​​"Olemme oivaltaneet, että meille pieninä näyttäytyvät asiat voivat olla suuria parannuksia asiakkaillemme".

Lastensuojelun jälkihuollon asiakasraati aloitti kokoontumiset viime keväänä. Sosiaaliohjaajat Hertta Askinen ja Johanna Lundén ovat olleet mukana alusta asti ja kertovat nyt, miksi asiakas asetetaan keskiöön ja miksi saatua palautetta ei kannata pelätä. Pienetkin kehittämisaskeleet ovat isoja harppauksia asiakkaille.

Asiakasraati on viime keväästä lähtien pohtinut mm. mitä hyviä käytäntöjä jälkihuollossa on ja mitä pitäisi kehittää, millaista työotetta asiakas arvostaa tai mitkä ovat hyvän työntekijän ominaisuudet?

Kysymyksiin vastataan ja palautteet huomioidaan

Ensimmäinen ajatus jälkihuollon asiakasraadista syntyi Hertan ja Johannan pohtiessa YAMK-opintoihinsa kuuluvan kehittämisprojektin aihetta. Kun asiakasraati aloitti, odotukset olivat korkealla.

- Alussa odotimme jotain uutta ja mullistavaa, mutta pian huomasimme, että meille pieninä näyttäytyvät asiat olivat suuria asiakkaille. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, vaan pienilläkin teoilla voidaan korvata jo olemassa olevaa, Johanna ja Hertta toteavat.

- Raatiin osallistuneet ovat puhuneet myös elämänsä raskaimmista kokemuksista. Tilanne koetaan turvallisena ja osallistujat ovat jutelleet toisilleen kuin vertainen vertaiselle, Johanna ja Hertta avaavat.

Asiakas ja palveluiden kehittäminen hänen toiveidensa sekä kokemustensa pohjalta pitäisi olla kaiken toiminnan keskiössä.

- Ja nimenomaan asiakas kokonaisuutena, ei pelkästään hänen ongelmansa. Asiakas on kuitenkin oman itsensä paras asiantuntija, Johanna vielä muistuttaa.

Raadissa asiakkaan esittämät kehittämisideat viedään eteenpäin ja kysymyksiin vastataan.

- Tärkeintä asiakasraadin työskentelyssä on palautteiden kuunteleminen ja esitettyihin kysymyksiin vastaaminen. Ja kertoa päätösten perustelut, jos ne eivät ole asiakkaille mieluisia.

Uudet ideat realistisia ja palautteet rakentavia

Lastensuojelun jälkihuollon asiakasraati kokoontui kevään ja syksyn aikana yhteensä kuusi kertaa. Raadissa oli keväällä kolmesta neljään osallistujaa. Hyvän palautteen myötä syksyllä mukana oli jo viitisen osallistujaa per kerta. Jälkihuollon instagram-tili on yksi tapa viestiä jälkihuollon ryhmien toiminnasta asiakkaille. Se avattiin viime keväänä.

Kun nuori siirtyy lastenkodista jälkihuollon asiakkaaksi, nuoren sosiaalityöntekijä vaihtuu. Sosiaalityöntekijän vaihtumista siirtymässä pidettiin hyvänä. Raadissa kysyttiin myös sitä, voisiko uuteen jälkihuollon ohjaajaan tutustua jo lastenkodissa asuessa.

Ennen kaikkea raadin esittämiä ideoita on ollut helppo toteuttaa.

- Yhtenä toiveena oli järjestää jälkihuollon ryhmätoimintaa Kuhankuonolla ja näin teimmekin viime syyskuussa.

- Ja jos negatiivista palautetta on tullut, se on aina ollut rakentavaa. Eikä kriittistä palautettakaan pidä pelätä, Johanna ja Hertta toteavat.

Jatkoa seuraa

Keväällä 2018 asiakasraadin toiminta jatkuu ja sen toiminnasta tulee pysyvää ja uusia jäseniä toivotaan mukaan.

- Jompikumpi meistä on myös mukana. Toivomme, että muutkin jälkihuollon ammattilaiset ottavat raadin nyt omakseen ja vetäjä löytyy heidän joukostaan.

Asiakasraatityöskentely etenee sosiaalipalveluiden sisällä myös lastenkoteihin, joihin ollaan perustamassa omia raateja.