Perinteinen Tuomiokirkon joulukuusi tuotiin Pöytyän Haverista. Kuusi on 60–70 vuotta vanha ja sillä on pituutta 22 metriä. Puu kuljetettiin Tuomiokirkon edustalle noin kello yksi ja sen pystytys aloitettiin heti. Kuusen valot sytytetään lauantaina 25.11

Mari Jyrkämä Kuntecilta kaatamassa joulukuusta. Kuva: Janne Jyrkämä, Kuntec Oy

Tuomiokirkon joulukuusen lahjoittivat tänä vuonna Minna ja Heikki Sorvoja Pöytyän Haverista. Kuusella on ikää 60–70 vuotta ja se on noin 22 metriä pitkä. Läpimittaa kuusen rungolla on 60 cm. Kuusi on kasvanut Sorvojan pihalla aivan talon kulmalla.

-Olemme miettineet, että kuusi varmaan täytyisi jossain kohtaa kaataa ja kun se nyt tuli valituksi kaupungin joulukuuseksi Suomi 100 -juhlavuonna, tämä on ihan täydellinen ratkaisu, iloitsee Minna Sorvoja.

Kuusen kuljettaminen ilmajohtojen alitse vie aikaa

Tänä vuonna kuusi haettiin Pöytyältä eli matka oli pidempi kuin tavallisesti. Yleensä kuusi löytyy noin 30–40 kilometrin säteeltä. Yli 60 kilometrin matkalle osuu myös jonkun verran ilmajohtoja, mitkä saattavat hidastaa kuusikuljetusta. Jotta vältytään oksien vahingoittumiselta, kuusta kuljettavan auton edessä kulkee mitta-auto, jonka kyljessä on pystyssä kuusen oksien korkeuteen säädetty mittatanko. Mittatangon avulla pystytään varmistamaan, että oksat eivät ota sähkökaapeleihin kiinni.

-Jos kaapelit ovat liian alhaalla, niitä täytyy nostaa ylöspäin, jotta kuusi mahtuu alta. Tarvittaessa avojohtojen kohdalla virta katkaistaan, kertoo työmaapäällikkö Timo Kajava Kuntecilta.

Sää voi vaikuttaa kuusen lastaamisen ja kuljettamisen kestoon huomattavan paljon.

- Oli tyyni pakkaskeli, joten sää ei tällä kertaa hidastanut hommaa. Tuuli ja kovempi pakkanen hankaloittaisivat ja hidastaisivat lastaustyötä, toteaa Kajava.

Kuusi tuotiin Turkuun Riihikosken, Tortinmäen, Paattisten ja Moision kautta Tampereen moottoritielle, josta Turun kehätien ja Hämeen valtatien kautta Tuomiokirkolle.

Kuusen valot sytytetään lauantaina 25.11. Valaistus toteutetaan ympäristöystävällisillä led-lampuilla. Kaikkiaan 718 led-lamppua valaisee Tuomiokirkontoria Nuutinpäivään asti.

Taustalla pitkä perinne

Tuomiokirkon joulukuusella on pitkät perinteet. Ensimmäinen kuusi hankittiin paikalle turkulaisten yksityishenkilöiden toimesta jo vuonna 1900. Siitä eteenpäin kaupunki on vastannut kuusen hankinnasta. Säännöllinen perinne Tuomiokirkontorin joulukuusesta tuli 1930-luvulla. Vuodesta 1955 lähtien kuusista on pidetty tarkkaa kirjanpitoa, josta käy ilmi mm. kuusten koko, lahjoittajat ja kasvupaikat.

Kuusi on perinteisesti palautettu paloiteltuna lahjoittajilleen sen palveltua Suomen tunnetuimpana joulukuusena. Joskus siitä on myös tehty puutarhakalusteita ja kerran kuusi on jatkanut elämäänsä museolaiva Sigynin raakapuuna.

Joulukuusen haki ja pystytti Kuntec Oy ja valaistuksesta vastaa Destia Oy. Kuusen hankinnasta ja ylläpidosta vastaa Turun kaupunki.

 

Asiasanat: