteenveto

Tilaisuuteen ilmoittautuminen on päättynyt.

Turussa Pilke-toimintaa vuodesta 2015

Pilke-ryhmiä kokoontuu Turun ohella Helsingissä ja Raumalla. Niiden tavoitteena on tuoda mielekkään tekemisen kautta iloa ja osallisuutta elämään. Viikoittaisissa tapaamisissa tehdään kaikkea sellaista, mitä ryhmään osallistujat ovat suunnitelleet yhdessä.

– Pilkeporukoita ohjaavat koulutetut ammattilaiset. Ryhmien tavoitteena on tuoda arkeen säännöllisyyttä, ehkäistä syrjäytymistä ja tukea arjessa selviytymisessä, kertoo Katariina Hänninen Sininauhaliitosta.

Turussa toimii kolme Pilke-ryhmää, joista ensimmäinen aloitti keväällä 2015. Ne toimivat Keskustan, Varissuon sekä Pansio-Jyrkkälän alueilla. Neljäs ryhmä on alkamassa lähiaikoina.

- Pilke-ryhmät ovat hieno esimerkki kaupungin ja järjestöjen toimivasta ja ikäihmisiä alueilla osallistavasta toiminnasta, palvelupäällikkö Leena Rinne Turun kaupungin kotihoidosta toteaa.

Turun Pilke-toimintaa tekevät yhteistyössä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan kotihoito ja hyvinvointikeskukset sekä Fingerroosin säätiön Löytävä-hanke. Ryhmän ohjaajina toimivat yhdessä kotihoidon ja Fingerroosin säätiön työntekijä.

Turussa koulutettiin ensimmäiset pilkeryhmien ohjaajat kaupungin ja Sininauhaliiton yhteistyönä vuonna 2015.