Turun liikuntalautakunnan esityslistalla on tänään useampi urheilu- ja liikuntaseurojen avustusasia sekä mm. Kimmoke-rannekkeen käyttäjäryhmän laajennus.

Lautakunnan esityslistalla on ehdotus 546 000 euron jakamisesta urheilu- ja liikuntaseurojen harjoitustilakustannuksiin sekä 27 000 euron avustus vammaisyhdistysten vesivoimisteluun ja uintitoimintaan. Harjoitustila-avustuksella pyritään saamaan turkulaiset urheilu- ja liikuntaseurat keskenään tasa-arvoisempaan asemaan. Valta-osa seuroista saa tilat kaupungilta, mutta kaikille lajeille, esim. tennikselle, salibandylle, golfille, ratsastukselle, kilpatanssille, kiipeilylle, voimailulle sekä osalle erityisryhmien lajeista kaupunki ei pysty tarjoamaan tiloja lainkaan tai vain erittäin puutteellisesti.

Lautakunta käsittelee myös 11 000 euron vammaisavustaja-avustusta. Avustuksen tavoitteena on tukea erityisryhmille järjestettävää liikuntatoimintaa liikunta- ja urheiluseuroissa ja yhdistyksissä.

Liikuntalautakunta päättää tänään myös 68 000 euron avustuksesta valmentajien, ohjaajien ja seuran toimihenkilöiden koulutukseen. Lisäksi listalla on 9 400 euron stipendirahan jakaminen menestyneille 13–20-vuotiaille turkulaisurheilijoille. Kansallisen tason menestykseksi katsotaan vähintään kultamitali nuorten tai aikuisten SM-kisoissa / SM-sarjassa. Kansainvälisen tason menestykseksi katsotaan vähintään mitalisijat PM- ja EM-tasolla tai vähintään pistesija MM-tasolla. MM-tasoksi rinnastetaan Nuorten Olympialaiset, Paralympialaiset ja Universiadit. Stipendisummat vaihtelevat 150–50 euroon. Hakijoita oli 64.

Kimmoke-ranneke yhä useammalle

Lautakunnalle esitetään myös Kimmoke-rannekkeen käyttäjäkunnan laajentamista 1.1.2018 alkaen, jotta nykyistä useammat pienituloiset saisivat rannekkeen käyttöönsä. Esityksessä rannekkeeseen oikeutettuja olisivat henkilöt, jotka kuuluvat työttömyysturvan piiriin (peruspäiväraha/työmarkkinatuki) tai saavat Kelan työkyvyttömyyseläkettä (alle 65-vuotiaat), kuntoutustukea, takuueläkettä, eläketukea (61–64-vuotiaat), perustoimeentulotukea tai Kelan kuntoutusrahaa ammatillisen kuntoutuksen ajalta, Kelan sairauspäivärahaa tai vanhempainpäivärahaa 23,73–35 euroa päivässä 2017 (huom. ei isyysrahaa eikä kotihoidon tukea).

Tutkimuksen mukaan Kimmoke-rannekkeella on erittäin positiivinen vaikutus käyttäjiensä hyvinvoinnin kokemiseen, ja ranneke on merkittävä uudenlainen keino terveyserojen kaventamiseksi.

Rannekkeen käyttäjät ovat erittäin tyytyväisiä rannekkeen palveluihin. Vastanneista 81 %:a oli lisännyt liikunnan harrastamistaan rannekkeen avulla ja 21 %:a oli lisännyt kulttuurin harrastamistaan. Eniten ranneketta käytettiin uimahalleissa ja kuntosaleilla. Rannekkeen käytön vaikutuksena 57 %:a koki terveydentilansa parantuneen, 46 %:a työ- ja toimintakykynsä parantuneen, 37 %:a sai apua yksinäisyyteensä ja jopa 28 %:a koki voineensa vähentää terveyspalvelujen käyttöä. Muutosten koettiin pitkälti johtuvan rannekkeesta ja sen antamista mahdollisuuksista.