Osaajilla on entistä suurempi merkitys maiden kilpailukyvylle. Miten parhaat osaajat houkutellaan Suomeen ja miten heidän osaamisensa kanavoidaan yritysten käyttöön?

Muun muassa tätä mietittiin Talent Boost Summitissa, joka kokosi noin 300 osallistujaa Helsingin Koskenrantaan 22.11.2017. Paikalla oli yritysten, korkeakoulujen, kaupunkien, järjestöjen ja valtionhallinnon edustajia sekä tietysti kansainvälisiä osaajia.

– Suomi ei selviä ilman uusia kansainvälisiä osaajia. Nykymaailmassa kriittisintä on digitaalisten teknologioiden integroiminen kaikkeen, mitä teemme: niin teollisuuteen, logistiikkaan, viestintään, terveydenhuoltoon kuin julkisiin ja yksityisiin palveluihin. Tarvitsemme tähän monitieteellisiä osaajia. Standardiosaamisen aikakausi on ohi, kiteytti entinen pääministeri Esko Aho avauspuheenvuorossaan.

Turku mukana etsimässä ratkaisuja

Turku oli mukana järjestämässä tapahtumaa yhdessä Turku Science Parkin, Business Tampereen sekä TEM:in kanssa. Keskustelun teemoina olivat kansainvälisten osaajien houkuttelun lisäksi rakennemuutokseen liittyvät haasteet ja mahdollisuudet.

– Turun keskeisenä tavoitteena on miettiä, miten saisimme tuettua alueen yrityksiä kv-osaajien houkuttelussa kilpailun kovetessa koko ajan. Erityisosaajien houkuttelemiseksi Turun seudulle on käynnistetty konseptointityö tänä syksynä, Turku Science Parkin toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen kertoo.

Suomesta houkutteleva

Pääministeri Juha Sipilän hallitus päätti puoliväliriihessä 2017 käynnistää poikkihallinnollisen, valtioneuvoston yhteisen Talent Boost – Kasvua kansainvälisistä osaajista -toimenpideohjelman. Hallitus määritteli ohjelmalle seuraavat tavoitteet:

  • Suomi houkuttelee kansainvälisiä osaajia ja hyödyntää heidän verkostojaan investointien hankkimisessa.
  • Yritykset hyödyntävät kansainvälisten osaajien verkostoja ja asiantuntemusta kasvussa ja kansainvälistymisessä.
  • Elinkeinoelämän ekosysteemit ja innovaatioalustat sekä työmarkkinat ovat kansainvälisille osaajille avoimia ja yrittäjyyteen kannustavia.)

Turku on ohjelmaa valmistelevan ohjausryhmän jäsen.

Miten tavoitteisiin päästään?

Toimenpiteisiin on listattu muun muassa maakuvaviestinnän suuntaaminen osaajille sekä yritys- ja viranomaispalveluiden kehittäminen kansainvälistä rekrytointia tukevaksi. Yrityspalveluissa, kuten Business Finlandissa, tuodaan kansainvälistyville yrityksille esiin mahdollisuuksia hyödyntää kansainvälisten osaajien asiantuntemusta. Lisäksi kehitetään yrityksille ja kansainvälisille osaajille mentorointi- ja yhteiskehittämismalleja.

Vuonna 2018 käynnistyy myös Kasvua kansainvälisistä osaajista -hankkeita, jotka jalkauttavat Talent Boost -ohjelmaa eri alueille Suomessa.

Lisäksi suurimmat kaupungit kehittävät englanninkielistä palvelutarjontaansa, kuten kansainvälisiä kouluja ja varhaiskasvatusta.

Asiasanat: