Turussa on ohjattu tämän vuoden ajan terveysasemien akuutit alaselkäkipupotilaat suoraan fysioterapeutin vastaanotolle. Vuoden 2018 alussa fysioterapeuttien suoravastaanotot laajenevat akuuttien niska-, hartia- ja olkapääpotilaiden ensikäynteihin.

Lisätiedot

Suoravastaanotot alkoivat akuuteista selkäkipupotilaista Keskustan terveysasemalla syksyllä 2016.

Seuraavassa vaiheessa toiminta laajeni kaikille Turun terveysasemille. Mukana on myös opiskeluterveydenhuolto. Vuoden 2018 alussa vastaanotot laajenevat niska-, hartia- ja olkapäävaivoihin Mäntymäen ja Keskustan terveysasemille lääkinnällisen kuntoutuksen yksiköihin.

Suoravastaanotoista on hyviä kokemuksia myös muualta Suomesta, esimerkiksi Helsingistä ja Raisiosta.

Lääkinnällinen kuntoutus (turku.fi)

 

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yksi eniten työikäisten sairauspoissaoloja aiheuttavista vaivoista.

- Potilas saa fysioterapeutin ohjauksen nopeasti ja tarvitsee jatkossa vähemmän uusintakäyntejä. Uudella toiminnalla pyritään ehkäisemään myös erilaisten vaivojen kroonistumista. Lisäksi odotusajat kiireettömälle lääkärin vastaanotolle lyhenevät, uudistusta kuvaa lääkinnällisen kuntoutuksen osastonhoitaja Tiina Ajalin.

Uudistuksen myötä terveysaseman palvelut voidaan kohdentaa potilaan lääketieteellisen tarpeen mukaan, päällekkäiset käynnit vähenevät, resurssit kohdentuvat tarkemmin, ja sellaiset potilaat, joiden hoito edellyttää lääkärikäyntiä, pääsevät lääkärille nopeammin.

   

Usein yksi käyntikerta riittää

Ensikäyntiin varataan 1 1/2 tuntia. Ensikäynnillä potilas haastatellaan ja tutkitaan. Potilas saa ohjeet itsehoitoon, asennon hallintaan ja ergonomiaan. Jo ensikäynnillä voidaan tehdä myös erilaisia harjoitteita. Myös ongelmien taustalta mahdollisesti löytyviä psykologisia tekijöitä voidaan avata.

Fysioterapeutti voi tarvittaessa edelleen konsultoida lääkäriä esimerkiksi kipulääkkeistä. Jos potilaalla on monimutkaisempi selkä-, niska- ja hartiaseudun ongelma, hänet ohjataan lääkärille.

- Fysioterapeutti voi kirjoittaa 1–5 päivää sairauslomaa. Yleensä yksi käynti fysioterapeutin vastaanotolla riittää, mutta toinenkin kontrolli- tai soittoaika voidaan tarvita tai tarpeen mukaan useammankin käynti, Ajalin selventää.

   

Kokemukset selkäkipupotilaiden suoravastaanotoista rohkaisevia

Kokemukset selkäkipupotilaiden suoravastaanotoista ovat olleet tämän vuoden ajalta rohkaisevia. Viime keväänä tehdyssä asiakaskyselyssä suoravastaanotto todettiin toimivaksi ja suurin osa vastaajista koki saaneensa apua ongelmaansa. Erityisesti kiiteltiin vastaanotolle varattua aikaa ja asiantuntevaa ohjeistusta.

Seitsemän lääkinnällisen kuntoutuksen fysioterapeuttia tekee suoravastaanottoja vuoden 2018 alusta lähtien Käsityöläiskadulla ja Mäntymäessä. Fysioterapeutit on koulutettu uuteen toimintatapaan. Lisäksi terveysasemien ajanvarauksessa työskentelevät ovat saaneet koulutuksen uuteen käytäntöön.

Aiemmin akuutit alaselkäkipu (vuoden 2017 alkuun asti) sekä niska- ja olkapääkipupotilaat on ohjattu ensin lääkärille ja sitten fysioterapeutille. Suoravastaanotoille tulevat potilaat ovat iältään 16–70-vuotiaita.