Suojelupoliisin etsivien kautta kerrottua uutuussarjaa Ratamoa on kuvattu koko syksy. Kuvauksia on tehty muun muassa Helsingissä ja Berliinissä, ja nyt jo toiseen otteeseen Turun seudulla ja Varsinais-Suomessa. Tällä kertaa kuvauspaikkana toimi TYKS, mutta sen enempää ei kuvausten sisällöstä voida vielä paljastaa.

Veikko Aaltosen ohjaaman sarjan pääosaa, suojelupoliisin etsivä Arto Ratamoa, esittää Samuli Vauramo. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa Saara Kotkaniemi, Jukka Puotila ja Andrei Tsumak. Sarjan on käsikirjoittanut Timo Varpio.

Vauramon mukaan Ratamo ei ole poliisina kovinkaan perinteinen.

- Tai ainakin toivon, ettei ole! SUPOn toimintatavoista tiedetään aika vähän. Tarinan alkaessa Arto on yksi ”kellariin laitetuista” SUPOn etsivistä, joka on tainnut mokata jossakin aiemmassa tehtävässä. Suojelupoliisin päällikkö Ketonen on päättänyt pitää hänet siellä, mutta ottaa Ratamon mukaan tutkintaan tiukan paikan tullen. Siitä se sitten lähtee, Vauramo kuvailee hahmon lähtökohtia.

Populaarikulttuurissa on nähty useita kuvauksia niin CIA:n, FBI:n kuin monen muunkin organisaation agenteista ja etsivistä, mutta Suojelupoliisin arkea käsittelevää fiktiota ei ole vielä kuvattu. Niinpä Vauramo on lähtenyt rakentamaan roolihahmoaan ilman varsinaista esikuvaa.

- Haaste on se, kun SUPOsta ei tiedetä paljon. Kuvauspaikat ovat olleet ihan uskomattoman hienoja ja ympäristö on myös vaikuttanut roolihenkilön rakentumiseen. Joskus, kun olen miettinyt, että ”miten mä tän teen”, niin sitten se kuvauspaikka on auttanut siinä tilanteessa, Vauramo kertoo.

SUPO on suhtautunut sarjan tekoon suopeasti. Tuotanto pääsi kuvaamaan Suojelupoliisin legendaarisen päämajan ovensuuhun, mutta siitä eteenpäin kuvausryhmää ei päästetty.

- Mulla ei ollut mitään muuta paikkaa vaihtaa vaatteita kuin siinä eteisessä kaikkien niiden valvontakameroiden alla, joten SUPOlla on varmaan mielenkiintoista materiaalia niiden turvakameroilla, Vauramo nauraa.

Ratamo-sarjaa kuvattiin TYKSissä.

Vauramo on näytellyt useassa Turun seudulla kuvatussa elokuvassa, muun muassa hänen läpimurtoroolissaan elokuvassa Tyttö sinä olet tähti sekä elokuvissa Käsky ja Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset. Miltä tuntuu olla takaisin Turun seudulla kuvauksissa?

Turku on minulle ammatillisesti merkittävä ja uskomattoman upea kaupunki.

Samuli Vauramo

- Erittäin hyvältä. Turku on mulle ammatillisesti merkittävä ja uskomattoman upea kaupunki. Tykkään aina käydä museoissa, täällä kävin Aboa Vetus -museossa.

Vauramon lempipaikka Turussa on selvä.

- Mun lukiokaveri on töissä Tuomiokirkossa ja se on kyllä todella vaikuttava paikka. Vaikka en ole kauhean uskonnollinen ihminen, tykkään käydä kirkoissa, Vauramo sanoo.

Kuvaus nykytodellisuuden uhkakuvista

Ratamosta on tulossa 10-osainen sarja ja kuvaustahti on varsin nopea. Ohjaaja Veikko Aaltosen mukaan sarjan tyylilaji on asettanut omat haasteensa tekemiselle.

- Tämä on vakoilujännäri ja teemme juonivetoista juttua, jossa on hyvin syvälliset henkilöhahmot. Siinä samalla kun juostaan eteenpäin vakoilujännärin juonta, niin täytyy pitää hahmoista kiinni, Aaltonen kertoo.

Ratamo on vauhdikas vakoilutrilleri, jonka keskiössä ovat tiedustelupalveluiden salaiset operaatiot ja Suomen asema uuden kylmän sodan rintamalinjojen välissä. Sarjan tapahtumat käynnistyvät, kun SUPOn etsivä Arto Ratamo saa tutkittavakseen äärimmäisen tulenaran jutun ja lopulta pelissä on Suomen kansallinen turvallisuus. Ratamon kerrotaan olevan pelottavan realistinen kuvaus nykytodellisuuden uhkakuvista. Kuinka todennäköisenä ohjaaja näkee uhkakuvien toteutumisen todellisessa Suomessa?

- Jos olisit kysynyt 10 vuotta sitten, olisin vastannut, että en pidä mahdollisena, mutta nyt tuntuu siltä, että maailma muuttuu hirveää vauhtia ja mitä vaan voi tapahtua, Aaltonen toteaa.

Sarja perustuu Taavi Soininvaaran Ratamo-kirjojen hahmoihin ja maailmaan. Aaltosen mukaan sarjan päähenkilö on hyvin saman tyyppinen kuin kirjassa. Aaltosen aikaisempia tv-ohjauksia ovat muun muassa sarjat Kansan mies, Mustat lesket ja Helppo elämä.

Arkkitehtuuri ja viranomaisyhteistyö houkuttelivat Turkuun

Mutta miten sarjaa päädyttiin kuvaamaan juuri Turun seudulle?

- Yksi keskeinen houkutin oli Turun arkkitehtuuri. Lähdettiin etsimään valtioneuvoston interiöörejä ja täältä löytyikin useampia loistavia vaihtoehtoja, mutta näyttelijöiden aikataulujen takia jouduimme luopumaan siitä suunnitelmasta. Toinen syy on ollut sujuva viranomaisyhteistyö. Tällaisessa genressä on paljon isoja ja vaativia toimintakohtauksia,  ja niiden onnistunut toteutus edellyttää usein yhteistyötä esimerkiksi poliisin tai pelastustoimen yksiköiden kanssa, sarjan tuottaja Mari Kinnunen Moskito Television Oy:sta kertoo.

Vaikka kuvauspäiviä ei määrällisesti ollut Turun seudulla montaa, olivat täällä kuvatut kohtaukset sarjan kannalta merkittäviä.

- Välttämättä se ei ole määrä vaan laatu. Olemme Länsi-Suomen elokuvakomission kanssa suunnitelleet joitain kohtauksia yhdessä ja siitä on ollut kyllä apua, Kinnunen kiittelee.

Länsi-Suomen elokuvakomissio on etsinyt yhteistyössä tuotannon kanssa kuvauspaikkoja Turun seudulta ja ollut apuna järjestelyissä. Sarjassa on mukana myös muutamia turkulaisia näyttelijöitä. Ratamo nähdään C-Morella syksyllä 2018.

Teksti: Annamari Merta
Samuli Vauramon kuva: Aleksi Salminen / WFFC