Vaikeasti oireilevien muistisairaiden kuntoutusosasto aloitti toimintansa vuoden 2017 alussa Runosmäessä. Hoito on moniammatillista ja tavoitteiden toteutumista seurataan yhdessä myös omaisten kanssa.

Muistikuntoutusosastolla hoidetaan vaikeasti oireilevia muistisairaita

  • toimii Runosmäen vanhuskeskuksen tiloissa (os. Varusmestarintie).
  • osa sairaalapalveluiden kuntouttavaa osastoryhmää.
  • Osastolla on yhdeksän hoitopaikkaa.
  • Moniammatilliseen tiimiin kuuluvat geriatri, osastonhoitaja, sairaanhoitajia, lähihoitajaia, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja sosiaalityöntekijä.
  • Tavoitteena on, että hoitojaksot kestävät 1 - 3 kk.
  • Hoitohenkilökunnan osaaminen painottuu kliinisen sairaanhoidon ja perushoidon lisäksi muistisairaan potilaan hoitotyöhön sekä kuntoutumista edistävään hoitotyöhön.
  • Hoitoon ohjaudutaan lääkärin lähetteellä.

Varusmestarintie 14,
20360 Turku

Runosmäen vanhuskeskus, 1. krs
p. 040 630 1884

Muistikuntoutusosasto on tarkoitettu vaikeaoireisille muistisairaille potilaille, jotka tarvitsevat sairaalatasoista hoitoa muistisairautensa tutkimiseksi ja hoitamiseksi.

Kuntoutussuunnitelmassa määritellään tavoitteet ja keinot

Kuntoutusjakson alussa muistisairaalle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma yhdessä kuntoutujan ja hänen läheisensä kanssa. Kuntoutusjaksolle asetetaan tavoitteet ja keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. Kuntoutuksen etenemistä ja tavoitteiden saavuttamista arvioidaan moniammatillisesti.

Omaisten ja muiden läheisten tuki kuntoutuksessa on tärkeää ja heidät otetaan mukaan alusta saakka. Muistisairasta ja hänen omaisiaan tuetaan ja autetaan jäsentämään tilanne.

     

Keskeistä kaikessa on muistisairaan arvostava kohtaaminen ja itsemääräämisoikeuden tukeminen, niin ettei potilasta rajoiteta perusteettomasti.

- Voimavarojen ja taitojen tukeminen vahvistaa muistisairaan itsevarmuutta ja vähentää siten muistisairaudesta johtuvia oireita, ylihoitaja Terhi Painilainen kertoo.

Fysioterapeutin vetämillä yksilö- ja ryhmäterapioilla on ollut positiivinen vaikutus potilaiden kokonaisvaltaiseen toimintakykyyn ja siten myös käytösoireisiin. Toimintaterapeutti tekee potilaan osastojakson aikana kuntouttavan kotikäynnin. Myös ne on koettu hyvänä tapana tukea selviytymistä potilaan omassa arjessa.

   

- Potilaiden arvostava kohtaaminen, osaava vuorovaikutus ja lääkkeettömät hoitokeinot ovat jo hyvin käytössä osastolla, Terhi Painilainen lisää.

Muistikuntoutusosaston tilat tukevat muistisairaan toimintakykyä. Huoneet ovat yhden hengen huoneita. Tilojen suunnittelussa on mm. väreillä tuettu parempaa viihtyisyyttä sekä hahmottamista. Siten on pyritty vähentämään levottomuutta ja ahdistuneisuutta. Sisäpihalla voi ulkoilla turvallisesti ja saada kosketuksen luontoon.   

Henkilökunnalla on kokemusta työstä muistisairaiden kanssa. Potilaat rauhoittuvatkin osastolla yleensä jo muutamassa päivässä.

- Tavoitteena on mahdollisimman hyvä muistisairauden hoito, säilyneiden voimavarojen ja taitojen tukeminen sekä tulevaisuuden ennakointi, hän jatkaa.

   

Osastolta kotiudutaan kotiin tai palvelutaloon

Päätös sairaalahoidon ja kuntoutuksen päättymisestä sekä jatkohoitosuunnitelma tehdään moniammatillisesti. Noin kolmasosa potilaista kotiutuu kotihoidon tai omaisten tuen avulla. Kotiutumisen yhteydessä tehdään myös kotikäynti, jos ei sitä ole jo aiemmin tehty. Haastavatkin kotiutukset ovat näin onnistuneet paremmin.

Jos potilas ei pysty enää palaamaan kotiinsa, hänelle järjestetään hänen tarpeidensa mukainen jatkohoitopaikka osastojakson päätyttyä.

   

Kuvat: Terhi Painilainen