Suomen satavuotista itsenäisyyttä on juhlittu läpi vuoden kaikkialla Suomessa ja maailmalla. Suomi 100 -juhlavuosi rakennettiin yhdessä ja se jää historiaan maamme laajimpana ja monimuotoisimpana juhlavuotena. Suomalaisten tahto juhlia itsenäisyyttä ylitti kaikki odotukset ja juhlavuodesta kasvoi suomalaisten näköinen kokonaisuus.

Juhlavuoden tavoitteena oli vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja nostaa Suomen kansainvälistä profiilia. Ohjelmaan liitettiin peräti 5 000 erilaista hanketta, ja yli 600 000 suomalaista ja Suomen ystävää osallistui ohjelman rakentamiseen. Varsinais-Suomesta hankkeita liitettiin ohjelmaan 426 ja Turusta 149 kpl. Tapahtumia hankkeissa oli kansallisesti kymmeniä tuhansia, Turussa ja Varsinais-Suomessa useita satoja.

Iloiset etkot ja sinivalkoinen maailma

Itsenäisyyden juhlinta alkoi tänä erityisenä vuonna jo itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta. Jatkoja ja tapahtumia järjestettiin ympäri Suomea ennen varsinaista syntymäpäivää ja sinivalkoinen juhlavalaistus syttyi eri puolilla Suomea ja ympäri maailmaa.

Suomea juhlistettiin sinivalkoisin valaisuin kautta Suomen ja yli 30 maassa, mm. Kristus-patsas Rio de Janeirossa, useat sillat Australiassa, Colosseum Roomassa, Globen Tukholmassa ja Tel Avivin kaupungintalo saivat sinivalkoisen kuosin pintaansa.

Itsenäisyyspäivän arvokkuutta

Odotettu itsenäisyyspäivä 6.12. käynnistyi jumalanpalveluksilla sekä tunnelmallisilla kunniavartioilla sankarihaudoilla. Finlandia kajahti lukuisissa itsenäisyyspäivän juhlissa, joissakin Turunkin kirkoissa sadan laulajan voimin.

Juhlapäivän yllätys oli onnittelutekstiviesti, jonka suomalaiset saivat vastaanottaa matkapuhelimiinsa. Valtionjohtajat eri puolilta maailmaa lähettivät onnittelutervehdyksensä satavuotiaalle valtiollemme ja Suomea juhlittiin yli sadassa maassa vastaanotoilla, avajaisissa, konserteissa ja seminaareissa.

Turussa Suomi 100 -juhlavuosi huipentui päivällä Turun filharmonisen orkesterin juhlakonsertteihin ja lasten itsenäisyysiloitteluun, sekä pimeän tullen Turun linnalla syttyneeseen monitaiteelliseen Luminous-valotaideteokseen, jonka ennennäkemätön suosio sai koko kaupungin sekaisin kilometrien matkalta useiksi tunneiksi.