Suomen itsenäisyyden juhlapäivänä Turun linnan ja linnanpuiston valaiseva Luminous Finland 100 -valoteos yhdistyy useasta taidemuodosta ja kymmenistä tekijöistä koostuvaan Suomen luonto -teokseen, jossa on mukana lukuisia sirkustaiteilijoita, ilma-akrobaatteja, tanssijoita ja kuorolaisia. Valaistus syttyy jo 5.12., kokonaisteos 6.12.

Tiistaina 5.12. klo 16–24
Turun linnan sisäpihojen ja linnan muurien lukuisat ikkunat hohtavat sinivalkoisena. Turun linnan sisäpihat ovat avoinna yleisölle klo 18 saakka.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 16–24
Antti Kulmalan ohjaama esittävän taiteen osuus Suomen luonto klo 17–22. (Huom., kello 17 voi olla ruuhkaa, kävelemään mahtuu paremmin myöhemmin. Esitys on käynnissä aina 22:een.) Reitti ei ole esteetön, mutta pyörätuolien tai rattaiden kanssa tuleville on järjestetty vaihtoehtoinen reitti.

suomifinland100.fi/project/luminous/

Luminous Finland 100 -valoteos huipentuu useasta taidemuodosta ja kymmenistä tekijöistä koostuvaan Suomen luonto -teokseen, jossa on mukana lukuisia sirkustaiteilijoita, ilma-akrobaatteja, tanssijoita ja kuorolaisia. Teokset nivoutuvat yhdessä ennennäkemättömäksi kokonaisuudeksi, jossa yleisö pääsee kulkemaan elämysmatkan Turun linnan alueella.

Suomen luonto -ympäristötaidekokonaisuuden on suunnitellut ja ohjannut turkulainen Antti Kulmala, joka toimii myös SirkusUnionin taiteellisena johtajana. Koreografiasta vastaa Iina Ahola ja äänimaiseman on säveltänyt äänisuunnittelija Ilmari Tiitinen. Valotaidetekokonaisuuden toteutuksesta ja tuotannosta vastaavat Valoparta Oy ja valotaiteilija Kari Kola.

– Liki kameleonttimainen eri taidemuotoja yhdistävä kuusituntinen teos on elämys, jollaista yleisö ei ole varmasti kokenut vielä missään päin Suomea. Tämä on mahtava huipennus koko Luminous Finlandille ja myös kansainvälisesti tarkasteltuna poikkeuksellinen taidekokonaisuus, kertoo Kola.

Kari Kola on aiemmin toiminut teknisenä päällikkönä kahdessa muussa Turun linnaan toteutetussa suuressa projektissa, Alvilda- ja Henrik ja noitavasara -oopperoissa.

Luminous-teossarjan
itseoikeutettu huipennus

Luminous Finland 100 pitää sisällään kuusi suurta valotaideteosta eripuolilla Suomea.  Suomen entinen pääkaupunki Turku ja Turun linna päättävät Luminous Finland 100 -kokonaisuuden.

– Olemme tehneet Luminous-työryhmän kanssa uskomattoman matkan, joka on hienoa päättää juuri Turun linnaan, hehkuttaa Kari Kola.

Koko työryhmän mielestä Turun linnan teos on itseoikeutetusti sarjan huipennus. Kokonaisuus toteutetaan yhteistyössä Turun vapaa-aikatoimialan kanssa.

Luonnoskuvien toteutus: Tiia Pulkkinen