Jouluevankeliumin tuttu lause Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto herätti toivoa ja luottamusta niin kirkon johtajien yhteisvetoomuksessa kuin rauhanviestin tuoneen Hussein Al-Taeen puheessa.

Rauhanviestin tuoja Hussein Al-Taee on suomalais-irakilainen rauhanneuvottelija, joka työskentelee projektipäällikkönä konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) Irak-ohjelmassa. Suomi 100 -juhlavuoden hengessä pidetyssä tilaisuudessa Turun tuomiokirkossa Al-Taee korosti puhessaan suomalaisten yhtenäisyyttä ja muistutti, kuinka hyvinvointiyhteiskunta on vuosikymmenien aikana rakentanut kansalaisten keskinäistä luottamusta huolehtimalla tasa-arvosta. Hän toi puheessaan myös esiin, kuinka on itse aikanaan saapunut Suomeen pakolaisena ja kiitti Suomessa saamistaan mahdollisuuksista.

– Siitä ei ole kauaa kun elin pakolaisena teltassa aavikkoleirillä. Olin joutunut jättämään taakseni synnyinmaani Irakin. Näin rauhan ensimmäisen kerran, kun pääsin Suomeen pakolaisena. Suomi on nähnyt samat sodan kauheudet kuin Irak, mutta noussut yhdeksi maailman menestyneimmistä valtioista. Suomalaisten keskinäinen luottamus on yksi tämän menestystarinan keskeinen tekijä. 

Al-Taee muistutti, että rauhan säilyminen perustuu kaikkien kansalaisten yhteiseen tahtoon elää noudattaen lakeja ja yhteisiä pelinsääntöjä. Hän korosti, että luottamuksen ja sitä myötä myös rauhan voi menettää nopeasti. 

– Siksi rauhan säilyttämiseksi on tehtävä joka päivä töitä. Suomen on entistä tarkemmin pidettävä huolta siitä, ettei kukaan jää yhteiskunnan ulkopuolelle. Syrjäytyminen on kasvava ongelma, jonka voittamiseksi meidän on pidettävä pää kylmänä ja sydän paikallaan. 

Kokenut rauhanneuvottelija kannusti meitä kehittämään vuoropuhelun ja myötätunnon taitoja, jotta kukaan ei jäisi yhteiskunnassamme ulkopuolelle.

– Muistetaan, että riidat ratkotaan puhumalla, rakentamalla luottamusta ja tekemällä yhteistyötä. Siinä resepti seuraavaksi sadaksi vuodeksi eteenpäin. 

Kirkkokuntien ekumeenisen rauhanvetoomuksen Tuomiokirkossa esittävät Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, Suomen katolisen kirkon ja Helsingin piispa Teemu Sippo sekä 

Kirkkokuntien ekumeenisen rauhanvetoomuksen Tuomiokirkossa esitti evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen yhdessä ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon, katolisen kirkon ja Helsingin piispa Teemu Sipon sekä Suomen vapaakirkon kirkkokunnan johtaja Hannu Vuorisen kanssa.  

Illan musiikista vastasivat Turusta kotoisin oleva sopraano Karita Mattila, Turun filharmoninen orkesteri johtajanaan Pertti Pekkanen, Turun NMKY:n mieskuoro Naskalit johtajanaan Tommi Saalas, kanttori Jukka Pietilä sekä urkuri Markku Hietaharju.

Seuraavien sukupolvien tervehdyksen tilaisuuteen toivat Luostarivuoren koulun oppilaat. Itsenäisen Suomen juhlavuoden kunniaksi lukuisat siniristiliput liehuvat tuomiokirkossa lasten käsissä. Tilaisuuden kolehti kerättiin rauhan ja vakauden edistämiseen kehitysmaissa Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Ekumeeninen joulu järjestetään Turussa vuosittain. Tilaisuus televisioidaan ja taltiointi lähetetään Ylen TV1:ssä jouluaattona aina noin tuntia ennen joulurauhanjulistusta.
Tilaisuuteen on yeisöllä vapaa pääsy.